figourini banner 1 2021

banner3

Αγωνιστική Συνεργασία Σπάρτακου (Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ): Ανακοίνωση για το Δ.Σ του Σπάρτακου στις 16 Νοεμβρίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις Δ.Σ. του Σπάρτακου συνεδρίασε στις 16-11-2020 σε μια περίοδο έντονων και δύσκολων εξελίξεων για τους εργαζόμενους και το λαό που καθορίζονται από:

  1. Την εξέλιξη του 2ου κύματος της πανδημίας Covid-19, την επιβολή lockdown λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που έχει πάρει η εξάπλωσή της. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται λίγο πριν την καταστροφή. Καθημερινά αποκαλύπτονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη μη λήψη μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία, οι χώροι δουλειάς, ενω συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, κλείνει σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη» προσπαθώντας να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες, την άρνησή της για γενναία ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας πριν είναι αργά. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες προέκυψαν και τα 16 κρούσματα στον ΑΗΣ Καρδίας που αναδεικνύουν την ανάγκη τα μέτρα προστασίας να μην περιορίζονται σε μάσκες και αντισηπτικά και τις υποδείξεις για χρήση τους.
  2. Την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν απομείνει. Μετά το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που βάζει εμπόδια στη δυνατότητα λήψης απόφασης για απεργία, μετά το νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ετοιμάζεται να φέρει το επόμενο διάστημα τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα μετατρέψει όλη τη χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Παράλληλα θέσπιζει την 10ωρης εργασία με απλήρωτες υπερωρίες γυρίζοντας μας στον εργασιακό μεσαίωνα. Προχωρά ουσιαστικά στην απαγόρευση της απεργίας σε κρίσιμους τομείς οι οποίοι θα δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας 40% στις απεργίες, ενώ η περιφρούρηση της απεργίας θα θεωρείται ποινικά κολάσιμη πράξη και θα καθιστά παράνομη την ίδια την απεργία.
  3. Από την πορεία της απολιγνιτοποίησης και τα τραγικά αποτελέσματα που έχει για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Ο ΑΗΣ Καρδιάς και το ορυχείο Καρδιάς θα κλείσουν την άνοιξη του 2021. Προχωράει η διαδικασία πώλησης του 49% του ΑΔΜΗΕ. Οι θέσεις εργασίας στα 8μηνα έχουν μειωθεί και θα μειωθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Πολλές εργολαβίες έχουν σταματήσει και οι εργαζόμενοι απολύθηκαν. Πολλές δορυφορικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει η φυτοζωούν.
  4. Η αντιδημοκρατική και αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου και η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων σε όλη τη χώρα και για 4 ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες με την ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε το προεδρείο του Σπάρτακου περιορίστηκε σε μια ενημέρωση που κινήθηκε γύρω από τα θέματα των εξελίξεων στον κλάδο της ενέργειας και στην προετοιμασία υπογραφής νέας ΕΣΣΕ.

Η ενημέρωση για τις εξελίξεις του κλάδου της ενέργειας ήταν διαπιστωτικού χαρακτήρα. Ενώ θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, θεωρούν θετικό ότι έχουν διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας του τακτικού προσωπικού με μειωμένες αποδοχές. Κι ενώ το σχέδιο απολιγνιτοποίησης υλοποιείται κατά γράμμα, καλλιεργούν αυταπάτες ότι το Target Model αφήνει περιθώρια για παράταση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και του ΑΗΣ Μελίτης.

Στην ενημέρωση για τη υπογραφή νέας ΕΣΣΕ κυριάρχησαν τα ζητήματα των αναδρομικών τα οποία έπρεπε να έχουν ήδη καταβληθεί. Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ προσανατολίζεται σε συμφωνία με τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να δοθούν σε 3 δόσεις μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2022. Η πρόσθετη ασφάλιση (ιδιωτική ασφάλεια) θα συμπεριληφθεί και στη νέα ΕΣΣΕ. Θα συνεχιστεί η καταβολή του τροφείου. Θα συμπεριληφθεί η ομογενοποίηση των καταληκτικών κλιμακίων με βάση τη στάθμη σπουδών. Αυτά είχαν να πουν την στιγμή που το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ Α.Ε που έχει ανακοινωθεί πριν ένα χρόνο προβλέπει καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων (μονιμότητα, αξιολόγηση, εισαγωγή manager κ.α.)

Στην πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για διεκδίκηση υπογραφής ΕΣΣΕ με βάση διαπραγμάτευσης τις αποδοχές του 2009, αλλά και την αποκατάσταση της αδικίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους που δεν τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε άλλη ειδικότητα με βάση την ΕΣΕΕ του 2018 δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις, αλλά γενικά ότι η πλειοψηφία διεκδικεί μια ΕΣΣΕ στη βάση του εφικτού αποδεικνύοντας ότι περιορίζουν τις απαιτήσεις των εργαζόμενων στα όρια της κερδοφορίας της εργοδοσίας. Στην ουσία πρόκειται για συμφωνία με τη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. τι είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει και όχι για διαπραγμάτευση.

Στην πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη (για να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την πανδημία, για την ουσιαστική θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για τη διεκδίκηση λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, για την υπεράσπιση της δουλειάς και του εισοδήματος των εργαζόμενων, για να ακουστεί καθαρά και δυνατά η απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα) ως μέσο πίεσης προς τα δευτεροβάθμια όργανα, ΓΕΝΟΠ και Εργατικά Κέντρα Νομού Κοζάνης και Πτολεμαΐδας (ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων παρακολουθούσαν το Δ.Σ.), παρέπεμψαν το θέμα στη διάθεση της ΓΣΕΕ στη λογική ότι όσα ακούγονται είναι φήμες και ότι μετά τη διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί δεν θα περιλαμβάνει πολλά από αυτά που ακούγονται υιοθετώντας στην ουσία την κυβερνητική προπαγάνδα, ταυτιζόμενοι με την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Σπάρτακου που αν και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο – τερατούργημα, παρέπεμψε την απόφαση για απεργία στη ΓΣΕΕ όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο και χαρακτήρισε την απεργία ως «μεμονωμένη» ενέργεια. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είναι σε συνεννόηση με την εργοδοσία και το κράτος και ο μόνος ρόλος τους είναι να εφησυχάσουν τους εργαζόμενους, να σπάσουν το απεργιακό κλίμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι την στιγμή που το σύνολο του Δημόσιου Τομέα (ΑΔΕΔΥ), το σύνολο της Αττικής (Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου), δεκάδες Ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία έχουν προκηρύξει απεργία και μεμονωμένη ενέργεια θα αποδειχτεί ότι είναι η απεργοσπασία τους.

H Αγωνιστική Συνεργασία καλεί όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματα για την στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και όπως αλλιώς ονομάζονται. Σε αυτές τις συνθήκες βάζουν όπως πάντα πλάτη για να μην υπάρξει αντίδραση, κίνηση, διεκδίκηση από την πλευρά των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις στους σταθμούς, στα ορυχεία, στα συνεργεία, να πιέσουν τα ΣΩΠ να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Πτολεμαΐδα 20/11/2020

Δημοφιλή Νέα

Απολιγνιτοποίηση: Το 2021 πλησιάζει. Η εξουσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Περιφερειάρχης και τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν πλάτες (του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη)
Κώστας Σπίγγος (ΜέΡΑ25) για Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας:
Δυτική Μακεδονία - Κορωνοϊός: Που εντοπίζονται τα 49 κρούσματα της Δευτέρας (26-11-20) σε Π.Ε. Κοζάνης, Π.Ε. Καστοριάς και Π.Ε. Γρεβενών
Βαγγέλης Μούσιος: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις ενέργειες της διοίκησης του
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο kozani.tv για το έγγραφο της Διοίκησης του Μποδοσάκειου για το ζήτημα κυρώσεων σε όσους υγειονομικούς μολυνθούν από κορωνοϊό. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου μιλά & για την κατάσταση συνολικά στο Νοσοκομείο Πτολ/δας
Δυτική Μακεδονία - Κορωνοϊός: Που εντοπίζονται τα 51 κρούσματα της Τετάρτης (25-11-20) σε Π.Ε. Κοζάνης, Π.Ε. Καστοριάς και Π.Ε. Γρεβενών
Δείτε σε LIVE μετάδοση τη συζήτηση για το master plan της Κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση παρουσία Κ. Μουσουρούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας (LIVE video)
Δυτική Μακεδονία - Κορωνοϊός: Που εντοπίζονται τα 87 κρούσματα της Τρίτης (24-11-20) σε Π.Ε. Κοζάνης, Π.Ε. Καστοριάς και Π.Ε. Γρεβενών

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα