figourini banner 1 2021

banner3

Ρεκόρ μετακλητών και έκτακτου προσωπικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Περισσότερους μετακλητούς από όσους είχε προσλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της θητείας της έχει καταφέρει να προσλάβει η Νέα Δημοκρατία

σε έναν μόλις χρόνο διακυβέρνησης, και μάλιστα με τη νομοθεσία πλέον να ορίζει ως ελάχιστη υποχρέωση το απολυτήριο λυκείου και να τους επιτρέπει τον διορισμό τους ακόμα και σε θέσεις προϊσταμένων. Την ίδια ώρα, τεράστια αύξηση καταγράφεται και στον συνολικό αριθμό του εκτάκτου προσωπικού, και μάλιστα χωρίς να συνυπολογιστούν οι προσλήψεις γιατρών και προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διατίθενται από το apografi.gov.gr, τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ο αριθμός των μετακλητών κατά το τελευταίο έτος της κυβέρνησης Σαμαρά έφτανε τα 1.923 άτομα, ενώ το 2015, κατά τον πρώτο της χρόνο στη διακυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα προσέλαβε μόλις 1.233 υπαλλήλους. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2016 ο αριθμός έφτασε τους 2.046, τον Απρίλιο του 2017 έφτασε τους 2.186, τον Απρίλιο του 2018 τους 2.501, ενώ τον τελευταίο της χρόνο, τον περσινό Μάιο, έφτασε στους 2.716 μετακλητούς υπαλλήλους.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει μικρότερος κατά λίγες δεκάδες από τον συνολικό αριθμό που έχει καταφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης, καθώς τα στοιχεία αφορούν τον περασμένο Μάιο, που ο συνολικός αριθμός έφτασε τους 2.817. Παραδείγματος χάριν, μόλις στις αρχές Ιουλίου, η απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, να θεσπίσει 28 νέες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας, με τον υφυπουργό μάλιστα να ξιφουλκεί εναντίον των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ, που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση τέτοιων θέσεων.

Σημειώνεται πως βάσει της νομοθεσίας που έσπευσε να θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (άρθρο 48 του νομού 4622/2019), για τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων προβλέπονται οι ελάχιστες απαιτήσεις της κατοχής απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και «καλή» γνώση γλώσσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ξεκαθαρίζεται πως οι μετακλητοί αφορούν προσωπικό που διορίζεται από την κάθε κυβέρνηση, με τη σχέση εργασίας τους να τερματίζεται μετά τη λήξη της θητείας της εκάστοτε κυβέρνησης, συνεπώς ο σημερινός αριθμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορά υπαλλήλους που προσελήθφησαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και την επικράτησή της στις εκλογές.

Άλλωστε, χαρακτηριστική της λογικής με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την στιγμή ανάληψης της εξουσίας, είναι η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη τον περσινό Αύγουστο, όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί τον διορισμό του Ιωάννη Θεοδωράτου σε θέση μετακλητού διοικητικού υπαλλήλου, και μάλιστα σε θέση Διευθυντή στο Πολιτικό Γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Ο Διευθυντής ενός Υπουργικού γραφείου δεν κρίνεται από τα τυπικά του προσόντα αλλά από την εμπιστοσύνη που του έχει ο Υπουργός. Και ο Υπουργός κρίνεται συνολικά από το αποτέλεσμα του. Ο συγκεκριμένος είναι σαν να έχει 10 πτυχία για όσους γνωρίζουν» δήλωνε τότε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα των μετακλητών αποτελούσε από τα πεδία στα οποία η αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής συνεχώς επέκριναν την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως συνοψίζεται στη δήλωση του τότε τομεάρχη Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργου Γεωργαντά, που στα μέσα του 2016 και μετά την αύξηση του αριθμού των μετακλητών λίγες δεκάδες επάνω από τους 2.000, κατακεραύνωνε την τότε κυβέρνηση πως «ένα πράγμα έχει πετύχει η Κυβέρνηση στη Δημόσια Διοίκηση: Κατάφερε να απορροφήσει και να τακτοποιήσει μεγάλο μέρος του κομματικού της στρατού. Επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον αγρίως φορολογούμενο πολίτη. Και διαψεύδοντας κάθε ισχυρισμό για εκσυγχρονισμό του Δημοσίου». Σήμερα ο Γ. Γεωργαντάς είναι υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό εύρημα από τα στοιχεία του apografi.gov.gr, είναι ο συνολικός αριθμός του εκτάκτου προσωπικού που έχει συναντήσει τεράστια αύξηση, καθώς μέσα σε λιγότερο από ένα έτος αυξήθηκε κατά περισσότερα από 15.000 άτομα, με μεγάλη αύξηση στις θέσεις προέδρων, μελών ΔΣ και όργανα διοίκησης, καθώς και έκτακτο προσωπικό σε φορείς του δημοσίου. Αθροίζοντας κανείς μόνο τις ειδικές περιπτώσεις, και εξαιρώντας τις έκτακτες προσλήψεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα διαπιστώσει μία αύξηση που ξεπερνά το 20%.

Τα στοιχεία είναι επίσημα και προέρχονται από το http://interops.ydmed.gov.gr/month/monthly.php

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μόλις έναν χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επιβαρύνεται έτη περαιτέρω εάν συνυπολογίσει κανείς πως βάσει του νόμου για το επιτελικό κράτος, το κόστος των μετακλητών σε βάθος τετραετίας προκύπτει μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον 38 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη τετραετία, χωρίς κανείς να λάβει υπόψιν του την συνεχή αύξηση του συνολικού αριθμού τους. Οι αυξήσεις που εξασφάλισε ο νόμος του επιτελικού κράτους για τις θέσεις αυτές κινούνται μεταξύ του 64% έως 70% επάνω από τις προηγούμενες.

Κριτική στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στις προσλήψεις μετακλητών γίνεται ακόμα και από το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτη Καρκατσούλη, πρώην βουλευτή του Ποταμιού και άλλοτε «καλύτερου δημοσίου υπαλλήλου του κόσμου», γίνεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος τονίζει πως η Νέας Δημοκρατία, όχι μόνο έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των μετακλητών της προηγούμενης κυβέρνησης, «αλλά κάνει κάτι ακόμα χειρότερο: τους τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης, να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και εξουσία». Σημειώνεται πως η ανάρτηση του αναλυτή δημόσιας πολιτικής σε πλήθος υπουργείων κατά το παρελθόν έτυχε… θερμής υποδοχής από οπαδούς και ψηφοφόρους της κυβέρνησης, που παρά την παράθεση επίσημων στοιχείων, τον κατηγορούν πως «λέει ψέματα».

«Πως αιτιολογεί η κυβέρνηση την απόφασή της να αυξάνει τους μισθούς των μετακλητών, όταν, παράλληλα, μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις και οδηγεί χιλιάδες πολίτες στην ανεργία;» ρωτούσαν 39 βουλευτές με προεξέχοντα τον Άδωνι Γεωργιάδη τον Ιανουάριο του 2016, όταν ακόμα ο αριθμός των μετακλητών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε «γήινος», σε σχέση με την μετέπειτα ανάπτυξή του. Το ερώτημα παραμένει επάνω από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και επανέρχεται ακόμα πιο δυναμικά, δεδομένης της διπλής, υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του κορονοϊού.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Δημοφιλή Νέα

1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας:  Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του μαθητή μας

1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του μαθητή μας


Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνα…

Μάσκα από το ύφασμα της άδειας μας τσέπης... (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)

Μάσκα από το ύφασμα της άδειας μας τσέπης... (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)


Να τη η ατομική ευθύνη. Θα είναι από ότι φαίνεται και πά…

Ο Μάκης Σεβίλογλου στο kozani.tv και ptolemaida.tv. Δείτε τώρα την εκπομπή (video)

Ο Μάκης Σεβίλογλου στο kozani.tv και ptolemaida.tv. Δείτε τώρα την εκπομπή (video)


Στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη και στο www.kozani.tv μίλησε ο Μ…

Κρίτων Αρσένης: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Δυτική Μακεδονία η καύση σκουπιδιών σε εργοστάσια της ΔΕΗ
Ασημένιες οι Νεανίδες του Εθνικού Κοζάνης στο Πανελλήνιο του Χάντμπολ - Τι μας είπε ο πρόεδρος Μάκης Γκιάτας για την επιτυχία (video)
Φλώρινα: Πέθανε ο 16χρονος από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών

Φλώρινα: Πέθανε ο 16χρονος από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών


Κατέληξε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ιπποκράτειο νοσο…

Η νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΕΣΕΒΕΕ με προτάσεις για την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης στη Δυτ. Μακεδονία (video)
Ιός Δυτικού Νείλου: 10 κρούσματα και ένας θάνατος στη χώρα μας

Ιός Δυτικού Νείλου: 10 κρούσματα και ένας θάνατος στη χώρα μας


Δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου …

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα