pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ: Ανακοίνωση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλευόμενη την πανδημία προχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, η οποία μάλιστα επιχειρείται

να περιβληθεί με το μανδύα της δήθεν επιστημονικότητας με την περιβόητη έκθεση Πισσαρίδη. Έτσι μετά την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων δεκαετιών, τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση των επικουρικών συντάξεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την άρνηση της να ενισχύσει το ΕΣΥ παρά τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε με τους απαράδεκτους χειρισμούς της ,προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων και υποδομών της χώρας. Σε αυτή την πολιτική εντάσσεται η δρομολογούμενη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ .

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που ειναι μια από τις κρισιμότερες εθνικές υποδομές για την ομαλή ηλεκτροδότηση των Ελλήνων πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ με την αποκεντρωμένη παραγωγή. Προοπτικά το Δίκτυο αποτελεί τον σημαντικότερο κρίκο στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού με τη μετατροπή του σέ smart grid η δε αξία του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη ενόψει του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην τεχνολογία μεταφοράς δεδομένων 5G. Ο ΔΕΔΔΗΕ λόγω του μονοπωλιακού χαρακτήρα έχει εγγυημένο ετήσιο έσοδο (WACC) 7% για το 2020 και 6,7% για την επόμενη τετραετία, (όταν σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν ξεπερνά το 3%) ενώ επίκειται η προίκα των 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, ύψους 850 εκατ. ευρώ, με αναμενόμενη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τον μελλοντικό τυχερό, στην οποία θα προστεθεί το «κυρίως πιάτο», τα κέρδη από την ανάπτυξη του 5G. Με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ δεν απεμπολούνται μόνο τα μισά από τα αναμενόμενα μεγάλα κέρδη τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ,αλλά θα εκχωρηθεί και ο ουσιαστικός έλεγχος της εταιρείας μέσω του management και γιατί οι κρίσιμες επιλογές για την προοπτική και την ανάπτυξη θα υπαγορεύονται κατά πρώτο λόγο από τα συμφέροντα του στρατηγικού επενδυτή. Για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Δεν υπαγορεύεται από καμία κοινοτική υποχρέωση η μνημόνιο. Δεν απαιτείται από χρηματοδοτική ανάγκη της ΔΕΗ. Το επενδυτικό πρόγραμμα για ΑΠΕ η για τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετηθεί από φθηνό χρήμα που προσφέρει ο τραπεζικός τομέας ειδικά για παρόμοιες περιπτώσεις. Η μόνη αιτία για πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, είναι η ιδεοληψία της ΝΔ, ο νεοφιλελευθερισμός στον οποίο εμμένει, τη στιγμή που η οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας κατέδειξε την ανεπάρκεια του και τις καταστροφικές του συνέπειες.

Είναι ακόμη απόδειξη αλλά και ομολογία της ανικανότητας της να διαχειριστεί και να αναπτύξει τις δημόσιες επιχειρήσεις σε όφελος του λαού. Αυτό έδειξαν οι υπέρογκες ανατιμήσεις του ρεύματος που επιβλήθηκαν το Σεπτέμβρη του 2019, αυτό δείχνει και η διαχείριση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, με την εξυπηρέτηση συμφερόντων με διαδικασίες ελεγχόμενης νομιμότητας. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ Μετά και την πλήρη απαξίωση της λιγνιτικής παραγωγής σε όφελος του λόμπι του αερίου, και την πολιτική απομάκρυνσης των πελατών που ακολουθεί η διοίκηση της, με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ η κυβέρνηση μετατρέπει τη ΔΕΗ από την μεγαλύτερη Επιχείρηση, σε μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση η οποία διασώζεται προσωρινά από την αγάπη των καταναλωτών και το δικαιολογημένο φόβο τους για την επερχόμενη κυριαρχία του ιδιωτικού κεφαλαίου στον ευαίσθητο τομές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, που με το φιλότιμό τους καταφέρνουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις, δεν έχουν τίποτε καλό να περιμένουν από αυτή την προοπτική. Ακόμη και οι παλιότεροι, τους οποίους κάποιοι καλοθελητές επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν με τα δήθεν μπόνους για πρόωρη συνταξιοδότηση. Κανείς δεν είναι διασφαλισμένος στην εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνεται, και στηρίζεται στο διογκούμενο αυταρχισμό. Και βλέπουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, την στιγμή που διορίζει «γαλάζια» Golden boys με παχυλούς μισθούς στον Όμιλο ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, να μην λαμβάνει καμία μέριμνα για αναστολή αποκοπών σε πληττόμενα νοικοκυριά από την πανδημία μέσα στον χειμώνα. Η κατάσταση αυτή επιβάλλεται να αλλάξει. Η χώρα έχει ανάγκη να αποκτήσει κυβέρνηση προοδευτική που θα εφαρμόσει μια άλλη ριζικά διαφορετική πολιτική. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους αγώνες των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους του ομίλου ΔΕΗ, τα συνδικάτα, τους πολίτες να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια ώστε το Δίκτυο Διανομής να παραμείνει στη ΔΕΗ, να αγωνιστούν για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του ΔΕΔΔΗΕ, για μια ΔΕΗ σύγχρονη, πραγματικά ισχυρή που θα λειτουργεί δημοκρατικά εξυπηρετώντας πρωτίστως τα συμφέροντα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
Super Market
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου


Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονί…

Τα βασανιστήρια της Χούντας [video]
Νέα Φτώχεια για τους Δυτικομακεδόνες με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.) Πυρήνα Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) | του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ