pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΝΑΡ: Παρακαταθήκη αγώνα το έργο του Γ. Δελαστίκ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με την αποφασιστική συμβολή του Γιώργου Δελαστίκ διαμορφώθηκε ένας πόλος σύγχρονης ανατρεπτικής δημοσιογραφίας, με συνειδητή ένταξη στην υπόθεση

της ανασυγκρότησης της επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς και της εργατικής πολιτικής σημειώνει το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση αποχαιρετώντας τον ιστορικό διευθυντή του Πριν.  Ο Γ. Δελαστίκ αγωνίστηκε όλη του τη ζωή για μια δημοσιογραφία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολλών και όχι των βαρόνων και του κεφαλαίου, σημειώνει.

Αναλυτικά:

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση αποχαιρετά τον σύντροφο Γιώργο Δελαστίκ που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 68 ετών, μετά από μακρόχρονη μάχη με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για την κομμουνιστική Αριστερά και την μαχόμενη δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε πρωτοπόρα για δεκαετίες.

Ο Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου 1952. Σπούδασε ηλεκτρολόγος–μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, όπου συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Εντάχθηκε από νέος στο κομμουνιστικό κίνημα, όπου έμεινε «στρατευμένος» με την πιο πλούσια έννοια του όρου, μέχρι το τέλος της ζωής του. Οργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην ΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ.

Διαγράφτηκε από το ΚΚΕ το 1989, καθώς είχε βαθιά διαφωνία με την υποταγή της Αριστεράς και του ΚΚΕ στην αστική συναίνεση, όπως εκφράστηκε με την συγκυβέρνηση Τζαννετάκη και στη συνέχεια Ζολώτα, τον ενιαίο δεξιόστροφο Συνασπισμό κλπ.

Ο Γιώργος Δελαστίκ συνέβαλε στη δημιουργία του ΝΑΡ, όπου επί σειρά ετών ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της οργάνωσης. Παρέμεινε σταθερός και δημιουργικός μέχρι το τέλος στην υπόθεση της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, δίνοντας το παρών με την αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά σε όλες τις μάχες, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Πριν, από την έκδοσή του και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, έχοντας τεράστια προσωπική συμβολή στην αδιάκοπη έκδοση κάθε βδομάδα χωρίς να υπολογίζει κούραση και χρόνο, δίνοντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας και κομμουνιστικής προσφοράς στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Με την αποφασιστική του συμβολή διαμορφώθηκε ένας πόλος σύγχρονης ανατρεπτικής δημοσιογραφίας, με συνειδητή ένταξη στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της επαναστατικής κομμουνιστικής Αριστεράς και της εργατικής πολιτικής. Για μια δημοσιογραφία για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολλών και όχι των βαρόνων και του κεφαλαίου.

Ο Γιώργος Δελαστίκ με τις γνώσεις και το έργο του αναδείχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους διεθνολόγους της χώρας, έγραψε πολλά βιβλία και εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και ΜΜΕ. Κράτησε όμως πάντα ψηλά την αξιοπρέπειά του, δεν υποτάχθηκε στις επιλογές των αστικών ΜΜΕ και των ιδιοκτητών τους, πληρώνοντας συχνά το τίμημα, έχοντας –εκτός των άλλων- δύο φορές απολυθεί, από την εφημερίδα Πρώτη και την Καθημερινή.

Θα μας μείνει για πάντα η συνέπειά του στον αγώνα, η βαθιά του μόρφωση και καλλιέργεια, η λαϊκότητά του και η ευγένεια, που δεν ήταν επίχρισμα καλών τρόπων, αλλά πήγαζε από τη στράτευσή του στην πιο ευγενική περιπέτεια της ιστορίας, στον ασίγαστο αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της αλλοτρίωσης και του σκοταδισμού.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γ. Δελαστίκ και στους δικούς του ανθρώπους και υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Σε αυτό τον αγώνα η ζωή και το έργο του Γιώργου είναι πολύτιμη παρακαταθήκη.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 15 Οκτωβρίου 2020

ΠΗΓΗ: prin.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …