figourini banner 1 2021

banner3

Ο κορωνοϊός, μερικά γουρούνια και ο γερμανικός καπιταλισμός (του Άλεξ Κάντζιας - Ρόντε)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πάνω που η Γερμανία έμοιαζε να ξεπερνά την πανδημία του κορωνοϊού και να κάνει το βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα ήρθε το ξέσπασμα μιας σειράς

νέων μαζικών εστιών να εντείνει τις ανησυχίες γύρω από την εξέλιξη της νόσου. Η μεγαλύτερη από αυτές τις εστίες εντοπίζεται στα σφαγεία του ομίλου Tönnies στην περιοχή του Gütersloh, των οποίων περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι (σε 6.139 τεστ) έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Πρόκειται βέβαια για ένα προαναγγελθέν γεγονός, ιδίως μετά τα μαζικά κρούσματα σε μια σειρά άλλων μεγάλων βιομηχανιών επεξεργασίας κρέατος (Westfleisch, Oer-Erkenschwick, Müller-Fleisch) της χώρας.

Όταν μιλάμε για τον όμιλο Tönnies βέβαια μιλάμε για εντελώς διαφορετική κλίμακα μεγεθών. Όχι μόνο η συγκεκριμένη μονάδα είναι το μεγαλύτερο σφαγείο της Ευρώπης, πρόκειται και για έναν επιχειρηματικό κολοσσό με μονάδες ανά τον κόσμο, από τις οποίες πέρυσι «πέρασαν» 20,8 εκατομμύρια γουρούνια. Το 2019 παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 9,8% στα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ, με την προσωπική περιουσία του πατριάρχη της οικογενειακή αυτής επιχείρησης Clemens Tönnies να  αποτιμάται από το περιοδικό Forbes στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Όχι τυχαία λοιπόν ο συγκεκριμένος κύριος παρουσιάζεται συχνά ως υπόδειγμα καπιταλιστή, με τον οποίο αρέσκονται να συγχρωτίζονται πολιτικοί όλων των κομμάτων εξουσίας. Ο ίδιος πάλι επιλέγει να «αναβαθμίζει» το προφίλ του εμπλεκόμενος (τι πρωτότυπο!) με το ποδόσφαιρο, κρατώντας εδώ και είκοσι χρόνια τα ηνία της ηγεσίας της ιδιαίτερα λαοφιλούς (αν και μονίμως άτιτλης) ομάδας της Σάλκε. Όπου βέβαια τελευταία δεν τα πάει και τόσο καλά όχι μόνο εξαιτίας της βαθμολογικής θέσης της ομάδας (15 αγώνες χωρίς νίκη) αλλά κυρίως εξαιτίας της επιλογής του να απολύσει εν μέσω πανδημίας πολλούς χαμηλόμισθους ή περιστασιακά απασχολούμενους υπαλλήλους, γεγονός που έχει προκαλέσει την μήνη των οπαδών. Οι οποίοι οπαδοί θεωρούν πως ο πρόεδρος τους (γνωστός και για τις κατά καιρούς ρατσιστικές του τοποθετήσεις) τσαλαπατά τις αξίες του συλλόγου τους, που αντιπροσωπεύει μια περιοχή της οποίας η  φυσιογνωμία έχει καθοριστεί από την σκληρή εργασία των ανθρακωρύχων της.

Η βιομηχανία κρέατος βέβαια δεν είναι ένας τυχαίος βιομηχανικός κλάδος, και αυτό όχι μόνο επειδή το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλονται στην εκτροφή και επεξεργασία ζώων. Τα σφαγεία του Σικάγο υπήρξαν ο τόπος εκείνος που πρώτη φορά εμφανίστηκε η γραμμή παραγωγής και επιταχύνθηκε η εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ ακόμα και σήμερα οι εταιρίες του κλάδου είναι περιώνυμες για τις εργασιακές τους συνθήκες. Ειδικά στον συγκεκριμένο όμιλο η ανάθεση των επιμέρους τμημάτων της παραγωγής σε υπεργολαβίες (που είναι εκείνες που προσλαμβάνουν και τους εργάτες) αποτελεί σημαντικό ανάχωμα στην κοινή πάλη των εργαζομένων, οι οποίοι επιπλέον κατά κανόνα δεν κατέχουν την γερμανική, δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και φοβούνται πολύ περισσότερο μια ενδεχόμενη απόλυση. Έτσι βιώνουν και εντονότερη εκμετάλλευση, υφιστάμενοι συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Κατά κανόνα πληρώνονται μόνο για οκτώ ώρες δουλειάς, εργαζόμενοι στην πραγματικότητα ως και δωδεκάωρα, ενώ από τους ήδη πενιχρούς τους μισθούς παρακρατούνται «έξοδα» για σίτιση, στέγαση αλλά και τον προστατευτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν. Η εργοδοσία τους στοιβάζει σε μικρά γεμάτα υγρασία και μούχλα διαμερίσματα, για τα οποία καταβάλλουν εξωφρενικά ενοίκια, ενώ η εργασία στο υγρό κρύο των - 6 βαθμών Κελσίου είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινή. Το συγκεκριμένο μικροκλίμα ευνοεί επιπλέον την διασπορά του ιού, ιδίως όταν δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα πόστα.

Το ζήτημα όμως είναι το τελικό προϊόν να είναι όσο το δυνατόν φθηνότερο. Ειδικά για την γερμανική περίπτωση η διαθεσιμότητα φθηνού κρέατος (ιδιαίτερα χοιρινού), σε τιμές πολύ χαμηλότερες εκείνων των φρούτων και των λαχανικών είναι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο ιδεολογικής  νομιμοποίησης του συστήματος. Μια από τις μεγαλύτερες έννοιες του καπιταλισμού άλλωστε ήταν ανέκαθεν η εξασφάλιση φθηνών τροφίμων για τους εργαζόμενους των αστικών κέντρων ώστε αυτοί να μην διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις ή (ακόμα χειρότερα) προκαλούν αναταραχές και εξεγέρσεις. Η διαδικασία αυτή βέβαια ούτε ομαλή είναι ούτε χωρίς αντιφάσεις. Προϋποθέτει είτε υπερεκμετάλλευση της εγχώριας αγροτιάς, είτε τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που και αυτή δύναται να προκαλέσει την δυσαρέσκεια της. Σε διάφορες χώρες όπως  η Ρωσία, η Αργεντινή και η Βραζιλία δημιουργούνται έτσι τεράστιες μονοκαλλιέργειες, ενώ στον λεγόμενο «τρίτο κόσμο» δημιουργούνται νεοαποικιακού τύπου συνθήκες εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και λεηλασίας των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μια από τις σημαντικότερες αιτίες των συχνών λοιμών που πλήττουν την Αφρική και δημιουργούν τα προσφυγικά ρεύματα άλλωστε δεν είναι ο υποτιθέμενος «υπερπληθυσμός» αλλά η εξάρτηση πολλών χωρών από την καλλιέργεια εξαγώγιμων ειδών (βλ καφές, κακάο, μάνγκο, λουλούδια κλπ), τα οποία φυσικά η μεγάλη πλειονότητα των καλλιεργητών τους δεν θα δοκιμάσει ποτέ.

Και βέβαια μια άλλη συνισταμένη του συστήματος της εξασφάλισης φθηνής τροφής (και συναίνεσης) είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην ίδια την καπιταλιστική «μητρόπολη». Ακόμα και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά την ένωση των δύο Γερμανιών για παράδειγμα στα εδάφη της πάλαι ποτέ Λαοκρατικής Δημοκρατίας οι μισθοί παραμένουν θεσμικά χαμηλότεροι, με σκοπό την με στόχο την «προσέλκυση επενδύσεων» (μέχρι σήμερα πάντως καμία ναυαρχίδα του γερμανικού καπιταλισμού δεν έχει την έδρα της ανατολικά). Επιπλέον το ιδιαίτερα ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας (εθελοντικός χωρισμός των παιδιών μετά την 4η δημοτικού σε τρεις κατευθύνσεις ανάλογα με τις «ικανότητες») μαζί με μια εξαιρετικά καλά οργανωμένη πολιτική κοινωνικών επιδομάτων που στοχεύουν να εγκλωβίζουν στην φτώχεια έχουν δημιουργήσει ένα μειοψηφικό, αλλά πάντως πολύ υπαρκτό, στρώμα επισφαλώς εργαζομένων. Το οποίο όχι μόνο δεν συμμετέχει στην πολιτική ζωή (απέχοντας κατά κανόνα από τις εκλογές) αλλά εξοβελίζεται και κοινωνικά και χωρικά, μπορεί έτσι με ευκολία να αγνοείται από τα κόμματα εξουσίας. Τα πράγματα όμως έχουν αρχίσει να στενεύουν και για μεγάλα κομμάτια της μορφωμένης και καταρτισμένης νέας γενιάς, της οποίας οι προοπτικές φαντάζουν όλο και πιο σκοτεινές καθώς το κοινωνικό κράτος αποδομείται, οι μισθοί καθηλώνονται και το κόστος ζωής (ιδίως εκείνο των ενοικίων) ανεβαίνει. Ήδη ένα πολύ μεγάλο μέρος των συνταξιούχων (ένας στους πέντε) απειλείται από την «φτώχεια στα γεράματα» (Altersarmut), κάτι που οδηγεί πολλούς να μεταναστεύουν σε χώρες όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο.

Κυρίως όμως ο γερμανικός καπιταλισμός εκμεταλλεύεται εδώ την άμεση πρόσβαση του στις τεράστιες δεξαμενές φθηνού εργατικού δυναμικού της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης για την κάλυψη των θέσεων ανειδίκευτης εργασίας στην βιομηχανία και την αγροτική συγκομιδή (η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ε.Ε πρόσφερε εδώ σπουδαίες υπηρεσίες). Έτσι η γερμανική αστική τάξη δεν έχει έτσι ανάγκη να περιμένει το πότε και το πόσοι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες θα καταφέρουν τελικά να φτάσουν στο έδαφος της, ούτε να ασχοληθεί με το να τους εκπαιδεύσει και υποτάξει στους εργασιακούς ρυθμούς της εντατικοποιημένης εργασίας.

Η γερμανική βιομηχανία άλλωστε, σε αντίθεση με τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, βασίζεται πολύ περισσότερο σε ένα εργατικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης που μπορεί άμεσα να ενταχθεί στην παραγωγή και να χειριστεί τα μηχανήματα υψηλής ακρίβειας στα οποία βασίζεται η παραγωγή. Αυτό το δυναμικό (ειρωνεία και τραγωδία μαζί) για άλλη μια φορά της το παρέχει σε αφθονία, και κυρίως δωρεάν, ο ευρωπαϊκός νότος, έχοντας πρώτα πληρώσει για την κατάρτιση του. Γι αυτό και η χώρα δεν έχει και ιδιαίτερο πρόβλημα στο να δέχεται κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένων, μη άμεσα εντάξιμων στην παραγωγή, που την βοηθούν όμως να καλλιεργεί ένα «φιλάνθρωπο» και «κοσμοπολίτικο» προφίλ, κόντρα στα φαντάσματα του παρελθόντος της. Η πολιτική αυτή επιπλέον παρέχει σημαντικότατες ενέσεις νομιμοποίησης (αλλά και άλλοθι) από μια κοινωνική πλειοψηφία που  τουλάχιστον στα λόγια είναι αρκετά ευαίσθητη σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων (όσο βέβαια τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θίγουν τους Άγιους Συμμάχους ΗΠΑ και Ισραήλ).

Πίσω όμως στην βιομηχανία κρέατος τώρα η αδιαφορία της για την υγεία των εργαζομένων της προφανώς συνοδεύεται και από αδιαφορία για τον γενικότερο πληθυσμό (φτάνει βέβαια να δει κανείς το τι τον ταΐζει). Η τεράστια ισχύς του λόμπι της απέτρεψε την κυβέρνηση του τοπικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της χώρας, από το να πάρει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου, με αποτέλεσμα σήμερα όχι μόνο η Γερμανία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη να απειλείται με ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Ήδη οι περιοχές Gütersloh και Warendorf έχουν μπει εκ νέου σε Lockdown μέχρι τις 30 Ιουνίου, με το φαινόμενο να είναι ακόμα σε εξέλιξη, ενώ παρουσιάζονται νέες εστίες και σε άλλες βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος (Wiesenhof).

Όλα αυτά δεν είναι παρά τα αποτελέσματα μιας διπλής ηθικής που ενώ απαγορεύει και κυνηγά τις υπαίθριες δραστηριότητες των πολιτών δείχνει χαρακτηριστική εμμονή στο να αγνοεί το τι συμβαίνει σε χώρους μαζικής κατοικίας και εργασίας, ιδίως σε τέτοιους που επιδιώκεται να λειτουργήσουν ως μοντέλα για την επιβολή επισφαλών εργασιακών σχέσεων και στην υπόλοιπη κοινωνία. Οπότε τα όποια αισθήματα συμπόνιας για τους κινδύνους που διατρέχει η πολιτική καριέρα του πρόεδρου του κρατιδίου, υποψήφιου αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών και επίδοξου καγκελάριου Armin Laschet μάλλον θα είναι γενικώς «συγκρατημένα».

ΠΗΓΗ: www.kommon.gr

Δημοφιλή Νέα

Πωλείται επιχείρηση στην Πτολεμαΐδα

Πωλείται επιχείρηση στην Πτολεμαΐδα


Το πλήρως ανακαινισμένο σύγχρονο πλυντήριο αυτοκινήτ…

Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας: Αύριο Πέμπτη 2 Ιουλίου στην Πτολεμαΐδα η ενημερωτική εκδήλωση  για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους της περιοχής και όλης της χώρας (video)
Μεγάλο το ενδιαφέρον στην ενημερωτική εκδήλωση
Πολιτιστικός Σύλλογος
Tovoion Tv | Εμπόριο Εορδαίας - Άγιος Μηνάς - Αγία Σοφία (video)

Tovoion Tv | Εμπόριο Εορδαίας - Άγιος Μηνάς - Αγία Σοφία (video)


Tovoion Tv | Εμπόριο Εορδαίας - Άγιος Μηνάς - Αγία Σοφία.

«Ο ΧΩΡΟΣ & Ο ΧΡΟΝΟΣ»: Την επαναπόδοση εδαφών από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία διεκδικούσαν οι ενεργειακοί Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας τον Ιούνιο του 2011 (Δείτε το video)
Νικήτρια και πάλι η ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας

Νικήτρια και πάλι η ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας


Όλοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα οι εκλογές του Εργατι…

Υπάρχουν ακόμα αρκετοί που πιστεύουν στα παραμύθια! (Γράφει ο Στέφανος Πράσσος)

Υπάρχουν ακόμα αρκετοί που πιστεύουν στα παραμύθια! (Γράφει ο Στέφανος Πράσσος)


Το παραμύθι στην προκειμένη περίπτωση είναι πως βάζου…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα