figourini banner 1 2021

banner3

Π. Βρυζίδου - Βουλευτής Ν.Δ. Κοζάνης: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου, Πρόεδρος μέρους των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την επεξεργασία

και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Το παρόν σχέδιο νόμου συζητείται σήμερα 19 και αύριο 20 Ιανουαρίου 2021

στην Ολομέλεια της Βουλής.

Θέσεις και ανάλυση επί του νομοσχεδίου:

Το παρόν νομοσχέδιο είναι ιστορικό με μεγάλη σημασία και βαρύτητα, γιατί μετά από πολλά χρόνια, υλοποιείται η διαχρονική βούληση της χώρας μας για επέκταση του θαλασσίου και εναέριου χώρου μας, στα 12 ναυτικά μίλια.

Αυξάνουμε την εθνική μας κυριαρχία και μεγαλώνουμε τη χώρα μας προς δυσμάς, στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 107/2020 έκλεισαν οι κόλποι, χαράχτηκαν ευθείες γραμμές βάσης, οι οποίες ενώνουν τα χερσαία σύνορα που οριοθετούν έναν κόλπο, ο οποίος κλείνει και μετατρέπεται σε ζώνη απόλυτης κυριαρχίας.

Έτσι τα 12 ναυτικά μίλια ξεκινούν να μετρούν από εκεί και όχι από την ξηρά, ενώ στα υπόλοιπα σημεία, το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετράει από την φυσική ακτογραμμή.

Η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της Επικρατείας, καθώς και τα νησιά και τους βράχους. Όλα αυτά σύμφωνα με το άρθρο 121 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, της 10ης Δεκεμβρίου του 1982, για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 2321/1995.

Στη Βουλή έρχεται προς ψήφιση, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 27 του Συντάγματος, καθώς αφορά στη μεταβολή των ορίων της Επικράτειας, για την οποία απαιτείται νόμος, που πρέπει να ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία και έρχεται σε συνέχεια μιας προηγηθείσας σύνθετης πορείας και επίτευξης σημαντικών και αναγκαίων προϋποθέσεων της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αναφέρομαι

  • στη συμφωνία με την Αίγυπτο, σε απάντηση του προδήλως παράνομου Τουρκολιβυκού συμφώνου,
  • στη συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης και
  • στη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, συνέχεια της οποίας αποτελεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς, στα 12 ναυτικά μίλια, με το παρόν προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Η Ελλάδα δεν περιορίζεται στην επίκληση των δικαιωμάτων, αλλά αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο και το εφαρμόζει, για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της, αλλά και για να ισχυροποιήσει τη θέση της, με βάση την παρούσα συμφωνία για επέκταση των χωρικών υδάτων της και σε άλλες περιοχές, όταν το κρίνει ωφέλιμο για τα εθνικά μας συμφέροντα και αποφασίσει να το πράξει.

 Η Ελλάδα προχωρά με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο, με διάθεση διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη που συνορεύει και με κόκκινη γραμμή τα εθνικά της συμφέροντα.

 Όλα τα γειτονικά μας κράτη δεν έχουν την ίδια μορφή συνόρων, ούτε την ίδια ιστορία και διάθεση συνεργασίας και σεβασμού του Διεθνούς δικαίου, επομένως δεν θα ήταν αποτελεσματικό να μπουν στο ίδιο τραπέζι συζητήσεων όλα μαζί τα ζητήματα σε σχέση με τα γειτονικά κράτη.

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και σε άλλες περιοχές, όταν το κρίνει ωφέλιμο για τα εθνικά της συμφέροντα.

Παράλληλα:

  1. Προετοιμάζεται για την περιοχή της Κρήτης.
  2. Ενημερώνει τους συμμάχους Ευρωπαίους, αποκαλύπτοντας επίσημα την στάση και τις ενέργειες της Τουρκίας.
  3. Ξεκινάει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και παράλληλα αγοράζει 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
  4. Εκσυγχρονίζει τον αναγκαίο στρατιωτικό εξοπλισμό.
  5. Χτίζει τείχος στον Έβρο.
  6. Ενισχύει τα νησιά και τον Έβρο, στέλνοντας το μήνυμα, ότι όλες οι κόκκινες γραμμές των εθνικών μας συμφερόντων, δεν υποχωρούν ούτε χιλιοστό.

 Τέλος είναι σημαντική, αναγκαία και καθοριστική η υπεύθυνη στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης στο παρόν νομοσχέδιο.

Όχι γιατί ενθαρρύνει τη Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών σε συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά γιατί ισχυροποιεί τη χώρα μας, καθώς και συμφωνίες και νόμους που αυξάνουν την εθνική μας κυριαρχία, μεγαλώνουν την Ελλάδα προς δυσμάς και θεμελιώνουν τις βάσεις για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων στο μέλλον και σε άλλες περιοχές, με βάση το διεθνές δίκαιο, τις συμμαχίες στην Ευρώπη, το διάλογο μέσω της διπλωματίας, την εξοπλιστική δυναμική της χώρας, τη συναίνεση του συνόλου της αντιπολίτευσης και πάνω από όλα την ενότητα του Ελληνικού Λαού. 

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία 

Δημοφιλή Νέα

Τα παιδία, εντέλει, δεν παίζει…  Γράφει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος

Τα παιδία, εντέλει, δεν παίζει… Γράφει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος


Λίγο ακόμα και δε θα μείνει τίποτε όρθιο σ’ αυτή την ξε…

Που εντοπίζονται τα 12 κρούσματα κορωνοϊού της Τετάρτης στην Π.Ε. Κοζάνης

Που εντοπίζονται τα 12 κρούσματα κορωνοϊού της Τετάρτης στην Π.Ε. Κοζάνης


Η Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης της Π.Ε. Κοζάνης γι…

ΔΕΥΑ Εορδαίας: Πιθανή διακοπή νερού στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή

ΔΕΥΑ Εορδαίας: Πιθανή διακοπή νερού στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή


Η ΔΕΥΑ Εορδαίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό της Π…

Ο Στέφανος Πράσσος στον Άμεσο Λόγο του SKY FM: Τι είπε για τα θέματα της ενέργειας, για ΧΥΤΑ Αμιάντου, για την καύση σκουπιδιών στη Δυτική Μακεδονία (Ηχητικό)
Που εντοπίζονται τα 11 κρούσματα κορωνοϊού της Πέμπτης στην Π.Ε. Κοζάνης

Που εντοπίζονται τα 11 κρούσματα κορωνοϊού της Πέμπτης στην Π.Ε. Κοζάνης


Η Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης της Π.Ε. Κοζάνης γι…

Ίσως να πρόκειται για το μέλλον στη συγκομιδή φρούτων! (Δείτε το video)

Ίσως να πρόκειται για το μέλλον στη συγκομιδή φρούτων! (Δείτε το video)


Ίσως να πρόκειται για το μέλλον στη συγκομιδή φρούτων! …

kozani.tv | Ελευθερία λόγου και Social Media - Μία συζήτηση με τον Λεωνίδα Βατικιώτη με αφορμή μία απεργία πείνας (video)
Σαν σήμερα - Η 25η Φεβρουαρίου στην ιστορία

Σαν σήμερα - Η 25η Φεβρουαρίου στην ιστορία


Σαν σήμερα 25 Φεβρουαρίου – Μια ματιά στην ιστορί…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα