figourini banner 1 2021

banner3

Η γεωπολιτική προσέγγιση της Γερμανίας στη Δυτική Μακεδονία (Γράφει ο Γιάννης Γκουντιός)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Γερμανική Σχολή γεωπολιτικής, θεμελιωτής της οποίας είναι ο καθηγητής του Μονάχου και της Λειψίας Φρίντριχ Ράτσελ (Friderich Ratzel 1844-1904), διατύπωσε

από τον 19ο αιώνα την άποψη ότι η γεωγραφία είναι στην υπηρεσία της πολιτικής – Πολιτική Γεωγραφία. Ο Ράτσελ, ο οποίος επηρεάστηκε από τη θεωρία του Δαρβίνου πρέσβευε ότι τα κράτη γεννιούνται, προοδεύουν, παρακμάζουν και πεθαίνουν όπως τα ζώα και τα φυτά. Τα κράτη όμως σχετίζονται άμεσα με το έδαφος ακριβώς επειδή οι κάτοικοί τους σχετίζονται με αυτό. Έτσι προκύπτει η ανάγκη της δημιουργίας του αντίστοιχου ζωτικού χώρου του κράτους. Αυτός οριζόταν από τις Βόρια και Βαλτική Θάλασσες, την Αδριατική και τον Εύξεινο Πόντο. Στόχος ο εκτοπισμός της κραταιάς τότε Μ. Βρετανίας.

Τη σκυτάλη παίρνει ο Σουηδός υπερσυντηρητικός πολιτικός και καθηγητής της Ουψάλα Ρούντολφ Κέιλεν (Rudolf Kjellen, 1844-1922) ο εισηγητής του όρου Geopolitik, του οποίου οι εργασίες μεταφράζονται στα Γερμανικά. Συμπληρώνοντας τον Ράτσελ, διατυπώνει τη άποψη ότι κατά τη ζωή του, το κράτος αντιμάχεται με τα άλλα κράτη για τη διεκδίκηση περισσότερου ζωτικού χώρου. Γι’ αυτό ο όρος Geopolitik αποτελεί έναν από τους πυλώνες του ναζισμού αλλά και υπόβαθρο του ιμπεριαλισμού.

Η Γερμανική γεωπολιτική θεώρηση των πραγμάτων ολοκληρώνεται από τον Κάρολο Χαουσχόφερ (Karl Houshofer 1868-1946), ο οποίος ήταν δάσκαλος μεταξύ άλλων και του Ρούντολφ Ες (Rudolf Hess). Ενώ οι προηγούμενοι αναγνώριζαν τον κόσμο δια της Γερμανίας ο Χαουσχόφερ (επηρεασμένος από τον Α’ ΠΠ και την Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919 την οποία θεωρούσε άδικη) βλέπει μόνο τη Γερμανία ως κέντρο και επόπτρια της ευρύτερης κεντρικής Ευρώπης. Αυτό οδηγεί στην εκ νέου επιδίωξη της αύξησης του ζωτικού χώρου της Γερμανίας με όνειρό του την ανάπτυξη στον άξονα Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία, Ιαπωνία.

Το μίγμα εθνικοσοσιαλισμού και Γερμανικής γεωπολιτικής έγινε πλέον εκρηκτικό. Σε συνδυασμό με την Καλβινική προσέγγιση περί «εκλεκτών» και μη, αγωνίζεται να αναπτύξει δια του Γ’ Ράϊχ η φυλετική ανωτερότητα. Ο «αγών» οδηγεί στην επέκταση – κατάκτηση του αναγκαίου για τους Άριους ζωτικού χώρου με τον Β’ΠΠ.

Δυστυχώς το γεωπολιτικό δόγμα της Γερμανίας δεν τελείωσε με τη Δίκη της Νυρεμβέργης. Σιγόκαιγε η σπίθα του Γερμανικού ζωτικού χώρου, στην οικονομική του διάσταση, κάτω από τον ψυχροπολεμικό δυϊσμό της περιόδου 1945 -1989.

Πέρασαν 31 χρόνια από την πτώση του τοίχους του Βερολίνου. Ο κόσμος άλλαξε, η Βρετανία παραχώρησε τη σκυτάλη στις ΗΠΑ, η Ευρώπη μεταλλάχθηκε, η Γερμανία αναστήθηκε με τη βοήθεια όλων και κυρίως των Αμερικανών και η σπίθα αναζωπύρωσε το γερμανικό γεωπολιτικό όνειρο.

Έτσι, αφού διεκπεραίωσε τα του οίκου της (ενιαία Γερμανία), ξεκίνησε παράλληλα και ταυτόχρονα, μια νέα προσπάθεια επέκτασης του ζωτικού χώρου προς τις θερμές θάλασσες. Η συνεργασία των ΗΠΑ με βόμβες και της Γερμανίας με το Ευρώ είναι γεγονός. Άλλοτε με στρατιωτικό και άλλοτε με οικονομικό καταναγκασμό, ΗΠΑ και Γερμανία έχουν κοινές επιδιώξεις αλλά διαφορετικές προτεραιότητες και σκοπούς.

Πρώτο στάδιο. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με πόλεμο και η προσάρτηση της Σλοβενίας και της Κροατίας στο στρατηγικό βάθος της Γερμανίας, με όχημα την ΕΕ. Η Γερμανία λοιπόν άρχισε να κατεβαίνει με πόλεμο που έκανε το ΝΑΤΟ συνηγορώντας με ευχαρίστηση και οι ΗΠΑ ώστε να αποκόψουν τη Ρωσία από τα Βαλκάνια και την πρόσβαση στην Αδριατική. Ο στρατηγός Νίκος Καρατουλιώτης είναι σαφής για το ισχύον από τη δεκαετία του ’90 Αμερικανικό γεωπολιτικό δόγμα: «Το ΝΑΤΟ, είναι το εργαλείο εκείνο που επιτρέπει στους Αμερικανούς να κρατούν τη Γερμανία «κάτω», τη Ρωσία «έξω» και τους εαυτούς τους «μέσα» στην Ευρώπη».

Δεύτερο στάδιο. Η προσάρτηση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στο Ευρωατλαντικό σύμφωνο και η πλήρης εξάρτησή της από αυτό.

Τρίτο στάδιο. Η απόσπαση του Κοσσόβου από την Σερβία (το τελευταίο προπύργιο της Ρωσίας στα Βαλκάνια για λίγο ακόμα) και η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Τα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ και Γερμανίας οδηγούν στην αγαστή και σταθερή συνεργασία. Οι ΗΠΑ εξοβελίζουν τη Ρωσία και η Γερμανία δημιουργεί οικονομικά προτεκτοράτα προς το Νότο. Το στρατηγικό βάθος επεκτείνεται.

Τέταρτο στάδιο. Ήρθε η ώρα των Σκοπίων. Η Ελλάδα έχασε την χρυσή ευκαιρία όταν οι Κων. Μητσοτάκη και Α. Σαμαράς δεν σταμάτησαν τον διακαή πόθο της Γερμανίας για ανεξαρτησία της Σλοβενίας και Κροατίας (βλ. πρώτο στάδιο) πριν πρώτα διασφαλίσουν το όνομα Μακεδονία ως αποκλειστικά ελληνικό (σε δέκα χρόνια ποιος θα το θυμάται; αναρωτήθηκε επιπόλαια ο τότε πρωθυπουργός). Οι ΗΠΑ χτίζουν τη μεγαλύτερη βάση τους στον κόσμο (Camp Bondsteel), η δε Γερμανία πιέζει συνεχώς για την ενδυνάμωση του κρατικού μορφώματος. Ο Μάθιου Νίμιτς δεν αλλάζει μέχρι να πετύχει. Και το καταφέρνει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (με ιδεολογικά απωθημένα και τον πρόθυμο Καμμένο για μια καρέκλα έστω και για κάποιους μήνες επιπλέον θυσιάζοντας ακόμα και το κόμμα του και προδίδοντας αξίες, καταστατικό, ανθρώπους). Ταυτόχρονα το Γερμανικό εγχείρημα πρέπει να προσανατολίζεται στο στόχο. Τη Μεσόγειο. Έτσι δεν συζητείται όνομα χωρίς τη λέξη «Μακεδονία». Παρομοίως γλώσσα και εθνότητα προς εδραίωση του κατασκευάσματος. Γιατί; Διότι η μία και πραγματική Μακεδονία βρέχεται από το Αιγαίο. Ο Αξιός εκβάλει στο Αιγαίο και φτάνει σχεδόν στον Δούναβη. Η Γερμανία αγγίζει τον στόχο της.

Έμεινε το τελευταίο στάδιο η Ελλάδα. Η επιλογή είναι η οικονομική επίθεση με σφοδρότητα και επιμονή. Ο στόχος σταθερός. Το βλέμμα στη Μεσόγειο. Να και πάλι η ελληνική συμβολή στον γερμανικό σχέδιο: Ο πρωθυπουργός αιφνιδιαστικά και εν ψυχρώ, με μια δήλωσή του τον Σεπτέμβριο του 2019 στον ΟΗΕ, κλείνει όλες τις λιγνιτικές μονάδες. Γιατί; Η απάντηση ήρθε οκτώ μήνες μετά (26-5-2020 σε συνέντευξή στην γερμανική Bild) δια στόματος του ιδίου. Η πολιτική αυτή είναι «προς το συμφέρον των γερμανικών εταιριών» όπως είπε ανερυθρίαστα τέσσερεις φορές στην ίδια παράγραφο με την περιβόητη πλέον φράση «οι κάτοικοί της πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν» υποβάλλοντας τα σέβη του στην φράου Μέρκελ (https://primeminister.gr/2020/05/26/24036). Η κλιμάκωση συνεχίζεται με την εξαγγελία της επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων προς όφελος των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών (πρωτίστως των γερμανικών) και σε βάρος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αντί τα χρήματα αυτά (100εκ.) να κατευθυνθούν ως κίνητρο προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων βαριάς βιομηχανίας στη Δυτική Μακεδονία, ελληνικού ενδιαφέροντος με δυνητική μόχλευση.

Οι Γερμανοί όμως δια των εταιριών τους, που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των περιφερειών της κρατικής ομοσπονδιακής οντότητάς τους, έφτασαν πλέον στην Ελλάδα δια της αγοράς. Πωλούν βιομηχανικό και πολεμικό υλικό. Αγοράζουν ενέργεια, επικοινωνία και ενίοτε πολιτικούς, υποτέλεια και συνειδήσεις. Ελέγχουν τον πολιτικό κόσμο, ελέγχουν τη νομισματική πολιτική, ελέγχουν την οικονομία μας. Σε λίγο δια της RWE θα ελέγχουν την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας την οποία η ελληνική πολιτική αδειάζει από το ακριβό ελληνικό εργατικό δυναμικό της και τη γεμίζει σταδιακά με κέντρα φιλοξενίας φθηνών λαθρομεταναστών. Ο πρωθυπουργός παραχωρεί αμαχητί, βορά στον γερμανικό «ζωτικό χώρο» την περιοχή μας, παρά τις αντιδράσεις ακόμα και των ντόπιων ενεργειακών μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τον γερμανικό κολοσσό όχι με σταυρωμένα χέρια αλλά στρεφόμενοι στη Gazprom, βάζοντας τη Ρωσία στο γεωπολιτικό παίγνιο από την πίσω πόρτα ή παίρνοντας το «κάτι τι τους» κάτω από το τραπέζι. Θυμίζω ότι η Γερμανία είναι εξαρτημένη ενεργειακά πάνω από 50% από τη Ρωσία. Και όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.

Επόμενο και ίστατο στάδιο το Αιγαίο δια της Κεντρικής Μακεδονίας. Με όχημα το κλεμμένο ιερό όνομα της Μακεδονίας η οποία θα κατέβει στη θάλασσα.

Προσεχώς. Αν δεν αλλάξουμε άμεσα νοοτροπία και πολιτικούς για να χτίσουμε εν τέλει ελληνοκεντρική πολιτική.

Γκουντιός Β. Γιάννης

Δημοφιλή Νέα

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου η παρουσίαση του νέου CD του Χρήστου Ασφαλτίδη στο Μεσόβουνο Εορδαίας  (video)
Ζημιές στις καλλιέργειες κερασιών στο Μεσόβουνο από την παρατεταμένη βροχόπτωση. Τι λέει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιάννης Ασφαλτίδης (video)
Η υγεία του λαού δεν έχει ανάγκη από δωρητές  έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής (γράφει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος)

"Αχου ο Έρωτας" - Μάκης Σεβίλογλου ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (video)


Σε πείσμα των καιρών, εμείς θα φτιάχνουμε τραγούδια!!!

Η προέλευση των ποντιακών λέξεων και φράσεων από την αρχαία ελληνική διάλεκτο | Εφέκες, Αραεύω, Επορώ, Eλέπω (της Δέσποινας Μιχαηλίδου Καπλάνογλου)
O ηλεκτρισμός στην Ελλάδα - Ιστορική αναδρομή (φωτογραφίες)

O ηλεκτρισμός στην Ελλάδα - Ιστορική αναδρομή (φωτογραφίες)


- Πως φτάσαμε μετά από 60 χρόνια "ιδιωτικής πρωτοβουλίας…

Στοιχεία
Νομοσχέδιο για το δικαίωμα στην διαδήλωση: Επιστροφή στο 1971 (του Δημήτρη Μπελαντή)

Νομοσχέδιο για το δικαίωμα στην διαδήλωση: Επιστροφή στο 1971 (του Δημήτρη Μπελαντή)


1.Το ως τώρα καθεστώς Το δικαίωμα στην διαδήλωση (συνέρ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα