pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ευρωκοινοβούλιο: Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ακροδεξιά πολιτική στο προσφυγικό (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ως ακροδεξιά χαρακτήρισαν την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών

, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (LIBE), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης κλήθηκαν ενώπιων της επιτροπής προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις καταγγελίες που υπάρχουν για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων αλλά και για πυροβολισμούς εναντίον προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που σύμφωνα με τα στοιχεία εχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον ενός πρόσφυγα. Η υπόθεση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, μέσω των διεθνών ΜΜΕ και αποκαλυπτικά βίντεο ερευνητικών ομάδων, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει όλες τις καταγγελίες ως «fake news». 

Στην επιτροπή την οποία ενημέρωναν, μέσω ψηφιακής σύνδεσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο συναρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, υπήρξε ένταση, όταν η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες για την πολιτική της, που την εκθέτουν διεθνώς. 

Κατ’ αρχήν η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σε σχέση με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, τονίζοντας ότι αυτές πρέπει να ερευνηθούν. «Ανησυχείτε για όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για τις αναφορές των απωθήσεων και συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας», είπε η Επίτροπος. «Οι απωθήσεις απαγορεύονται σαφώς, όλοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου και όλες οι καταγγελίες πρέπει να ελέγχονται. Η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει, αλλά περιμένουμε από εθνικές αρχές να εξακριβώσουν πραγματικά γεγονότα και συνέχεια σε απρεπείς συμπεριφορές», τόνισε.«Καλώ τις ελληνικές Αρχές να ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες. Δεν δικαιούνται όλοι άσυλο, αλλά όλοι δικαιούνται αντιμετώπιση σύμφωνη με τις αρχές μας. Όταν ζητούν άσυλο, έκκληση προς ευρωπαϊκές αρχές που πρέπει να τιμήσουμε», κατέληξε η επίτροπος. Επιπλέον, Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορεία με σφραγισμένα σύνορα και περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο να μιλάτε για ακροδεξιά». «Παρακαλώ πολύ να το πάρετε πίσω», είπε και πρόσθεσε: «γιατί δε λέτε στον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεθ να πάρει μέρος αυτών των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα;». Για τις επαναπροωθήσεις και τις καταγγελίες απάντησε: «δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που εννοείτε ή υπονοείτε. Όταν μιλάτε σε θάνατο νέου ανθρώπου είναι ευαίσθητο θέμα. Άκουσα να λέτε για ελεύθερους σκοπευτές - δεν έχει η ΕΛΑΣ ελεύθερους σκοπευτές. Χιλιάδες μάτια από όλη την Ευρώπη και κόσμο ήταν εκεί, πολλά μέσα ενημέρωσης. Υπήρχαν παρατηρητές και τελευταίους 3 μήνες και Frontex. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Ελλάδα τόσο εύκολα».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε πως «πρώτη φορά στη ζωή μου κάποιος με χαρακτηρίζει ακροδεξιό». «Είναι πολύ άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου. Απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες», είπε μεταξύ άλλων ενώ κατήγγειλε την Τουρκία για εργαλειοποίηση των μεταναστών και πρόσθεσε ότι «είναι υποκρισία να απολογούμαστε για το ότι είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης». 

Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ισχυρίστηκε, απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές, ότι η μείωση των ροών έφτασε το 46%. «Παρά τη μείωση, οι αφίξεις ήταν 9.800, που είναι ένας σημαντικός αριθμός σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα», τόνισε. «Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει στην Ολομέλεια την τουρκική επιθετικότητα. Γνωρίζουμε την εργαλειοποίηση μετανάστευσης για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας… Η συνεργασία με τουρκική ακτοφυλακή είναι δύσκολη. Είχαμε μόνο σε μία περίπτωση απώλεια ζωής. Είναι δυσάρεστο αλλά οι αριθμοί είναι χαμηλότεροι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια», υποστήριξε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου