figourini banner 1 2021

banner3

ΚΚΕ: Ερώτηση για τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ (ΧΥΤ Επικίνδυνων Αποβλήτων) Αμιάντου στο χώρο των ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, στην ΠΕ Κοζάνης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Θέμα: Για τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ (ΧΥΤ Επικίνδυνων Αποβλήτων) Αμιάντου στο χώρο

των ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, στην ΠΕ Κοζάνης

Τα ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, σταμάτησαν να λειτουργούν το έτος 2000 ενώ διατέθηκαν κονδύλια και προχώρησε το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής. Ο εν λόγω χώρος βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, και σε υδραυλική επικοινωνία, από τον ποταμό Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στην περιοχή, όπου προβλέπεται να μεταφερθεί και να θαφτεί ο καρκινογόνος αμίαντος, που αποσύρεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δημιουργούν δικαιολογημένα ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Τα αερομεταφερόμενα και εισπνεόμενα σωματίδια (ίνες) αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα (μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου, αμιαντίαση κ.ά.). Αλλά και ο καταπινόμενος αμίαντος, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, ευθύνεται για εξίσου σοβαρές ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο. Τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με τις επισημάνσεις επιστημόνων για το υδατοπερατό των πετρωμάτων της θέσης όπου επιχειρείται να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΕΑ Αμιάντου, τη σεισμικότητα της περιοχής καθώς και με το γεγονός ότι από τα ύδατα που απειλούνται με ρύπανση εξαιτίας του ΧΥΤΕΑ υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και αρδεύεται ο κάμπος της Ημαθίας και Πιερίας, στοιχεία, που καθιστούν απαγορευτική τη δημιουργία του στην υπόψη θέση.

To σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί από ιδιωτική εταιρεία με όρους, που στόχο έχουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία της. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, μαζί και τα όποια ανταποδοτικά από τη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα δημιουργηθεί στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής του λαού.

Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι συμβαδίζουν με την πολιτική Κυβέρνησης και Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας - απολιγνιτοποίηση, που επιδεινώνει την ενεργειακή φτώχεια σε όλο και πιο πλατιά λαϊκά στρώματα και πλήττει πολύπλευρα ειδικά τους εργαζόμενους της περιοχής για να προωθηθούν κερδοφόροι σχεδιασμοί υπέρ του κεφαλαίου σε βάρος της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπόψη, πολλαπλά επικίνδυνη, επένδυση προωθείται χωρίς να έχει δημοσιευθεί μέχρι τώρα (δεν περιλαμβάνεται καν στο λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων») η εκτιμώμενη, έστω, ποσότητα των αποβλήτων αμιάντου, που προβλέπεται να διατεθούν πανελλαδικά πολύ δε περισσότερο στον υπόψη ΧΥΤΕΑ.

Υπέρ πάντων τα κέρδη του κεφαλαίου, τόσο του διαχειριστή του ΧΥΤΕΑ όσο και των βιομηχανικών και κατασκευαστικών ομίλων, που θα εκμεταλλευτούν αποκατεστημένο δημόσιο χώρο και πόρους προκειμένου να ξεφορτωθούν «μπιρ παρά» τα επικίνδυνα, καρκινογόνα απόβλητά τους. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες, καθώς όλα τα υφιστάμενα δομικά στοιχεία από αμίαντο είναι απόβλητα καθώς ο κάτοχός τους οφείλει, εδώ και χρόνια, να απαλλαγεί από αυτά.

Για του λόγου το αληθές αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο από το πρώην εργοστάσιο της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο Αχαΐας προβλέπεται να αποξηλωθούν και να διατεθούν (δεν αναφέρεται πού) 2.650 τον επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου (www.pde.gov.gr – 18.1.2021). Υπενθυμίζουμε δε ότι σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων» τα επικίνδυνα απόβλητα, που περιέχουν αμίαντο, παρουσιάζουν και σημαντική διασπορά ως προς την πηγή προέλευσή τους καθώς εμπίπτουν σε 5 διαφορετικούς κωδικούς: 01 04 07*, 06 13 04*, 17 06 01*, 17 06 05* και 17 09 03*.

Για όλα τα παραπάνω, ευθύνες δεν έχουν μόνο οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που προωθούν αυτή την πολιτική, αλλά και οι τοπικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που με τη συνειδητή ανοχή τους βάζουν πλάτη στους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς, καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

- Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στις τεκμηριωμένες ενστάσεις επιστημόνων, που αποκαλύπτουν την ακαταλληλότητα της εν λόγω περιοχής; (ήδη αποκατεστημένης, με υδατοπερατά πετρώματα, σε σεισμογενή περιοχή, υδροδότηση Θεσσαλονίκης, άρδευση κλπ).

- Εάν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου, και αν όχι ποια είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο.

- Σε ποια, ενδεχομένως φάση, βρίσκεται η διαδικασία για την προώθηση του υπόψη καταστροφικού εγχειρήματος.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Δημοφιλή Νέα

Τα παιδία, εντέλει, δεν παίζει…  Γράφει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος

Τα παιδία, εντέλει, δεν παίζει… Γράφει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος


Λίγο ακόμα και δε θα μείνει τίποτε όρθιο σ’ αυτή την ξε…

Που εντοπίζονται τα 12 κρούσματα κορωνοϊού της Τετάρτης στην Π.Ε. Κοζάνης

Που εντοπίζονται τα 12 κρούσματα κορωνοϊού της Τετάρτης στην Π.Ε. Κοζάνης


Η Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης της Π.Ε. Κοζάνης γι…

ΔΕΥΑ Εορδαίας: Πιθανή διακοπή νερού στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή

ΔΕΥΑ Εορδαίας: Πιθανή διακοπή νερού στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή


Η ΔΕΥΑ Εορδαίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό της Π…

Ο Στέφανος Πράσσος στον Άμεσο Λόγο του SKY FM: Τι είπε για τα θέματα της ενέργειας, για ΧΥΤΑ Αμιάντου, για την καύση σκουπιδιών στη Δυτική Μακεδονία (Ηχητικό)
Που εντοπίζονται τα 11 κρούσματα κορωνοϊού της Πέμπτης στην Π.Ε. Κοζάνης

Που εντοπίζονται τα 11 κρούσματα κορωνοϊού της Πέμπτης στην Π.Ε. Κοζάνης


Η Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης της Π.Ε. Κοζάνης γι…

Ίσως να πρόκειται για το μέλλον στη συγκομιδή φρούτων! (Δείτε το video)

Ίσως να πρόκειται για το μέλλον στη συγκομιδή φρούτων! (Δείτε το video)


Ίσως να πρόκειται για το μέλλον στη συγκομιδή φρούτων! …

Σαν σήμερα - Η 25η Φεβρουαρίου στην ιστορία

Σαν σήμερα - Η 25η Φεβρουαρίου στην ιστορία


Σαν σήμερα 25 Φεβρουαρίου – Μια ματιά στην ιστορί…

kozani.tv | Ελευθερία λόγου και Social Media - Μία συζήτηση με τον Λεωνίδα Βατικιώτη με αφορμή μία απεργία πείνας (video)

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα