figourini banner 1 2021

banner3

Καλλιόπη Βέττα - Ανδρέας Ξανθός: «Κατάθεση Βουλευτικής τροπολογίας για την παράταση χρονικού ορίου κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής ΠΕ Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός και η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα

κατέθεσαν τροπολογία  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις κυρώσεις των Π.Ν.Π., με θέμα «Παράταση χρονικού ορίου κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού».

Στην τροπολογία, προτείνεται η χρονική παράταση του ορίου κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού σε εξειδικευμένες Τράπεζες από 10-15 χρόνια σε 30. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η συντήρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν έκτακτα ζητήματα που αφορούν τους δότες του γενετικού υλικού.

Όπως ανέφερε η κ. Βέττα, που εισηγήθηκε την τροπολογία στο Κοινοβούλιο, με αυτή την τροπολογία εξυπηρετείται τόσο η ατομική, όσο και η κοινωνική ανάγκη:

«Αφενός, επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να κρατήσουν το γενετικό υλικό περισσότερα χρόνια ώστε να αρθούν πιθανοί λόγοι που δυσχεραίνουν την χρήση του, όπως για παράδειγμα λόγοι υγείας. Μπορεί, λόγου χάρη, κάποια ή κάποιος να έχει καταψύξει γενετικό υλικό και, δυστυχώς, να αρρωστήσει με ένα βαρύ νόσημα. Ωστόσο, όταν το ξεπεράσει έπειτα από αρκετά χρόνια, τότε είναι πολύ πιθανόν να την (ή τον) βοηθήσει να είναι διαθέσιμο το γενετικό υλικό που είχε την πρόνοια να καταψύξει κάποτε.

Άρα, η πρώτη διάσταση είναι η αμιγώς προσωπική. Δίνουμε την δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να έχει μια ευκαιρία τεκνοποίησης για περισσότερα χρόνια.

Επίσης, μια δεύτερη διάσταση είναι η κοινωνική. Σε μια περίοδο δημογραφικής κάμψης, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους που βοηθούν τις γυναίκες και τους άνδρες να τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία. Ένα μέτρο είναι και αυτό που σας προτείνουμε, ακριβώς για να στηριχτεί η κοινωνική, πλέον, ανάγκη της αυξημένης γεννητικότητας»

Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε την αναγκαιότητα αυτής της νομοθετικής ρύθμισης και δεσμεύτηκε ότι θα την ενσωματώσει σε προσεχές νομοσχέδιο.

Επισυνάπτεται η τροπολογία, ενώ το link της ομιλίας είναι το κάτωθι:

Με εκτίμηση,

Γραφεία Βουλευτών Ανδρέα Ξανθού – Καλλιόπης Βέττα

 

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο :

«Κύρωση α) της από 10.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID - 19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας" (Α' 157) και β) της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "'Εκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID - 19, καθώς και τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020" (Α' 161) και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID - 19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων.»

 

Θέμα: Παράταση χρονικού ορίου κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το άρθρο 7 του Ν.3305/2005 ρυθμίζει τους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής της κρυοσυντήρησης ωαρίων, ωοθηκικού ιστού, σπερματοζωαρίων, ορχικού ιστού και γονιμοποιημένων ωαρίων σε ειδικές Τράπεζες Κρυοσυντήρησης.

Στην παράγραφο 3 καθορίζεται ειδικότερα η διάρκεια της κρυοσυντήρησης, λόγω της υπαρκτής πιθανότητας εγκατάλειψης του υλικού από τους κατόχους του (π.χ. αμέλεια, διαζύγιο, θάνατος κλπ). Σε ειδικές όμως περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της κρυοσυντήρησης, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, η οποία και επιτρέπει μόνο μία φορά την χρονική παράταση για πέντε (5) έτη.Η χρονική παράταση μπορεί να δικαιολογείται από κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους ή από λόγους αντικειμενικής αδυναμίας χρησιμοποιήσεως του κρυοσυντηρημένου υλικού (πχ κρυοσυντήρηση γεννητικού υλικού ανηλίκων). Στην ίδια παράγραφο ορίζεται ότι για την παράταση αυτή αποφασίζει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μετά από σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων. Το ανώτατο όριο κρυοσυντήρησης για ιατρικούς λόγους στη Βρετανία είναι τα 55 έτη (https://www.hfea.gov.uk/treatments/fertility-preservation/embryo-freezing/).Τα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι είναι ασφαλής η χρήση γεννητικού υλικού που έχει κρυοσυντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (πέραν της δεκαετίας) και έως τα τριάντα έτη.

Συνεπώς, θεωρείται σκόπιμη η δυνατότητα διαδοχικής παράτασης της διάρκειας της κρυοσυντήρησης του γενετικού υλικού, με τους ισχύοντες όρους (αίτηση των δικαιούμενων προσώπων που το κατέθεσαν, άδεια της αρχής κτλ.), προκειμένου να διατεθεί για μεταγενέστερη χρήση.

 

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

«Άρθρο ….

Παράταση χρονικού ορίου κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού

Το πέμπτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν.3305/2005 αντικαθίσταται ως εξής:


«Στις ανωτέρω περιπτώσεις, η διάρκεια της κρυοσυντήρησης μπορεί να παρατείνεται για πέντε (5) έτη κάθε φορά με έγγραφη αίτηση των δικαιουμένων - σύμφωνα με την παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου – και ανώτατο όριο παράτασης τα 30 έτη.»

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Ξανθός Ανδρέας

Δημοφιλή Νέα

Γιάννης Ασφαλτίδης: Πολύ υψηλή η ποιότητα των μήλων Μεσοβούνου τη φετινή χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιάννης Ασφαλτίδης: Πολύ υψηλή η ποιότητα των μήλων Μεσοβούνου τη φετινή χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ)


Είναι η εποχή της συγκομιδής των μήλων και για τους παρ…

Γιώργος Τσιάκαλος: «Η Ελλάδα φυλακή προσφύγων, η Ουγγαρία υπεύθυνη για απελάσεις με σφραγίδα της Ε.Ε.» (Ηχητικό)
Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες: Συνάντηση με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά
Ας θυμίσει κάποιος στη WWF ότι στη Δυτική Μακεδονία ζούνε άνθρωποι και όχι χρυσόψαρα ηλεκτροφόρα (του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη)
Tovoion Tv | Γράμμος - Στο Χωριό Γράμμος - Γράμμουστα στις πηγές του Αλιάκμονα (video)

Tovoion Tv | Γράμμος - Στο Χωριό Γράμμος - Γράμμουστα στις πηγές του Αλιάκμονα (video)


Tovoion Tv | Γράμμος - Στο Χωριό Γράμμος - Γράμμουστα στις πη…

Α' Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Δόξα Βερμίου Πύργων - Α.Ε. Κοζάνης 1-5 | Τα Highlights (φωτογραφίες - βίντεο)

Α' Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Δόξα Βερμίου Πύργων - Α.Ε. Κοζάνης 1-5 | Τα Highlights (φωτογραφίες - βίντεο)


Πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρ…

Master Plan απολιγνιτοποίησης: Με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)
Βατόπουλος: Προτείναμε λιγότερους μαθητές ανά τάξη αλλά η κυβέρνηση το απέκλεισε (Ηχητικό)

Βατόπουλος: Προτείναμε λιγότερους μαθητές ανά τάξη αλλά η κυβέρνηση το απέκλεισε (Ηχητικό)


Σε μία σημαντική αποκάλυψη που αποτυπώνει και την επικ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα