pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ερώτηση Π. Πέρκα προς τον ΥΠΟΙΚ με θέμα: Ακατανόητη αδικία στο επίδομα θέρμανσης εις βάρος των χρηστών τηλεθέρμανσης στην πόλη του Αμυνταίου της Φλώρινας, της Π.Ε. δηλαδή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα H Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτη Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 14 Βουλευτές, σε ότι αφορά στην ακατανόητη αδικία στο επίδομα θέρμανσης εις βάρος των χρηστών τηλεθέρμανσης στην πόλη του Αμυνταίου της Φλώρινας, της Περιφερειακής ενότητας δηλαδή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα. Ειδικότερα επισημαίνει ότι:

Στο Αμύνταιο (οικισμός Αμυνταίου, Λεβαίας, Φιλώτα) περίπου 2500 νοικοκυριά, 7500 πολίτες χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Επίσης ο Δήμος Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας βιώνει ήδη της επιπτώσεις της εμπροσθοβαρούς και βίαιης απολιγνιτοποίησης, δεδομένου ότι ΑΗΣ Αμυνταίου έχει παύσει να λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2020.

Στην απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020/2021 ενώ διευρύνθηκαν τα είδη καυσίμων, για τα οποία χορηγείται το επίδομα, η τηλεθέρμανση εξαιρέθηκε.

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση των άριστων δεν τα κατάφερε. Η απόφαση αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή στη χάραξη δημόσιων πολιτικών, γιατί επιδοτούνται με διαφορετικό τρόπο καταναλωτές στην ίδια περιοχή που χρησιμοποιούν το ίδιο καύσιμο. Δηλαδή κάτοικος που χρησιμοποιεί για θέρμανση βιομάζα με ατομική μονάδα – χρήση ατομικής θέρμανσης θα επιδοτείται ενώ αντίστοιχα κάτοικος που χρησιμοποιεί τηλεθέρμανση που καίει βιομάζα δεν θα επιδοτείται. Εκτός από άδικη, που στερείται λογικής και επιχειρημάτων, η απόφαση είναι τελικά και άκρως αντιπεριβαλλοντική, αφού αντί να επιδοτεί τις πιο φιλικές για το περιβάλλον και συμβατές με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, επιλογές, όπως είναι η τηλεθέρμανση από βιομάζα, μη επιδοτώντας την, τελικά την υπονομεύει.

Αν λάβουμε υπόψη και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας, όπου σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την επικράτεια, με ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, πρόσφατα τους -25 βαθμούς, τότε η απόφαση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης καθίσταται ακόμα πιο παράλογη. Με ποια λογική στερούνται περίπου 7.500 κάτοικοι της Π.Ε. Φλώρινας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, το επίδομα θέρμανσης;

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

«Ακατανόητη αδικία στο επίδομα θέρμανσης εις βάρος των χρηστών τηλεθέρμανσης στην πόλη του Αμυνταίου της Φλώρινας, της Π.Ε. δηλαδή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα»

Με την υπ’ αριθμ. Α.1275/2020/15.12.2020 απόφαση (Β' 5576/17-12-2020) καθορίστηκε η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2020/2021 που εκδόθηκε βάσει του άρθρου 79 του ν. 4756/2020. Η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά σε αγορές που έγιναν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε 31 Ιανουαρίου 2021. Η δεύτερη θα αφορά αγορές έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Στο άρθρο 1 παρ.1 της ανωτέρω απόφασης, διευρύνθηκαν τα είδη καυσίμων, για τα οποία χορηγείται επίδομα θέρμανσης. Έτσι, εκτός από πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται πλέον και η κατανάλωση για θέρμανση από φυσικό αέριο, ή υγραέριο, ή καυσόξυλα, ή βιομάζα (πέλετ) που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του άρθρου 2 της απόφασης. Η διεύρυνση αυτή εξαιρεί τους χρήστες της τηλεθέρμανσης, οι οποίοι δεν δικαιούνται το αντίστοιχο επίδομα.

Παρόλο που υπήρξαν αντιδράσεις ήδη από τα ΔΤ του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το θέμα, πριν την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, από δημάρχους, φορείς κλπ (πχ Δήμαρχος Αμυνταίου, Δήμαρχος Κοζάνης), το δίκαιο αυτό αίτημα δεν εισακούστηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Κ. Υπουργέ, όπως θα έχετε ενημερωθεί, στο Αμύνταιο (οικισμός Αμυνταίου, Λεβαίας, Φιλώτα) περίπου 2500 νοικοκυριά, 7500 πολίτες χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Δήμος Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας βιώνει ήδη της επιπτώσεις της εμπροσθοβαρούς και βίαιης απολιγνιτοποίησης, δεδομένου ότι ΑΗΣ Αμυνταίου έχει παύσει να λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2020. Τελικά, διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν ενισχύετε τους κατοίκους της περιοχής αντίθετα τους αποκλείετε από την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Καμία συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων του επιτελικού κράτους; Εάν δεν γνωρίζετε στο Υπουργείο Οικονομικών τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, ρωτήστε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέχρι και τον Απρίλιο του 2020 για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου αξιοποιούταν η απορριπτόμενη θερμότητα του ΑΗΣ Αμυνταίου. Μετά την παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, επιλέχθηκε ως εναλλακτική πηγή θερμότητας της τηλεθέρμανσης, η λειτουργία δύο λεβήτων παραγωγής θερμικής ενέργειας συνολικής ισχύος 30 ΜW, οι οποίοι πραγματοποιούν μικτή καύση βιομάζας με μικρή ποσότητα λιγνίτη.

Η επιλογή αυτή είναι εξαιρετική από περιβαλλοντική άποψη, οδήγησε όμως στην αύξηση του κόστους θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αμυνταίου, «η απότομη μετάβαση σε καθεστώς αυτοπαραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα, ως απόρροια της απολιγνιτοποίησης της περιοχής μας και της απόσυρσης λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους θέρμανσής των κατοίκων της περιοχής κατά 30% σε σχέση με το κόστος των προηγούμενων ετών (υπ’ αριθμ. 407/12.12.2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – ΑΔΑ: 6Θ5ΑΩΨΛ-ΤΤΚ), όπου λαμβάναμε έτοιμο θερμό νερό από τον ΑΗΣ Αμυνταίου.»

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση των άριστων δεν τα κατάφερε. Με την απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, εκτός του ότι είναι κατάφορα άδικη για τους κατοίκους που εξυπηρετούνται από τηλεθέρμανση, ταυτόχρονα είναι παράλογη. Η απόφαση αυτή αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή στη χάραξη δημόσιων πολιτικών, γιατί βάσει αυτής της απόφασης θα επιδοτούνται με διαφορετικό τρόπο καταναλωτές στην ίδια περιοχή που χρησιμοποιούν το ίδιο καύσιμο. Δηλαδή κάτοικος του Αμυνταίου που χρησιμοποιεί για θέρμανση βιομάζα με ατομική μονάδα – χρήση ατομικής θέρμανσης θα επιδοτείται ενώ αντίστοιχα κάτοικος του Αμυνταίου που χρησιμοποιεί τηλεθέρμανση που καίει βιομάζα (κεντρικής θέρμανσης του οικισμού) δεν θα επιδοτείται. Εκτός από άδικη, που στερείται λογικής και επιχειρημάτων, η απόφαση είναι τελικά και άκρως αντιπεριβαλλοντική, αφού αντί να επιδοτεί τις πιο φιλικές για το περιβάλλον και συμβατές με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας, επιλογές, όπως είναι η τηλεθέρμανση από βιομάζα, μη επιδοτώντας την, τελικά υπονομεύει την βιωσιμότητα της.

Αν λάβουμε υπόψη και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας, όπου σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την επικράτεια, με ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, πρόσφατα τους -25 βαθμούς, τότε η απόφαση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης καθίσταται ακόμα πιο παράλογη. Με ποια λογική στερούνται περίπου 7.500 κάτοικοι της Π.Ε. Φλώρινας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, το επίδομα θέρμανσης;

Σημειώνουμε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι ήδη παρούσα στο Αμύνταιο, ενώ σε όλη την ΠΔΜ καταγράφονται 2500 οι άνεργοι αυτή τη στιγμή απόρροια της απολιγνιτοποίησης. Η ΠΔΜ έχει ήδη τα πρωτεία στην ανεργία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή λοιπόν την περιφέρεια και με αύξηση 30% του κόστους θέρμανσης της τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο λόγω της παύσης λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, οι κάτοικοι του Αμυνταίου, που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση για θέρμανση, έχουν εξαιρεθεί της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Ακόμα μια μεγάλη επιτυχία και καινοτομία του επιτελικού κράτους των άριστων!

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Γιατί εξαιρέσατε την τηλεθέρμανση από τη διεύρυνση των πηγών θέρμανσης που χορηγούνται με επίδομα θέρμανσης; Τι απαντάτε στους 7500 πολίτες του Αμυνταίου (οικισμός Αμυνταίου, Λεβαίας, Φιλώτα) της Περιφέρειας με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, που δεν εντάσσονται στο επίδομα θέρμανσης;
  2. Θα τροποποιήσετε την υπ’ αριθμ. 1275/2020/15.12.2020 Απόφαση (Β' 5576/17-12-2020) σας σχετικά με την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2020/2021,συμπεριλαμβάνοντας και την τηλεθέρμανση από βιομάζα στο άρθρο 1 παρ. 1 την ανωτέρω απόφασης εφόσον πληρούνται τα κριτήρια του άρθρου 2;
  3. Θα επιδοτήσετε την τηλεθέρμανση κατά τη δεύτερη φάση της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης ή αναδρομικά και την πρώτη φάση;
    1. Στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς και βίαιης απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο και προετοιμασία που πραγματοποιείτε, πως θα αντισταθμίσετε την αύξηση κατά 30% στο κόστος θέρμανσης της τηλεθέρμανσης που καίει βιομάζα στο Αμύνταιο;
    2. Θα συμπεριλάβετε στην τροποποίηση όλες τις πόλεις που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση (κεντρική θέρμανση του οικισμού);


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Βαρδάκης Σωκράτης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα