figourini banner 1 2021

banner3

Πρόεδρος γιατρών Θεσσαλονίκης στο tvxs.gr: "Μοναδική υπεύθυνη για τους πολλούς νεκρούς εκτός ΜΕΘ είναι η κυβέρνηση"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σε συνέχεια της απάντησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη

ότι υπεύθυνοι για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ είναι οι γιατροί, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα καταγγέλλει  μέσα από το tvxs.gr ότι η κυβέρνηση υποδεικνύει τους γιατρούς γιατί αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τη χώρα από ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Και το κάνει αυτό, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος οι γιατροί να επωμιστούν αποζημιώσεις που πιθανόν να επιδικάσουν τα αστικά δικαστήρια σε περιπτώσεις μηνύσεων από συγγενείς θυμάτων.

Η παρέμβαση της προέδρου της ΕΝΙΘ, Δάφνης Κατσίμπα στο tvxs.gr:

«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε τα στοιχειώδη πάνω στη λοίμωξη Covid-19. Μάθαμε για τη μεταδοτικότητα, την επιθετικότητα και την θνησιμότητά της. Παράλληλα παρακολουθούσαμε τί συνέβαινε σε άλλες χώρες. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν τότε στο διεθνή επιστημονικό Τϋπο έδειχναν ότι όπου υπήρχε ανεπτυγμένο σύστημα υγείας η θνητότητα ήταν 0.5% ενώ γινόταν δεκαπλάσια στις περιοχές όπου το σύστημα υγείας δεν ήταν ανεπτυγμένο. Με αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας παράλληλα τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού συστήματος υγείας, κρούσαμε τότε τον κώδωνα του κινδύνου, βάζοντας συγκεκριμένα ζητήματα.

Από το Μάρτιο ζητάμε την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Διότι μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, το ΕΣΥ έχει μείνει με 30.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Εξοπλισμός και υποδομές δεν είχαν συντηρηθεί σωστά, ούτε είχαν ανανεωθεί όπου απαιτούνταν. Είχαμε δει το σύστημα να βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης σε άλλες φάσεις πίεσης κατά το παρελθόν, όπως σε περιόδους έξαρσης της γρίπης. Μπροστά σε μια λοίμωξη με τα χαρακτηριστικά της covid-19, ο κίνδυνος κατάρρευσης ήταν ορατός. Δεδομένων των σοβαρότατων ελλείψεων, βλέπαμε από τότε ότι θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο της υποθεραπείας.

Εκτός από τα νοσοκομεία, είχαμε ζητήσει και την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διότι ο πληθυσμός έξω από τα αστικά κέντρα θα χρειαζόταν φροντίδα και παρακολούθηση.

Είχαμε ζητήσει επίσης τη λήψη μέτρων εκτός του συστήματος υγείας, προκειμένου να κρατηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχρηζαν νοσηλείας. Ξέραμε ότι επειδή πρόκειται για καινούρια λοίμωξη, κάθε άτομο που κολλάει νοσεί, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικό. Είχαμε ζητήσει λοιπόν τη διενέργεια μαζικών τεστ ώστε να γίνεται ανίχνευση, να απομονώνονται τα άτομα που φέρουν τον Sars-CoV2 και να σταματάει η μετάδοση. Είχαμε ζητήσει μεσα προστασίας σε όλους τους χώρους και λήψη μέτρων στους χώρους όπου μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση, όπως στους χώρους εργασίας, τις κλειστές δομές, τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ιδίως στη Θεσσαλονίκη όπου τα λεωφορεία είναι το μοναδικό διαθέσιμο μέσο μεταφοράς, η ανάγκη για περισσότερα δρομολόγια ήταν επιτακτική.

 
 
 
 

Όταν έφτασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και βλέποντας ότι, ενώ είχαν περάσει 6-7 μήνες, δεν είχε γίνει τίποτα, θέσαμε αυτά τα ζητήματα ακόμη πιο έντονα. Βιώναμε πλέον τις συνέπειες της μη λήψης μέτρων μέσα στην καθημερινότητά μας. Φτάσαμε ένας γιατρός και δυο νοσηλευτές να φροντίζουν για 35, 50 ή και 60 ασθενείς. Ακόμα και βιονικός να είναι ένας εργαζόμενος, είναι φύση αδύνατο να προλάβει. Οι ασθενείς έχουν ανάγκη φροντίδας. Όταν ένας ασθενής μένει χωρίς νερό επειδή δεν υπάρχει κανείς να του φέρει, είναι σίγουρο ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί. 

Λοιπόν αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αυτά και έχουμε φτάσει να μετράμε νεκρούς που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τα διεθνή standards, να έχουν σωθεί, ποιός φταίει; Δε γίνεται να φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν έβλεπαν το σπίτι τους, που δεν είχαν ωράρια, που οι ίδιοι δεν έπιναν νερό, που νόσησαν πολλοί, πέθαναν κάποιοι ή διασωληνώθηκαν, που είχαν φτάσει σε κατάσταση burn out για να καλύπτουν τις τρύπες που άφηνε η κυβέρνηση στο σύστημα υγείας.

Την ευθύνη δεν μπορεί να βαραίνει άλλον από εκείνον που είναι υπεύθυνος για το σύστημα υγείας και για τη λήψη των μέτρων που θα μείωναν τον αριθμό των ατόμων που φτάνει στο σύστημα υγείας. Νομίζω πως είναι πασιφανές και λογικότατο. Αντιθέτως, είναι το άκρον άωτον του παραλογισμού ένας υπουργός που γνωρίζει αυτή την κατάσταση να τολμά να λέει ότι φταίει ο εργαζόμενος.

Εμείς και τότε και τώρα λέμε ότι δεν είμαστε ήρωες, όπως έλεγε κάποτε υποκριτικά ο κ. Κικίλιας. Κάνουμε τη δουλειά μας και ζητάμε να υπάρχουν οι συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να την κάνουμε σωστά. Όμως όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με κάποιο δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς, είπε ότι έχουμε την συναισθηματική υποστήριξη της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Στη συνέχεια προχώρησαν σε διώξεις ατομικές. Και τώρα μας λένε ψεύτες. Τώρα η δίωξη γίνεται συλλογική, μαζική για να μετακυλήσουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες στο σώμα των γιατρών, με το σκεπτικό ότι οι γιατροί, οι ασθενείς και ο λαός είναι αναλώσιμοι.

Και το κάνουν αυτό γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση που επιδικαστούν αποζημιώσεις μετά από μηνύσεις συγγενών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από covid-19, η αστική ευθύνη βαραίνει τους γιατρούς. Διότι ενώ μέχρι πρόσφατα το νοσοκομείο αναλάμβανε την αστική ευθύνη, με το σκεπτικό ότι εμείς οι γιατροί είμαστε λειτουργοί των νοσοκομείων, με νομοθετική παρέμβαση το 2018 του κου. Χουλιαράκη, η αστική ευθύνη πέρασε σε εμάς, τους γιατρούς.   .
Έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες συγγενών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Το σοβαρότερο όλων όμως είναι ότι αν έρθει τρίτο κύμα της πανδημίας ή έχουμε εκ νέου έξαρση του δεύτερου κύματος που στη βόρεια Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικά σταματήσει, με τις κλίνες ΜΕΘ και τις απλές κλίνες covid να εμφανίζουν ήδη μεγάλο βαθμό πληρότητας, οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο βαριές. Διότι ακόμα και τώρα, δεν έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας, ούτε άλλα μέτρα έχουν παρθεί».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Με το Βλέμμα στο Μέλλον - Στάθης Κοκκινίδης:
Το χιονισμένο Μεσόβουνο Εορδαίας (φωτογραφίες kozani.tv)
Χαρδαλιάς: Άρση μέτρων σε Δήμο Κοζάνης και Δήμο Βοΐου - Αντίθετα συνεχιζονται τα μέτρα σε Σιάτιστα, Κρόκο και Δήμο Εορδαίας (video)
Δυτική Μακεδονία - Κορωνοϊός: Που εντοπίζονται τα κρούσματα της Πέμπτης - 12 στον Δήμο Εορδαίας
Τι ζούμε ρε φίλε !!! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)

Τι ζούμε ρε φίλε !!! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)


Άνω κάτω όλα. Ο Νομός Κοζάνης σε πρωτοφανείς καταστάσε…

Ο Γιάννης Καραβασίλης στο kozani.tv για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση & το μέλλον της περιοχής μας.
Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας - Που χρειάζονται αλυσίδες

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας - Που χρειάζονται αλυσίδες


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικ…

Η Μηνιαία εξέλιξη της Πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με αριθμούς

Η Μηνιαία εξέλιξη της Πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με αριθμούς


Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου η κ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα