pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Τζορτζ Μπεστ: Ο πέμπτος Μπιτλ, ο αρτίστας του ποδοσφαίρου (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Υπήρξε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που έβγαλε το νησί. Ο Τζορτζ Μπεστ, ο Βόρειο-Ιρλανδός καλλιτέχνης της μπάλας, έμελε να γράψει την δική του ξεχωριστή ιστορία

με τα κατορθώματα του εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ονομάστηκε πέμπτος Beatle για πάρα πολλούς λόγους. Το μαλλί, το στυλ, η δημοσιότητα και η υστερία που προκαλούσε στα πλήθη μόνο και μόνο με την εμφάνισή του.

Αλλά κυρίως, γιατί ήταν ένας πραγματικός καλλιτέχνης. Ο Τζορτζ Μπεστ ήταν ένας από τους πιο συναρπαστικούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, αλλά και μία πολύ ιδιαίτερη φιγούρα εκτός γηπέδων.

Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1946 στο Μπέλφαστ από φτωχούς γονείς, είχε 4 αδελφές και έναν αδελφό.

Το 1962, ο σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μπομπ Μπίσοπ παρακολουθούσε έναν αγώνα παίδων στο Μπέλφαστ. Αμέσως μετά από αυτόν έτρεξε για να γράψει ένα τηλεγράφημα στον θρυλικό προπονητή των Μπέμπηδων Ματ Μπάσμπι. Αρκέστηκε στα εξής: «Νομίζω πως ανακάλυψα μία ιδιοφυΐα».

Φυσικά, αναφερόταν στον 15χρονο τότε Τζορτζ Μπεστ, ο οποίος σημειωτέον είχε απορριφθεί από την αγαπημένη του Γκλεντόραν με την αιτιολογία πως ήταν αρκετά μικροκαμωμένος και αδύνατος. Ευτυχώς για το ίδιο το ποδόσφαιρο, το μάτι του Μπίσοπ έκοβε καλύτερα.

Ο νεαρός μπήκε για τα καλά στα ραντάρ της Γιουνάιτεντ και αφού παρακολουθήθηκε αρκετά από τον επικεφαλής σκάουτερ Τζο Άρμστρονγκ, υπέγραψε στους Κόκκινους Διαβόλους το 1963. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1963, σε ηλικία μόλις 17 ετών, έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στην Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον. 

Άπαντες στο Νησί και αργότερα σε όλη την Ευρώπη αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε ενθουσιάσει τον Μπίσοπ εκείνο το σαββατιάτικο μεσημέρι στο Μπέλφαστ. Ο Μπεστ ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.  Ένας τρομερά χαρισματικός μεσοεπιθετικός που έπαιζε παντού από το κέντρο και μπροστά και θεωρείται ένας από τους καλύτερους ντριμπλέρ όλων των εποχών.

Το στυλ παιχνιδιού του συνδύαζε φαντασία, τεχνική, ταχύτητα, ακρίβεια, ισορροπία, πλήθος κινήσεων και ασφαλώς ικανότητα στο σκοράρισμα. Κυρίως όμως, είχε το σπάνιο χάρισμα να περνά τους αντιπάλους του με δεκάδες τρόπους, εκστασιάζοντας το κοινό στην εξέδρα.

Σε μία σκληρή εποχή του ποδοσφαίρου, όπου οι αμυντικοί έπαιζαν με απίστευτη σκληρότητα, εκείνος με τα σλάλομ και τις ντρίπλες του έμοιαζε σαν να χορεύει στο χόρτο ή τη λάσπη.

«Η μόνη φορά, στην οποία βρέθηκα αρκετά κοντά του, ήταν όταν χαιρετηθήκαμε στο τέλος του αγώνα», είχε δηλώσει με νόημα και χωρίς φόβο ο Ρέι Φέαρφαξ, αμυντικός της Νορθάμπτον, ο οποίος είχε αναλάβει να μαρκάρει τον Τζορτζ Μπεστ, σε παιχνίδι, στο οποίο είχε πετύχει έξι γκολ! Για έξι χρόνια ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και σκόρερ της Μάντσεστερ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1964 στο Στάμφορντ Μπριτζ κόντρα στην Τσέλσι γνώρισε την αποθέωση (2-0 η Γιουνάιτεντ). Στις 9 Μαρτίου 1966 η ρεβάνς για τα προημιτελικά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Ντα Λουζ με την Μπενφίκα τον αποθέωσε. Το τελικό 5-1 έφερε αναμφίβολα τη σφραγίδα του.

Ο Μπεστ κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα Αγγλίας (1965 και 1967) και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1968). Ήταν μάλιστα το πρώτο για τον βρετανικό σύλλογο. Σ' εκείνον τον τελικό, στις 29 του Μάη το 1968, είχε βάλει το γκολ στην παράταση, πάλι κόντρα στην Μπενφίκα (έκανε το 2-1), ανοίγοντας τον δρόμο για το τελικό 4-1 και το τρόπαιο.

«Ήταν ικανός και με τα δύο πόδια. Μερικές φορές ήταν σαν να είχε έξι», υποστήριξε ο προπονητής του και μύθος της Γιουνάιτεντ, Σερ Ματ Μπάσμπι. Σε ατομικό επίπεδο, ο Μπεστ κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα το 1968 και αναδείχθηκε τρίτος στην ίδια ψηφοφορία του 1971, πίσω από τον μεγάλο, Γιόχαν Κρόιφ, πρώτος σκόρερ Πρωταθλήματος Αγγλίας 1967–68,  παίκτης της χρονιάς το 1967–68.

Ήταν ο πρώτος, μάλιστα, ο οποίος κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα και δεν έπαιξε ποτέ σε Μουντιάλ, καθώς το επίπεδο της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν χαμηλό και δεν κατάφερε ποτέ να προκριθεί σε μεγάλους αγώνες. Ήταν επίσης ο πρώτος ποδοσφαιριστής για τον οποίο κυκλοφόρησε ποδοσφαιρικό παπούτσι με το όνομά του.

Οι γυναίκες άρχισαν να συρρέουν στο γήπεδο για να δουν τον Τζορτζ Μπεστ. Τα πάρτι δεν ξεκινούσαν χωρίς εκείνον και τις περισσότερες φορές τελείωναν, αλλά εκείνος ήταν ακόμη εκεί. Ο σκόρερ της Μάντσεστερ δεχόταν 40.000 γράμματα τον μήνα, αλλά οι καταχρήσεις τον διέλυσαν.

Μοιραία πολύ πριν από τα 30 χρόνια του έμοιαζε με παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, παρά τις υποσχέσεις, τις οποίες είχε αφήσει στην αρχή της καριέρας του, όταν στα 22 του χρόνια είχε κατακτήσει τα πάντα. «Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα, απλώς, τα σπατάλησα», είχε πει χαρακτηριστικά. «Το 1969 παράτησα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής μου» είχε δηλώσει.

Το χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ δεν κατέστρεψε ωστόσο μόνο την καριέρα του, αλλά και την υγεία του. Το 2001 έπαθε λοίμωξη στο αναπνευστικό και την επόμενη χρονιά υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στο συκώτι. Παρά την επιτυχημένη επέμβαση, ο Μπεστ δεν ακολούθησε τις συμβουλές των γιατρών και ξανακύλησε. Τον Οκτώβρη του 2005 μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Πέθανε στις 25 Νοεμβρίου του ίδιου έτους από ανεπάρκεια οργάνων.

Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περισσότεροι από 100.000 Βρετανοί για να αποχαιρετήσουν τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή, o οποίος έπαιξε ποτέ στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Είχε τα πάντα, δόξα, χρήμα, ταλέντο και γυναίκες. Όπως είχε δηλώσει, άλλωστε, για να κατακτήσει μία γυναίκα αρκούσε να πει ότι είναι ο Τζορτζ Μπεστ, ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε έναν γιο, αλλά η άστατη ζωή διέλυσε τους γάμους.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε δηλώσει ότι ο Μπεστ αποτελούσε πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν, ενώ μέχρι τις μέρες μας το στυλ και οι ικανότητες του είναι σημείο αναφοράς από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου και ακόμη περισσότερο από όσους τον απόλαυσαν στα γήπεδα.

Τέλος να σημειωθεί πως στην Ελλάδα συνέπεσε η μετάδοση αγώνων του Αγγλικού πρωταθλήματος  με τα πρώτα βήματα της κρατικής τηλεόρασης και οι παλαιότεροι είχαν την τύχη να δουν, έστω και σε μαγνητοσκόπηση, τις «παραστάσεις» του Τζορτζ Μπεστ. Πολλοί θεωρούν και μάλλον έτσι πρέπει να είναι, ότι γι’ αυτό το λόγο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε αμέτρητους οπαδούς στην πατρίδα μας.

Πάρτε μία μικρή γεύση από τα γκολ και τις απίστευτες ενέργειες του Τζορτζ Μπεστ στο βίντεο που ακολουθεί

ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.