pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Γονείς στο Tvxs.gr: Τα σχολεία άνοιξαν με πρωτόκολλα «λάστιχο» και τις τσέπες μας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την ώρα που έχουμε πάνω από 280 σχολικές μονάδες εκτός λειτουργίας, η υπουργός δεν έχει δεχθεί ακόμα στο γραφείο της τους εκπροσώπους των γονέων της χώρας

ενώ συνεχίζεται ο συνωστισμός στις σχολικές αίθουσες και τα σχολικά λεωφορεία τα οποία έχουν 100% πληρότητα.

«Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία, κάνοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα “λάστιχο”» λέει  στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) Παναγιώτης Κατηφές, περιγράφοντας ταυτόχρονα την  εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα σχολεία, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. 
  
Πως σχολιάζετε την άρνηση της υπουργού να δώσει στη δημοσιότητα την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία;
 
Η Κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία. Είχε τόσους μήνες να πάρει μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να προετοιμάσει την καθαριότητα στα σχολεία, τα μέσα ατομικής υγιεινής, την έγκαιρη κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.
 
Βασικό ζήτημα είναι η μείωση των μαθητών ανά Τμήμα, αίτημα που χρόνια  διεκδικούν οι Σύλλογοι Γονέων, ζήτημα που σχετίζεται τόσο με μορφωτικούς όσο και με υγειονομικούς όρους στην παρούσα φάση. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να μπει στην εξίσωση το σοβαρό ζήτημα της σχολικής στέγης, αλλά και οι μαζικοί διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
 
Αυτά τα χρόνια προβλήματα, που με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα Κυβερνήσεων δεν έχουν απαντηθεί, κάνει ακόμα πιο εκρηκτική την κατάσταση σήμερα σε περίοδο πανδημίας. Όταν προσπαθούσαν διάφοροι λοιμωξιολόγοι, με τις πλάτες της Κυβέρνησης, να μας πείσουν ότι 25 μαθητές σε μια τάξη είναι πιο ασφαλείς από τους 15 μαθητές και όταν σήμερα έχουν προσληφθεί για 13.000 σχολικές μονάδες 9.500 καθαρίστριες, τότε νομίζουμε ότι το να δοθεί στη δημοσιότητα η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το ασφαλές άνοιγμα στα σχολεία, είναι απλά το "κερασάκι στην τούρτα" στα προβλήματα που έχει η καθημερινότητα στο σχολείο σήμερα για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
 
Παρά τις κινητοποιήσεις μαθητών και γονέων, το υπουργείο επιμένει να μην ικανοποιεί τα αιτήματα με αποτέλεσμα τα σχολεία να παραμένουν ένας χώρος όπου η διασπορά του ιού δεν μπορεί να αποφευχθεί. Έχετε συναντηθεί με το υπουργείο; Τι σας απαντούν;
 
«Η Κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία, κάνοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα “λάστιχο"». Για όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία της υγείας μέσα στα σχολεία, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων, όπως τα εκπαιδευτικά κενά, η έλλειψη αιθουσών, οι μεταφορές των μαθητών, ο τρόπος που λειτουργεί η Προσχολική Αγωγή, τα ιδιαίτερα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής, οι όροι της τηλεκπαιδευσης, είναι ζητήματα που δυστυχώς μόνο μέσω ανακοινώσεων και επιστολών έχουμε θέσει στην Υπουργό. Μέχρι σήμερα η Υπουργός δεν έχει δεχτεί να συναντηθεί ούτε μια φορά με την ΑΣΓΜΕ, να ακούσει τα προβλήματα από την πλευρά των γονιών, οι οποίοι βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους. Ακολουθώντας την τακτική του προκατόχου της, του κ. Γαβρόγλου, αρνείται να ακούσει τις αγωνίες των γονιών που ζουν από "πρώτο χέρι" την καθημερινότητα των σχολείων.
 
Έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα μια συνάντηση με την κα Γκίκα, ΓΓ Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μια μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία πέρυσι και ενώ εμείς θέσαμε τότε αιτήματα για δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας, για απολυμάνσεις των σχολείων , δεν μας ενημέρωσαν ούτε ότι θα ανακοινωθεί κλείσιμο των σχολείων την επομένη. Επίσης ξανασυναντήθηκαμε με την κα Γκίκα, θέτοντας απαιτώντας μέτρα για την τηλεκπαίδευση, για τα παιδιά που δεν είχαν πρόσβαση γιατί δεν είχαν τα ηλεκτρονικά μέσα να συμμετέχουν, για την μείωση της ύλης για τους μαθητές της Γ Λυκείου που θα έδιναν Πανελλήνιες, για την αποζημίωση των γονιών για τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν. Η απάντηση που προκλητικά πήραμε είναι πως και οι γονείς πρέπει να συνδράμουν στην οικονομική καταστροφή των τουριστικών πρακτόρων λόγω κορωνοϊού και τα λεφτά που δεν επιστρέφουν στους γονείς για εκδρομές που ακυρώθηκαν είναι σαν ένα δάνειο για να σωθούν οι τουριστικοί πράκτορες.
 
Γιατί ο ΕΟΔΥ δεν στέλνει κλιμάκιο σε όποιο σχολείο υπάρχει κρούσμα όπως ορθά έχετε ζητήσει;
 
Το αίτημα μας αυτό έχει να κάνει με την προστασία της υγείας και την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Σε ένα σχολείο που είναι εύκολα προσδιορισμένες οι "στενές επαφές" ενός κρούσματος, πχ συμμαθητές, εκπαιδευτικοί, πράγματι μπορεί εύκολα να προβλεφθεί η διασπορά του ιού. Επίσης σήμερα με το υγειονομικά πρωτόκολλα να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες γονείς να κάνουν τεστ για τα παιδιά τους σε ιδιωτικά κέντρα και να τα ακριβοπληρώνουν. Είναι ευθύνη του κράτους να προστατεύει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, να παρέχει όλα τα μέσα που θα κάνουν ασφαλή την εκπαιδευτική διαδικασία. Αρκετά ήδη πληρώνουν οι γονείς για τη μόρφωση του παιδιού τους, είναι απαράδεκτο να πληρώνουν και για την προστασία της υγείας του μαθητή. Το κράτος να αναλάβει αυτή την ευθύνη άμεσα με δωρεάν τεστ για όλους τους μαθητές. Εδώ αναδεικνύεται και το ζήτημα της ανάγκης της άμεσης διασύνδεσης της σχολικής μονάδας με την Πρωτοβάθμια Υγεία, η ανάγκη για μαζικούς διορισμούς σχολικού νοσηλευτικού προσωπικού, η ανάγκη για σχολιατρική υπηρεσία, ζητήματα που χρόνια έχει θέσει στις διεκδικήσεις του το κίνημα γονέων.
 
Υπάρχουν γονείς που ανησυχούν καθώς στα σχολικά λεωφορεία υπάρχει 100% πληρότητα. Έχετε θέσει το θέμα στο υπουργείο και στις περιφέρειες για τις περιπτώσεις που είναι εκείνες υπεύθυνες (μουσικά , καλλιτεχνικά);
 
Εδώ επιβεβαιώνεται ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει "λάστιχο" και ερμηνεύονται ανάλογα τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης. Ενώ υποτίθεται ότι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπάρχει ποσόστωση στην πληρότητα για να τηρούνται οι υποτίθεται αποστάσεις, στις σχολικές μεταφορές υπάρχει πληρότητα 100%.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης κονδυλίων από τις Περιφέρειες όπως πολύ κυνικά μας απάντησαν σε κινητοποιήσεις που κάναμε  στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη σε περιοχές της Ελλάδας έχουμε κρούσματα σε παραπάνω από ένα σχολεία του ίδιου Νομού, ως αποτέλεσμα της μεταφοράς των μαθητών σε κοινά λεωφορεία από διαφορετικά σχολεία. Είναι ανάγκη σήμερα να υπάρξει έκτακτο κονδύλι από τις Περιφέρειες για μίσθωση λεωφορείων ώστε η πληρότητα στις σχολικές μεταφορές να είναι στο 50%.
 
Τα σχολεία λένε ότι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ωστόσο έχει διαπιστωθεί από ομοσπονδίες γονέων και εκπαιδευτικών ότι και το πρωτόκολλο είναι προβληματικό και δεν περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες σχολείων. Τελικά είναι ασφαλές ένα σχολείο που ακολουθεί τις οδηγίες αυτές και ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που καλείται η σχολική κοινότητα και οι γονείς να αντιμετωπίσουν;
 
Σήμερα πραγματικά είναι μια σκληρή εξίσωση για κάθε γονιό η αγωνία για το παιδί του όταν φεύγει για το σχολείο. Δεν ξέρει πόσο ασφαλές είναι, δεν ξέρει τι γίνεται αν έχει κάποιο σύμπτωμα και που να απευθυνθεί. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν τα τεστ covid-19 ακόμα και αν το παιδί έχει πυρετό για άλλους λόγους, πχ μετά από έναν εμβολιασμό, γιατί χωρίς αρνητικό τεστ ένα παιδί με πυρετό δεν μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.
Η Κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία με τις τσέπες των γονιών. Για εμάς είναι απαράδεκτο το κόστος της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων να μετακυλίεται στους γονείς. Πλήρης καθαριότητα δεν υπάρχει στα σχολεία, καθημερινές θερμομετρήσεις δε γίνονται παντού, οι δύο δωρεάν μάσκες τελικά έγιναν μια και αυτή ήταν ακατάλληλη και οι γονείς πληρώνουν για μάσκες, μαθητές που συγκατοικούν με ευπαθείς ομάδες δεν ξέρουν ακόμα τι ακριβώς γίνεται με την απαλλαγή τους, μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωμένη και ενιαία εικόνα για την εκπαιδευτική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.
 
Αν δεν υποχωρήσει το υπουργείο, πως διαγράφεται το άμεσο μέλλον με δεδομένο ότι τους χειμερινούς μήνες η κατάσταση επιδεινώνεται;
 
Ο ρόλος των Οργανώσεων Γονέων με πυρήνα το Σύλλογο Γονέων, είναι η διεκδίκηση όλων των αιτημάτων για την ισότιμη ενιαία δωρεάν μόρφωση όλων των παιδιών. Οι Σύλλογοι Γονέων δεν είναι οι "νεροκουβαλητές" της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής για την εκπαίδευση. Ήδη η χρονιά είναι μια χειρότερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι και την πανδημία να μην είχαμε. Πλέον έχουμε το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που κάνει ακόμα πιο χειρότερους τους όρους μόρφωσης των παιδιών μας, προσφέροντας αποσπασματική γνώση με δεξιότητες αντί για γενική μόρφωση, συνδέει το σχολείο με την οικονομική αυτοτέλεια τους και άρα τις χορηγίες για να λειτουργήσει το σχολείο, ωθεί τους μαθητές από πιο μικρή ηλικία στην παραπαιδεία με την τράπεζα θεμάτων, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στα Τμήματα για να γίνονται λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών, οι αίθουσες container εδώ και 4 χρόνια έχουν γίνει "θεσμός" για την Προσχολική Αγωγή. Η Κυβέρνηση πήρε επάξια την σκυτάλη από την προηγούμενη και ισοπεδώνει ακόμα περισσότερο κάθε μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών μας.
 
Για εμάς τους γονείς, δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, αλλά κάθε πρόβλημα που εκφράζεται μέσα σε κάθε σχολείο είναι χώρος διεκδίκησης. Όσο η μόρφωση των παιδιών μας δεν προσφέρεται ισότιμα, δωρεάν και ενιαία, εμείς οι γονείς ένα δρόμο έχουμε, της διεκδίκησης και του αγώνα προς την Κυβέρνηση, το Υπουργείο, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Το σημαντικότερο "όπλο" που έχουμε εμείς οι γονείς για τη μόρφωση των παιδιών μας είναι η μαζικοποίηση των Συλλόγων Γονέων.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

 

Δημοφιλή Νέα

Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για ακόμη μία φορά ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στην υγεία... (video - φωτο)
Εργατικά Σωματεία Εορδαίας: Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Έγκλημα στα Τέμπη: Υπολείμματα οστών βρέθηκαν στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν τα μπάζα – Εξετάζεται η προέλευσή τους
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για την επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Κυνική η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας. Στόχος της η ιδιωτικοποίηση» (video)
Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ! (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)

Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ! (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.Α.Ε. σχεδιά…