figourini banner 1 2021

banner3

Καλλιόπη Βέττα: «Κοινοβουλευτική ερώτηση για τους εργαζόμενους στο Ορυχείο Προσηλίου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα ««Άμεση ανάγκη για στήριξη των εργαζομένων στο Ορυχείο Προσηλίου».

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μείωση της δραστηριότητας στο Ορυχείο Προσηλίου, ως αποτέλεσμα της άδικης και βεβιασμένης πολιτικής της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο έχει ανακοινώσει την απόλυση 38 εργαζομένων σε σύνολο 76 για το τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων της με τη ΔΕΗ. Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις και τις συναντήσεις, δεν έχει δοθεί κάποια δεσμευτική απάντηση από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, ακόμα και στο πρόσφατο master plan, δεν υπάρχει καμία σοβαρή  πρόβλεψη γενικά για το μέλλον της ΠΕ Κοζάνης, πολλώ δε μάλλον για τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Ως εκ τούτου, ζητείται η επίσημη απάντηση του Υπουργείου για το θέμα που έχει προκύψει με τους εργαζομένους.  

Τέλος, αναδεικνύεται το γενικότερο πρόβλημα που αφορά τον Δήμο Σερβίων, ο οποίος στηρίζει το ΑΕΠ του σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξορυκτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στα όριά του (Προσήλιο - ΛΑΡΚΟ) και επηρεάζει αποφασιστικά όλους τους εργαζόμενους της περιοχής.

Η ερώτηση κατατίθεται μαζί με τους Σωκράτη Φάμελο και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισυνάπτεται η ερώτηση

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή​

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Άμεση ανάγκη για στήριξη των εργαζομένων στο Ορυχείο Προσηλίου».

Η απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία έχει ήδη δημιουργήσει τις πρώτες έντονες αναταράξεις σε μια περιοχή όπου το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο της χώρας.

Ήδη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κοζάνης (24/08/20), 800 άτομα είδαν τις συμβάσεις τους να μην ανανεώνονται το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της σταδιακής μείωσης της λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων της περιοχής.

Σε γενικότερο επίπεδο, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονται στους 35.000, αριθμός αυξημένος κατά 5.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται ένα ακόμη οξυμένο πρόβλημα, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε από την εταιρία που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη λιγνίτη στο ορυχείο Προσηλίου, η μη ανανέωση 38 συμβάσεων εργαζομένων, σε σύνολο 76.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν τομείς υψηλής έντασης εργασίας, καθώς επίσης και μια σειρά επιστημονικών, διοικητικών και βοηθητικών καθηκόντων. Από το τέλος του Σεπτεμβρίου, θα μείνουν χωρίς δουλειά και θα προστεθούν στο σύνολο των χιλιάδων ανέργων που υπάρχουν στην περιοχή.

Παράλληλα, περίπου 80 εργολαβικοί εργαζόμενοι, που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές των φορτίων θα σταματήσουν, ελλείψει αντικειμένου, να συνεργάζονται με την συγκεκριμένη βιομηχανία.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων, αλλά και στο υπόμνημα της διοίκησης, τα προβλήματα παρουσιάστηκαν μετά από την επιλογή της ΔΕΗ να σταματήσει να απορροφά ικανές ποσότητες λιγνίτη προκειμένου να τροφοδοτηθεί ο ΑΗΣ Μελίτης και άλλοι σταθμοί της ΔΕΗ.

Η επιλογή αυτή αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού της επιχείρησης αλλά και την αδυναμία της διοίκησης να διαχειριστεί με τεχνοοικονομικά κριτήρια τη λειτουργία των μονάδων κάτι που συνδέεται με την «κούφια» απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο κος Μητσοτάκης χωρίς σχέδιο ούτε για την ηλεκτρική επάρκεια της χώρας ούτε για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.

Ως εκ τούτου, μια επιχείρηση με μακρά διαδρομή στον χώρο και στην περιοχή, αναγκάζεται –λόγω της επιλογής της ΔΕΗ και της κυβέρνησης- να απομακρύνει τους μισούς εργαζομένους της, προβαίνοντας σε μαζικές απολύσεις, πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία διακοπής λειτουργίας της μονάδας στο έτσι κι αλλιώς πρόχειρο, ασαφές και ελλειμματικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τις λιγνιτικές μονάδες, κάτι που δημιουργεί εύλογη ανησυχία και αντίδραση στους εργαζόμενους.

Αποδεικνύεται ότι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση και την «φροντίδα» προς τους εργαζομένους και την κοινωνία, πέφτουν στο κενό καθώς ήδη, ακόμα και με το προσχέδιο της επιτροπής που έχετε συστήσει και δώσατε στην δημοσιότητα, προβλέπονται θέσεις εργασίας υποπολλαπλάσιες των υφισταμένων και των αναγκαίων για την περιοχή.

Μάλιστα, δεν υπάρχει στο εξαγγελθέν Master Plan καμία ουσιαστική αναφορά στον Δήμο Σερβίων, ο οποίος αν και δεν είναι άμεσα ενεργειακός, βασίζει το ακαθάριστο τοπικό προϊόν τους –σε ποσοστό 45%- στην εξόρυξη λιγνίτη (ορυχεία Προσηλίου και ΛΑΡΚΟ).

Επειδή η Δυτική Μακεδονία βιώνει μια πρωτοφανή υποβάθμιση εξαιτίας της απόφασης σας για την απολιγνιτοποίηση,

Επειδή η ΔΕΗ έχει σταματήσει να απορροφά ποσότητες λιγνίτη πολύ πριν από το εξαγγελθέν κλείσιμο των μονάδων της,

Επειδή τα ποσοστά ανεργίας είναι από τα υψηλότερα στην χώρα και ήδη το τελευταίο διάστημα αυξάνονται δραματικά,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεστε να κάνετε για την στήριξη του Δήμου Σερβίων, όπου η εργασία και η παραγωγή τοπικού οικονομικού προϊόντος βασίζεται κατά 45% στην λειτουργία των ορυχείων;

2. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε άμεσα, στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης που υπόσχεστε, το πρόβλημα των εργαζομένων στο ορυχείο του Προσηλίου; Προτίθεται η διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη νέων συμβάσεων για τη λειτουργία του ορυχείου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Πέρκα Θεοπίστη

Φάμελλος Σωκράτης

Δημοφιλή Νέα

Γιάννης Ασφαλτίδης: Πολύ υψηλή η ποιότητα των μήλων Μεσοβούνου τη φετινή χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιάννης Ασφαλτίδης: Πολύ υψηλή η ποιότητα των μήλων Μεσοβούνου τη φετινή χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ)


Είναι η εποχή της συγκομιδής των μήλων και για τους παρ…

Γιώργος Τσιάκαλος: «Η Ελλάδα φυλακή προσφύγων, η Ουγγαρία υπεύθυνη για απελάσεις με σφραγίδα της Ε.Ε.» (Ηχητικό)
Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες: Συνάντηση με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά
Ας θυμίσει κάποιος στη WWF ότι στη Δυτική Μακεδονία ζούνε άνθρωποι και όχι χρυσόψαρα ηλεκτροφόρα (του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη)
Tovoion Tv | Γράμμος - Στο Χωριό Γράμμος - Γράμμουστα στις πηγές του Αλιάκμονα (video)

Tovoion Tv | Γράμμος - Στο Χωριό Γράμμος - Γράμμουστα στις πηγές του Αλιάκμονα (video)


Tovoion Tv | Γράμμος - Στο Χωριό Γράμμος - Γράμμουστα στις πη…

Α' Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Δόξα Βερμίου Πύργων - Α.Ε. Κοζάνης 1-5 | Τα Highlights (φωτογραφίες - βίντεο)

Α' Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Δόξα Βερμίου Πύργων - Α.Ε. Κοζάνης 1-5 | Τα Highlights (φωτογραφίες - βίντεο)


Πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρ…

Master Plan απολιγνιτοποίησης: Με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)
Βατόπουλος: Προτείναμε λιγότερους μαθητές ανά τάξη αλλά η κυβέρνηση το απέκλεισε (Ηχητικό)

Βατόπουλος: Προτείναμε λιγότερους μαθητές ανά τάξη αλλά η κυβέρνηση το απέκλεισε (Ηχητικό)


Σε μία σημαντική αποκάλυψη που αποτυπώνει και την επικ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα