figourini banner 1 2021

banner3

Μία μέρα χωρίς λιγνίτη, μία εικόνα από το μέλλον (του Δημήτρη Τσέκερη, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής, WWF Ελλάς)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η 8Η Ιουνίου 2020 αποτελεί πλέον μία μέρα ορόσημο για ολόκληρη τη χώρα. Μετά από μία αδιάλειπτη λειτουργία 60 και πλέον ετών της λιγνιτικής παραγωγής

, καμία εκ των λιγνιτικών μονάδων δεν εντάχθηκε στο σύστημα παραγωγής ενέργειας.

Τα στοιχεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λοιπόν επιβεβαιώνουν πως η μετάβαση στη μετά-λιγνίτη εποχή, ακόμα και αν δεν είχε ανελαστικές προθεσμίες, έχει ήδη ξεκινήσει.Ο λόγος της μη ένταξης των λιγνιτικών σταθμών είναι πλέον το αυξημένο κόστος παραγωγής ενέργειας από τον λιγνίτη, όπως προκύπτει κυρίως λόγω των ρύπων, της αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων αλλά και την τάση περιορισμού των δικαιωμάτων εκπομπής αυτών. Κατά την τελευταία πενταετία, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, ο λιγνίτης παρουσίασε μία σταθερή τάση μείωσης, με το 2018 να αποτελεί σημείο καμπής, καθώς εκείνη τη χρονιά παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αντιστρόφως ανάλογη ήταν όμως η συμμετοχή του αερίου, το οποίο, αν και αποτελεί επίσης ορυκτό καύσιμο και προϊόν εισαγωγής, ενισχύθηκε σταθερά (*στοιχεία ΑΔΜΗΕ), αφήνοντας πίσω τις καθαρές πηγές ενέργειας που δυστυχώς όπως φαίνεται δεν αποτελούν ακόμα τον κύριο οδηγό της ενεργειακής μετάβασης αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Η μεταλιγνιτική περίοδος ως πρόκληση

Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών. Αποτελεί μια συλλογική οφειλή προς τις τοπικές κοινωνίες που τόσες δεκαετίες πρωτοστατούν στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Πρωτίστως όμως, αποτελεί μία τεραστίων διαστάσεων εθνική –και ευρωπαϊκή- πρόκληση που απαιτεί ευρεία κινητοποίηση πόρων, καθώς αφορά το οικονομικό, ενεργειακό, παραγωγικό και περιβαλλοντικό μέλλον της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο και με τόσο μεγάλο διακύβευμα απαιτείται ενωτικό πνεύμα, συνεργασία και κατανόηση της πραγματικότητας. Απαιτείται από όλους μας συστράτευση για τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων, τεχνικής βοήθειας και οργανωτικής υποδομής, προκειμένου να διασφαλιστεί πως η μετάβαση θα είναι πραγματικά δίκαιη και θα φέρει ζωντάνια, ανάπτυξη και καινοτομία στις πληττόμενες λιγνιτικές περιφέρειες.

Η πρόταση της Κομισιόν

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον μία από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν τις διατάξεις και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην πράξη. Η κυβέρνηση, από τα χείλη του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2019 από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, το πλάνο της που αφορά στο κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023 και τη διατήρηση της υπό κατασκευής μονάδας Πτολεμαΐδας Vστη ζωή μέχρι το 2028. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα τι μέλλει γενέσθαι για την υπόψη μονάδα μετά το 2028.

Η συζήτηση που πραγματοποιείται και στην Ευρωβουλή σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση και το σχετικό ταμείο γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική, όσο περισσότερο ενώνουν δυνάμεις ευρωβουλευτές προερχόμενοι και από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς ενισχύεται περαιτέρω η θέση της χώρας στη διεκδίκηση σχετικών κονδυλίων και αλλαγή των κριτηρίων χρηματοδότησης από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Η συνεργασία θα πρέπει να εδράζεται απαραιτήτως στο πεδίο της συνομιλίας με τις τοπικές κοινωνίες και όχι ερήμην τους, ακούγοντας και μεταφέροντας τις εύλογες ανησυχίες, δηλαδή με έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Η διαπραγμάτευση

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί έναν εκ των τριών πυλώνων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, με βασική στόχευση την παροχή στήριξης στις πληττόμενες περιοχές της ΕΕ λόγω της μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία το αργότερο το 2050. Τον Ιανουάριο η –αρχική- πρόταση της ΕΕ εξασφάλιζε μια χρηματοδότηση 7,5 δισεκ. ευρώ στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κάτι που είχαμε επισημάνει πως είναι ανεπαρκές, με την Ελλάδα να εξασφαλίζει 294εκατ. ευρώ (3,92% του συνολικού προϋπολογισμού), τα οποία με τις κατάλληλες μοχλεύσεις θα έφταναν σε ένα ποσό περίπου 4δισεκ.ευρώ, ενώ στην αναθεωρημένη πρόταση δεν καθίσταται υποχρεωτική η μόχλευση με ποσά από άλλους πόρους/ταμεία για το σύνολο του ποσού. Μετά και την έλευση της πρωτοφανούς πανδημίας και στον απόηχο των κινήσεων της ΕΕ στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την πρότασή της, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στα 40δισεκ. ευρώ, με την Ελλάδα να λαμβάνει περί τα 1,7δισεκ. ευρώ (4,32% του νέου προϋπολογισμού[1]).   Τα 10δισεκ.ευρώ -από τα 40 συνολικά- του ΤΔΜ προέρχονται από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, ενώ τα υπόλοιπα 30δισεκ. ευρώ από το νέο εργαλείο που ονομάζεται «NextGenerationEU /ΕΕ - Επόμενη Γενιά», βασικό συστατικό του συνολικού ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης με εκταμίευση περί τα 7,5-8δισεκ. ευρώ το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2021 έως το 2024. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της χρηματοδότησης, αυξήθηκε το ανώτατο όριο χρηματοδότησης που δύναται να λάβει μία χώρα από τα 2 δισεκ. ευρώ στα 8δισεκ. ευρώ  καθώς και η ενίσχυση ανά κάτοικο χώρας από τα 6 ευρώ στα 32 ευρώ, κάτι που έχει ως συνέπεια η Γαλλία πχ να χρηματοδοτείται ποσοστιαία –και σε απόλυτα νούμερα- περισσότερο κι από την Ελλάδα, κάτι καταφανώς άδικο. Τα 10  δισεκ. ευρώ που προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό υπάγονται στη λογική της μόχλευσης του παλιού μηχανισμού, ενώ τα υπόλοιπα 30δισεκ. ευρώόχι. Δυστυχώς, το κριτήριο της ταχύτητας απολιγνιτοποίησης δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη, κάτι επίσης άδικο για χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, ανησυχία προκαλούν προσπάθειες ένταξης του φυσικού αερίου στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων δράσεων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (αν και υπάρχει ισχυρή πλέον αντίσταση ακόμα και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), καθώς αν θέλουμε πραγματικά να μεταβούμε προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία το 2050 το αργότερο, δεν ωφελεί να σπαταλάμε δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαίων φορολογούμενων σε ορυκτά καύσιμα που υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουν «αδρανή κεφάλαια» (strandedassets),αλλά θα πρέπει να επενδυθούν στην συνοχή των τοπικών κοινωνιών που καλούνται να αλλάξουν άρδην το παραγωγικό τους μοντέλο και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Η επόμενη ημέρα

Το στοίχημα λοιπόν της επόμενης ημέρας είναι διπλό και αφορά το μέλλον των εργαζομένων και την ταυτόχρονη συνολική απεξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα (απανθρακοποίηση, όχι μόνο απολιγνιτοποίηση). Οι  λιγνιτικές περιοχές που λόγω και της παρελθούσης (και της επερχόμενης λόγω πανδημίας) κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως είναι η μακροχρόνια δομική ανεργία, η φτωχοποίηση, η έλλειψη ευκαιριών εργασίας ή ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων, η υψηλότατη εξάρτηση της οικονομικής δραστηριότητας από το λιγνίτη λόγω της μονοκαλλιέργειας, πρέπει να στηριχτούν ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία από την Πολιτεία, για παράδειγμα με εργαλεία για την αποτελεσματική απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων.

Το WWF Ελλάς ιεραρχεί πολύ ψηλά τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης με κλιματική δικαιοσύνη και κοινωνική συμμετοχή. Για αυτό το λόγο, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της διαδικασίας εύρεσης λύσεων για τις τοπικές κοινωνίες την επόμενη μέρα της παύσης της λιγνιτικής δραστηριότητας, με την εκπόνηση Μελέτης για τη Δημιουργία θέσεων εργασίας στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη μίας διαδικασίας ριζικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που πρέπει να γίνει κτήμα των τοπικών αρχών και κοινωνιών, αναλαμβάνουμε παράλληλα την πρωτοβουλία συναντήσεων –μέσω τηλεδιασκέψεων- με φορείς των περιοχών (δημοτική και περιφερειακή αρχή, επιμελητήρια, επιστημονικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, αναπτυξιακές εταιρίες, πολίτες, εργαζομένους ΔΕΗ και ευρύτερα) προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η μάχη της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης στη χώρα μας πρέπει να κερδηθεί. Πρέπει να σχεδιαστεί από κοινού μία διαδικασία που θα τους χωράει όλους και που θα αποτελέσει την φωνή των τοπικών κοινωνιών για μία πραγματικά δίκαιη και συμπεριληπτική μετάβαση, με την Πολιτεία αρωγό και συμπαραστάτη. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης με κλιματική δικαιοσύνη, στην οποία το αέριο, ως ένα ακόμα ορυκτό καύσιμο και προϊόν εισαγωγής, δεν θα έχει θέση. Η ενεργειακή μετάβαση θα είναι δίκαιη και επιτυχημένη μόνο εφόσον αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τον τόπο τους, συνδυαζόμενη με την αξιοποίηση των καλύτερων επιστημονικών και πολιτικών προσεγγίσεων.

 

Δημοφιλή Νέα

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου η παρουσίαση του νέου CD του Χρήστου Ασφαλτίδη στο Μεσόβουνο Εορδαίας  (video)
Ζημιές στις καλλιέργειες κερασιών στο Μεσόβουνο από την παρατεταμένη βροχόπτωση. Τι λέει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιάννης Ασφαλτίδης (video)
Η υγεία του λαού δεν έχει ανάγκη από δωρητές  έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής (γράφει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος)

"Αχου ο Έρωτας" - Μάκης Σεβίλογλου ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (video)


Σε πείσμα των καιρών, εμείς θα φτιάχνουμε τραγούδια!!!

Η προέλευση των ποντιακών λέξεων και φράσεων από την αρχαία ελληνική διάλεκτο | Εφέκες, Αραεύω, Επορώ, Eλέπω (της Δέσποινας Μιχαηλίδου Καπλάνογλου)
O ηλεκτρισμός στην Ελλάδα - Ιστορική αναδρομή (φωτογραφίες)

O ηλεκτρισμός στην Ελλάδα - Ιστορική αναδρομή (φωτογραφίες)


- Πως φτάσαμε μετά από 60 χρόνια "ιδιωτικής πρωτοβουλίας…

Στοιχεία
Νομοσχέδιο για το δικαίωμα στην διαδήλωση: Επιστροφή στο 1971 (του Δημήτρη Μπελαντή)

Νομοσχέδιο για το δικαίωμα στην διαδήλωση: Επιστροφή στο 1971 (του Δημήτρη Μπελαντή)


1.Το ως τώρα καθεστώς Το δικαίωμα στην διαδήλωση (συνέρ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα