figourini banner 1 2021

banner3

Αιολικά και το δικαίωμα να μπορεί να κοιμηθεί κάποιος στο σπίτι του (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010

Στη χαμηλή λοφοσειρά που βρίσκεται πάνω από Καλαμιά, Λυγερή και ακριβώς απέναντι απ’ το Βατερό Κοζάνης, ανάμεσα και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κηπάρι Ανθοτόπου, Ανθότοπος, Νέα Νικόπολη, Κοίλα, Νέα Καρδιά, Μαυροδέντρι, Ποντοκώμη, Κτενά, Σιδερά & Λιβερά, εταιρεία έχει κάνει αιτήσεις το Δεκέμβριο 2019, για άδειες παραγωγής αιολικών έργων, (μπορεί κανείς να δει ακριβώς τις θέσεις στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, https://geo.rae.gr/).

Σκοπεύουν να τοποθετήσουν συνολικά 17 ανεμογεννήτριες NORDEX N-131 - 3,9MW, για συνολική ισχύ 66,3MW. Πρόκειται για θηριώδεις ανεμογεννήτριες, που τοποθετούνται σε πύργο ύψους έως 134 μέτρα κι έχουν διάμετρο πτερυγίων 131 μέτρα, επομένως συνολικό ύψος 200 μέτρων! Μέχρι να γίνει το έργο, μπορεί να βάλουν κι ακόμα πιο μεγάλες! Και θα μπουν πάνω σε λόφους που έχουν ύψος 100-300 μέτρα πάνω απ’ τον κάμπο της περιοχής!

Ως μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010 θεωρώ τις συγκεκριμένες αιτήσεις εντελώς απαράδεκτες κι έχω ήδη στείλει διαμαρτυρία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να μην δοθεί άδεια για ανεμογεννήτριες στη συγκεκριμένη λοφοσειρά.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οπτικό: οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν υπόηχους, δηλαδή θόρυβο συχνότητας κάτω των 20Hz. Το ανθρώπινο αυτί δεν τους ακούει, αλλά οι υπόηχοι γίνονται αισθητοί απ’ τη μετατόπιση του αέρα κι ενοχοποιούνται παγκοσμίως για προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα. Τα παραδείγματα πολλά:

  • Πρόσφατα έγινε γνωστό πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Βικτόρια στην Αυστραλία, αντίστοιχο με το δικό μας Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 18/8/2020 δικαίωσε κατοίκους που είχαν προσφύγει εναντίον τοπικής εταιρείας αιολικών, λόγω προβλημάτων υγείας από υποήχους. Μια οικογένεια μάλιστα είχε αναγκαστεί να εγκαταλείπει εντελώς το σπίτι τους όταν ο άνεμος φυσούσε από συγκεκριμένη κατεύθυνση. (Η απόφαση του δικαστηρίου στο http://www.austlii.edu.au/cgi-bin/viewdoc/au/cases/vic/VSC/2020/512.html).
  • Το Νοέμβριο 2018 η εκπομπή Planet-e, στο Γερμανικό Κρατικό κανάλι τηλεόρασης ZDF, παρουσίασε μελέτη για υπόηχους ανεμογεννητριών, που έχει γίνει στη Γερμανία (Βαυαρία) απ’ το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών & Φυσικών Πόρων (BGR), με τεχνολογία που παρακολουθεί για λογαριασμό του Γερμανικού Κράτους την τήρηση της συνθήκης μη χρήσης πυρηνικών όπλων. Η εκπομπή είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο https://www.zdf.de/dokumentation/planet-e/infrasound-100.html. Στα 09:50 του βίντεο αναφέρεται πως, με βάση τα ευρήματα από πιο μικρές ανεμογεννήτριες, μια ανεμογεννήτρια ισχύος 5MW μπορεί να εκπέμπει υποήχους σε ακτίνα είκοσι (20) χιλιομέτρων. Συνεπώς μπορεί βάσιμα να υποτεθεί πως οι ανεμογεννήτριες των 3,9MW θα επηρεάζουν το σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής μας.
  • Τον Ιούνιο 2018 δημοσιεύτηκε βίντεο (https://youtu.be/ZXCZ3OyklrE, με αγγλικούς υπότιτλους) με διάλεξη καθηγήτριας σε πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, ειδικής σε θέματα υποήχων. Δείχνει πως ένας ήχος συχνότητας 20Hz, στο κάτω όριο της ανθρώπινης ακουστότητας, έχει μήκος κύματος 17,1μ κι ένα κατάλληλο ηχόφραγμα πρέπει να έχει πάχος μεγαλύτερο απ' το μήκος κύματος. Οι υπόηχοι, κάτω των 20Hz, έχουν ακόμα μεγαλύτερο μήκος κύματος, γι’ αυτό κανένας τοίχος σπιτιού δεν μπορεί ν’ αποτελέσει ηχόφραγμα. Στη διάλεξη αναφέρονται πολυάριθμες περιπτώσεις προβλημάτων υγείας σε ανθρώπους λόγω εκπομπής υποήχων από βιομηχανίες και ανεμογεννήτριες.
  • Επίσης, φάρμα εκτροφής γουνοφόρων (4500 εκτρεφόμενα ζώα) στο Tiphedevej της Δανίας, κοντά στο Vildbjerg, καταστράφηκε όταν στο τέλος του 2013 εγκαταστάθηκαν σε μικρή απόσταση 4 ανεμογεννήτριες Vestas V112, των 3MW. Ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να φύγει 8 χιλιόμετρα μακριά και περιγράφει όσα έπαθαν τα μινκ σε βίντεο (https://youtu.be/_RI_LxnZYM0, με αγγλικούς υπότιτλους). Όσα συνέβησαν στα μινκ, προφανώς μπορούν να συμβούν σ’ όλα τα θηλαστικά.

Η συγκεκριμένη λοφοσειρά βρίσκεται μέσα σε ζώνη διάβασης αποδημητικών πουλιών, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα εξοντώσουν και τις νυχτερίδες, που ρυθμίζουν τον πληθυσμό των κουνουπιών. Επιπλέον, εκτός απ’ τους λόφους στη Λυγερή, άλλη εταιρεία σκοπεύει να γεμίσει με ανεμογεννήτριες τις κορυφές ακριβώς πάνω από Ξηρολίμνη, Σκήτη, Ανθότοπο. Γνωρίζουν π.χ. οι κάτοικοι της Ξηρολίμνης πως στα 75 μέτρα ΒΑ απ’ το εξωκκλήσι της Αγίας Κυριακής στα Βέλλια θα μπει θηριώδης ανεμογεννήτρια, αλλοιώνοντας για πάντα την περιοχή; Και στα 280 μέτρα ΒΔ θα υπάρχει κι άλλη, συνολικά 9 εκεί γύρω, δεσμεύοντας όλη την έκταση προς τα «9 πηγάδια»; Πως θα ισοπεδωθούν οι εκτάσεις όπου έχουν μοσχάρια να βόσκουν ελεύθερα και το καλοκαίρι μαζεύουν το τσάι; Πως αντί για το κελάηδημα της πέρδικας θα ακούγεται πλέον μόνο το βουητό των ανεμογεννητριών; Ή μήπως νομίζουν πως η εταιρεία θα τους «βελτιώσει» το δρόμο για το εξωκκλήσι κι όλα θα είναι όπως πριν; Γνωρίζουν άραγε οι κυνηγοί πως δεν θα υπάρχουν πια κυνηγότοποι;

Παλαιότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε εμποδίσει τη ΔΕΗ να τοποθετήσει στις Κυκλάδες πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρισμού ύψους 20-25 μέτρων, προκειμένου να προστατευθεί το τοπίο. Κατά ποια λογική το Κυκλαδίτικο τοπίο πρέπει να προστατεύεται, αλλά στην Κοζάνη μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες ύψους 200 μέτρων ανάμεσα σε Δημοτικά Διαμερίσματα όπου μένουν μερικές χιλιάδες κάτοικοι;

Οι ανεμογεννήτριες μόνο «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι, είναι ο πιο αναξιόπιστος τρόπος ηλεκτροπαραγωγής. Αν πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είναι απείρως προτιμότερα, (οι Αυστραλοί έχουν ήδη βάλει πάνω από 10.000MW). Το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο φθηνό κι αξιόπιστο, αν δεν θέλουμε πια τον εγχώριο λιγνίτη, (ο οποίος μια χαρά θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα φωτοβολταϊκά). Μη βλέπετε τις φτερωτές να περιστρέφονται στιγμιαία, η ηλεκτροδότηση απαιτεί σταθερή συσχέτιση της παραγωγής με τη ζήτηση ρεύματος, διαφορετικά το δίκτυο γίνεται ασταθές. Οι ανεμογεννήτριες μόνο σταθερή παραγωγή δεν δίνουν, έδωσα πολλά στοιχεία το καλοκαίρι, σε εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα (https://youtu.be/tYuDkhKgw7U). Το μόνο που κάνουν πολύ αξιόπιστα είναι πως ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους μας.

Μετά την κατασκευή των αιολικών το πουλάκι έχει πετάξει, τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Θα ωφεληθούν ελάχιστοι και κάποιες Γερμανικές εταιρείες, που θα πουλήσουν τον εξοπλισμό. Αλλά για τους πολλούς θα υπάρξει άμεση βλάβη, οι αξίες των ακινήτων θα επηρεαστούν αρνητικά κι η συνολική περιοχή θα υποβαθμιστεί.

Οι εταιρείες των αιολικών εκμεταλλεύονται την άγνοια των αυτοδιοικητικών, τους τάζουν χάντρες και καθρεφτάκια με λεφτά που θα πληρώσουμε όλοι μας κι εξασφαλίζουν τη συναίνεσή τους για την άλωση των περιοχών. Αν π.χ. πάρουν «δωρεάν ρεύμα» στα Σιδερά, το λογαριασμό θα πληρώσουμε στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, τίποτα δεν είναι «δωρεάν» και μην απορείτε που θα πληρώνουμε όλο και περισσότερα για το λογαριασμό ρεύματος. Οι εταιρείες δεν πληρώνουν με δικά τους λεφτά. Αδιαφορούν πλήρως για τις συνέπειες: αυτοί μένουν αλλού, κοιμούνται αλλού! Όταν οι αυτοδιοικητικοί καταλάβουν τι έκαναν στην περιοχή τους, θα είναι πια αργά. Αλλά πόσες χάντρες και καθρεφτάκια αξίζει το δικαίωμα να μπορεί να κοιμηθεί κάποιος στο σπίτι του, χωρίς να αισθάνεται τους υπόηχους των ανεμογεννητριών;

Δημοφιλή Νέα

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης έτρεξε για να τιμήσει τους νεκρούς του ολοκαυτώματος του Μεσοβούνου (video)
Λιτή τελετή ως ελάχιστο φόρο τιμής για τα θύματα των ολοκαυτωμάτων του Μεσοβούνου Εορδαίας (φωτογραφίες)
Ο συγγραφέας Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης διαβάζει ένα απόσπασμα από
Μία νεκρή από κορωνοϊό στην Κοζάνη - Η καταστάση με τα κρούσματα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης
Οι δηλώσεις του Π. Πλακεντά (Δήμαρχος Εορδαίας) και του Π. Παραστατίδη (Πρόεδρος Μεσοβούνου) από την λιτή τελετή για τα θύματα των ολοκαυτωμάτων του Μεσοβούνου Εορδαίας (video)
Σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους φορείς υγείας αυτήν την ώρα στο Κοβεντάρειο (φωτογραφίες)

Σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους φορείς υγείας αυτήν την ώρα στο Κοβεντάρειο (φωτογραφίες)


Σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους φορείς υγείας αυτήν τ…

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης για την πρόταση της ΔΕΗ για μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών στις λιγνιτικές περιοχές (βίντεο)
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική καθολική χρήση μάσκας

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική καθολική χρήση μάσκας


Στις εξαιρέσεις της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις π…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα