pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Ενεργειακού Κέντρου και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο μνημείο πεσόντων στο Μεσόβουνο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 12:30.

Συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Μεσόβουνο από τους Γερμανούς

και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Το Μεσόβουνο ήταν μεταξύ των πρώτων χωριών της Ελλάδας που με απόφαση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ το 1941, οι κάτοικοί του πήραν τα όπλα κατά των κατακτητών. Είναι ένα από τα μαρτυρικά χωριά της χώρας που έκαψαν οι ναζί, όχι μία αλλά δύο φορές. Το πρώτο ολοκαύτωμα έγινε στις 23 Οκτώβρη του 1941 και το δεύτερο στις 24 Απρίλη του 1944. Η εκτέλεση των 157 ανδρών και των 112 γυναικόπαιδων αποτυπώνει τις θηριωδίες των ναζι και των ντόπιων συνεργατών τους. Οι Μεσοβουνιώτες και Μεσοβουνιότισσες περιφρόνησαν το θάνατο, στάθηκαν στα πόδια τους γιατί πίστεψαν στις βαθιές και αναπαλλοτρίωτες αξίες όπως η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και πάνω από όλα στην απόφασή τους να ορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους.

Το Μεσόβουνο κρατά ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της Ελλάδας, στην Ιστορία της πατρίδας μας. Ο αγώνας, το αίμα που χύθηκε, δεν πήγε χαμένο. Τιμάμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, για να μπορούμε να ζούμε εμείς ελεύθεροι, μακριά από κατακτητές και διάφορους φασίστες, ναζιστές, κατακτητές στην πατρίδα μας, αλλά κυρίως να βγάζουμε και συμπεράσματα, να αντιμετωπίζουμε το παρόν και να χαράζουμε το μέλλον, γιατί η Ιστορία πάντα διδάσκει. Και λαός και νεολαία χωρίς ιστορική μνήμη δεν μπορεί να δει και να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ιστορική μνήμη σήμερα πρέπει να μείνει αναλλοίωτη ειδικά στις ημέρες μας που η μάχη ενάντια στον φασισμό συνεχίζεται. Η μάχη ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας και τον αντικομμουνισμό, που πηγάζει από την ΕΕ, είναι που καλλιεργεί αντικειμενικά έδαφος για την αναβίωση του φασισμού, που γεννά σαν εφεδρεία η καπιταλιστική σήψη και βαρβαρότητα.

Η καταδίκη του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος ήταν αναγκαία, ωστόσο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο αυτού του σάπιου συστήματος, η διαπλοκή του με τμήματα του αστικού κράτους και του κεφαλαίου έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και στην ίδια τη δίκη, κι αν όλοι αυτοί χρειαστούν πάλι τη Χ.Α. ή κάποια άλλη ναζιστική παραφυάδα, δεν θα διστάσουν να την εμφανίσουν και να την στηρίξουν σε βάρος του λαού.

Κανένας εφησυχασμός δε δικαιολογείται. Ιδιαίτερα σήμερα, που εντείνονται η κρατική καταστολή, όπως με το νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, η επίθεση στο εργατικό κίνημα και το απεργιακό δικαίωμα, η απάνθρωπη πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και ιδίως ο αντικομμουνισμός που γίνεται επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, όλα αυτά δηλαδή που λιπαίνουν το έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει και να πρωτοστατεί στον αγώνα για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής και των άλλων φασιστοειδών, με όποιο όνομα κι αν εμφανίζονται ή μεταλλάσσονται, παντού, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στις εργατικές-λαϊκές συνοικίες, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας. Ο φασισμός ανήκει εκεί που ανήκει και η μήτρα που τον γεννά και τον θρέφει: στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Τιμάμε όσους πολέμησαν με κάθε τρόπο το ναζισμό και το φασισμό, τότε και τώρα. Η Ιστορία δεν πισωγυρίζει. Ο 21ος αιώνας είναι η εποχή νέων, νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων για την κοινωνική απελευθέρωση.

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…