figourini banner 1 2021

banner3

Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή για τη Δυτική Μακεδονία: "Ενώ η Δυτική Μακεδονία καταστρέφεται και γίνεται η Χαβούζα της Χώρας, η Περιφερειακή Αρχή κυνηγάει πρόσφυγες"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ολική καταστροφή (Οικονομική- Κοινωνική- Περιβαλλοντική) της Δυτικής Μακεδονίας, προχωράει ταχύτατα, καβάλα στο «άρμα» της λεγόμενης «απολιγνιτοποίησης»

, χωρίς να περιμένει ούτε καν το 2023. Η κυβέρνηση της ΝΔ θυσιάζει, στο βωμό των ντόπιων και ξένων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, τα δημόσια συμφέροντα, το Περιβάλλον, την υγεία, την εργασία και την οικονομική δραστηριότητα των Ενεργειακών Κέντρων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Ταυτόχρονα το μέλλον που ετοιμάζουν για αυτές τις περιοχές μέσω της «Δίκαιας (Βάρβαρης) Μετάβασης» είναι να γίνουν οι χωματερές ολόκληρης της Χώρας!

Οι εξελίξεις δυστυχώς είναι ραγδαίες: Έκλεισε ο ΑΗΣ Αμυνταίου μαζί με το αντίστοιχο Ορυχείο. Έκλεισε ο ΑΗΣ Καρδιάς με την υπόσχεση να ξαναλειτουργήσει μόνο τον ερχόμενο Χειμώνα για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας ενώ σταμάτησε η παραγωγική διαδικασία του Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς και υπολειτουργούν τα Ορυχεία Νοτίου και Βορείου Πεδίου. Έκλεισαν οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου διότι σταμάτησε με άνωθεν εντολή η Περιβαλλοντολογική τους αναβάθμιση.

Από τη Συνολική Ισχύ των 3.700 MW που λειτουργούσαν τελευταία στη Δ. Μακεδονία υπό-λειτουργούν πλέον μόνο τα 700!

Αυτό έχει ήδη τις πρώτες καταστροφικές επιπτώσεις, τα πρώτα «κοινωνικά θύματα». Από τη στιγμή που το 75% της λιγνιτικής δραστηριότητας στην Περιοχή της Δ. Μακεδονίας έχει ήδη «παγώσει» αναγκαστικά σταμάτησαν και οι αντίστοιχες εργολαβίες στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες (δεν έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία) εργαζόμενους. Στον ίδιο δρόμο και οι εργαζόμενοι με δίμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις. Αυτό έχει ήδη και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις που κινούνται γύρω από τη λιγνιτική δραστηριότητα (μηχανουργεία, ανταλλακτικά, αναλώσιμα κλπ).

Ο «Γολγοθάς» της φτώχειας και της ανεργίας για την Περιοχή τώρα ξεκινάει…

Ταυτόχρονα βλέπουμε και τις πρώτες εικόνες της μελλοντικής Περιβαλλοντικής καταστροφής που ετοιμάζουν για την Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας οι εμφανιζόμενοι ως «οικολόγοι» και «σωτήρες» του πλανήτη…

Το Περιβάλλον και η δημόσια υγεία στο απόσπασμα

Το πρώτο και «δυνατότερο» επιχείρημα που ακούγεται, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο «λιγνιτομάχο», είναι ότι «κλείνοντας τη λιγνιτική παραγωγή η Δυτική Μακεδονία θα επανακτήσει καθαρότερο Περιβάλλον».

Είναι όμως έτσι;

Ακριβώς το αντίθετο!

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ήδη στο κλειστό αλλά «ορθάνοιχτο» και προς εγκατάλειψη πλέον, Ορυχείο Αμυνταίου: Κατολισθήσεις. Αυταναφλέξεις.   Τέφρα, κάρβουνο και σκόνη θα συνεχίσουν για πολλά ακόμη χρόνια να «τροφοδοτούν» με αιωρούμενα σωματίδια τα πνευμόνια των κατοίκων για την υγεία των οποίων «τόσο πολύ κόπτονται» οι κυβερνώντες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα..

Δεν τηρείται ούτε ένας Περιβαλλοντικός όρος από αυτούς που προβλέπουν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το κλείσιμο των Ορυχείων

Σκουπιδότοπος όλης της Χώρας η Δυτική Μακεδονία

Και τα υπόλοιπα «ισοδύναμα» που ζητούσε ο κ. Κασαπίδης έρχονται:

«Η Εγνατία των απορριμμάτων» οδηγεί στα αποκατεστημένα εδάφη των πρώην Ορυχείων. Η Κυβέρνηση με την συγκατάθεση του Περιφερειάρχη και πολλών Δημάρχων της Περιοχής σχεδιάζει να καίει στην Περιοχή μας όλα τα σκουπίδια της Βόρειας Ελλάδας, κατ αρχήν και πιθανά ολόκληρης της Χώρας αργότερα. Σχεδιάζουν να μετατρέψουν κάποιους ΑΗΣ, που οι ίδιοι τους έκλεισαν ως ανθυγιεινούς, σε εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας από καύση σκουπιδιών και μετά το 2028 να μετατραπεί και η 5η μονάδα Πτολεμαΐδας σε εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών!!! Τα σκουπίδια από την Κέρκυρα, τη Λευκάδα την Πρέβεζα μέχρι την Αλεξανδρούπολη θα μεταφέρονται στη Δυτική Μακεδονία και θα καίγονται για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Το σενάριο αυτό το επιβεβαίωσε περίλαμπρα ο ΥΠΕΚΑ κ. Χατζηδάκης στη Βουλή μετά από ερώτηση για το θέμα του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη. Είπε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης πως σ αυτό «συμφωνεί και η ΔΕΗ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δ. Μακεδονίας»….

Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο! Ένα Γιγαβάτ= 1000 MW περίπου με καύσιμο σκουπίδια! Και αυτοί που έχυναν «κροκοδείλια δάκρυα» για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων από την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη τώρα τους ετοιμάζουν «υγιεινές εισπνοές» από τη βρώμα των σκουπιδιών και τις αναδυόμενες διοξίνες!!!

Σε πανελλαδική χαβούζα ετοιμάζεται να γίνει και ο Χώρος ταφής Αμιάντου των πρώην ΜΑΒΕ αφού φαίνεται πως υπάρχουν αντίστοιχες συμφωνίες όπως παραδέχτηκε επί της ουσίας η αντιπεριφερειάρχης ενέργειας.

Και δεν τελειώσαμε: Στα 160.000 στρέμματα εδαφών των πρώην ορυχείων θα εγκατασταθούν Φωτοβολταικά ισχύος 6.000 MW από τη Γερμανική RWE και άλλους ξένους και ντόπιους ενεργειακούς ομίλους κερδοσκόπων. Και δε φτάνει αυτό, δόθηκε άδεια από τη ΡΑΕ για εγκατάσταση 1.400 MW φωτοβολταικών σε χορτολιβαδική έκταση 35.000 στρεμμάτων στο Άργος Ορεστικό! Άλλα τόσα σε έκταση 40.000 στρεμμάτων στην περιοχή των Σιδερών στο όρος Άσκιο. Ακόμα και ο Ρουβάς πήρε άδεια και ζητά χιλιάδες στρέμματα για εγκατάσταση φωτοβολταικών στην Περιοχή του Μαυροδενδρίου! Και για να μην υπάρξει «κενό τοπίο» ξεκίνησαν οι εγκαταστάσεις εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, στο Άσκιο, στην Πίνδο, στο Βίτσι, στα Πιέρια, στο Μπούρινο κλπ.

Αλήθεια αναρωτήθηκαν αυτοί που τα σχεδιάζουν και αυτοί που τα αποδέχονται ποια θα είναι η κατάσταση του Περιβάλλοντος και τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία των κατοίκων όταν στρωθούν εκατομμύρια τόνοι γυαλιού και χάλυβα σε ένα τόσο μικρό για αυτές τις εγκαταστάσεις τόπο; Αναρωτήθηκαν τι θα γίνουν οι πηγές, οι λίμνες τα ποτάμια όταν τσιμεντάρουν με εκατομμύρια τόνους μπετό και παλιοσίδερα τα βουνά μας; Αναρωτήθηκαν που θα πάνε οι χιλιάδες τόνοι λαδιού από τις μηχανές των ανεμογεννητριών όταν θα πέφτουν, θα χαλάνε ή απλά θα έχουν διαρροές;

Ήμασταν οι πρώτοι, ίσως και οι μοναδικοί που από την αρχή της εξαγγελίας του κλεισίματος της λιγνιτικής δραστηριότητας τονίσαμε ότι το μεγαλύτερο θύμα αυτών των επιλογών θα είναι το Περιβάλλον με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Περιοχής μας. Δυστυχώς επαληθευόμαστε!!!

Και ενώ όλοι, φορείς εργαζόμενοι και κάτοικοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων οι αντιδράσεις είναι από χαλαρές έως μηδαμινές. Οι Μαζικοί φορείς, όσοι δε συνεργάζονται κανονικά με τον κ. Μουσουρούλη και τον καταστροφικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, απλώς αδρανούν και περιμένουν. Η Περιφερειακή Αρχή που ελέγχει το ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιοχής (Π.Σ) αντί να μπει μπροστά και να συντονίσει τις αντιδράσεις ως οφείλει με βάση το θεσμικό της ρόλο, υπογράφει καταστροφικές για την Περιοχή συμφωνίες πάνω και «κάτω από το τραπέζι».    

Και ενώ για όλα αυτά ο Περιφερειάρχης και τα άλλα στελέχη της παράταξής του «κάνουν την πάπια» βρήκαν έδαφος για «λεονταρισμούς» στους φτωχούς και κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Περιφερειάρχης αλλά και άλλα στελέχη της παράταξής του σε ένα ντελίριο ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, διανθισμένο με μπόλικη θρησκοληψία και πατριδοκαπηλία, διακήρυξαν από τη Σαμαρίνα τον πόλεμο κατά των προσφύγων και των μεταναστών…..

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Δυτικής Μακεδονίας να συστρατευθούμε όλοι μαζί σε έναν μαζικό, ανένδοτο, παλλαϊκό αγώνα για:

  • Τη σωτηρία του περιβάλλοντος και των θέσεων εργασίας.
  • Ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε Φωτοβολταικά, ούτε καύση σκουπιδιών στην Περιοχή μας
  • Οι εκτάσεις των πρώην ορυχείων να αποδοθούν στους κατοίκους της Περιοχής. Να αναπλαστούν και να γίνουν δάση και χωράφια!
  • ΌΧΙ στην αποβιομηχάνιση, την καταστροφή και ερημοποίηση

Κοζάνη 31/7/2020

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Δημοφιλή Νέα

1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας:  Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του μαθητή μας

1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του μαθητή μας


Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνα…

Μάσκα από το ύφασμα της άδειας μας τσέπης... (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)

Μάσκα από το ύφασμα της άδειας μας τσέπης... (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)


Να τη η ατομική ευθύνη. Θα είναι από ότι φαίνεται και πά…

Ο Μάκης Σεβίλογλου στο kozani.tv και ptolemaida.tv. Δείτε τώρα την εκπομπή (video)

Ο Μάκης Σεβίλογλου στο kozani.tv και ptolemaida.tv. Δείτε τώρα την εκπομπή (video)


Στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη και στο www.kozani.tv μίλησε ο Μ…

Κρίτων Αρσένης: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Δυτική Μακεδονία η καύση σκουπιδιών σε εργοστάσια της ΔΕΗ
Ασημένιες οι Νεανίδες του Εθνικού Κοζάνης στο Πανελλήνιο του Χάντμπολ - Τι μας είπε ο πρόεδρος Μάκης Γκιάτας για την επιτυχία (video)
Φλώρινα: Πέθανε ο 16χρονος από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών

Φλώρινα: Πέθανε ο 16χρονος από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών


Κατέληξε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ιπποκράτειο νοσο…

Η νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΕΣΕΒΕΕ με προτάσεις για την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης στη Δυτ. Μακεδονία (video)
Ιός Δυτικού Νείλου: 10 κρούσματα και ένας θάνατος στη χώρα μας

Ιός Δυτικού Νείλου: 10 κρούσματα και ένας θάνατος στη χώρα μας


Δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου …

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα