pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση "Η συμβολή και αναγκαιότητα του συνεργατισμού στην αγροτική ανάπτυξη - Η Δυτική Μακεδονία σε αναζήτηση παραγωγικού προσανατολισμού"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη το απόγευμα διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ”.

Η επιτυχία της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης (αγροτικό τμήμα) δεν είναι σχήμα λόγου.

Κατά τη συζήτηση, τόσο οι τοποθετήσεις των εισηγητών, όσο και των προσκεκλημέ-νων φορέων είχαν ως αναφορά τη παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειάς μας, κυρίως του πρωτογενή τομέα, αλλά και την αναγκαιότητα του συνεργατισμού.

Από πλευράς των εισηγητών ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ, Βουλευτή Λακωνίας, ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ, Βουλευτή Καστοριάς, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ, Βουλευτή ΚΟΖΑΝΗΣ και ΦΑΝΗ ΚΟΥΡΕΜΠΕ, Συντονιστής τμήματος αγροτικής πολιτικής, η συζήτηση μοιραία επικεντρώθηκε στο μεγάλο θέμα της αποβιομηχάνισης της περιοχής εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης και στις προοπτικές που πιθανόν να διαφαίνονται για το μέλλον.

Η τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας που ξεκίνησε μετά τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δε προκύπτει από πουθενά ότι μπορούν να αναπληρωθούν, με ότι επαγόμενο για τη κοινωνία και τη περιοχή σημαίνει αυτό.

Ωστόσο, στα πλαίσια του πρωτογενή τομέα, οι δυνατότητες ανάπτυξης διαφαίνονται αισιόδοξες με ορισμένες προϋποθέσεις.

Η ορθολογική αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει αρδευτικά έργα για τη περιοχή, εντάσσοντας πολλά απ’ αυτά στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κανένα δυστυχώς απ’ αυτά δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί και να έχει προοπτικές υλοποίησης. Μάταια ο αγροτικός κόσμος περιμένει τη περίφημη “βελτίωση των υποδομών”.

Τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, δυστυχώς μένουν στα αζήτητα. Ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, πολλά απ’ αυτά αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα διάθεσης, γεγονός που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η τοπική βουλευτής μας η Καλλιόπη Βέττα έχουν αναδείξει επανειλημμένα σε επίπεδο κοινοβουλίου.

Ενδεικτικά αναφέρονται, ο κρόκος, οι πατάτες, τα οπωρικά, τα αμνοερίφια, τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια (λεβάντα), που έχουν μείνει έξω από τις ενισχύσεις παρότι οι συνθήκες της αγοράς έχουν πλήξει την εσωτερική αγορά, αλλά και τις εξαγωγές.

Με τις παρεμβάσεις-τοποθετήσεις, τόσο των ΝΙΚΟΥ ΣΚΟΡΙΝΗ, Μέλος πολιτικής γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΟΥΜΑΚΑ, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και των προσκεκλημένων φορέων, Χρήστου Ζευκλή, Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστου Ελευθερίου, Δήμαρχου Σερβίων, Σιόγκα Θόδωρου, Πρόεδρου ΓΕΩΤΕΕ, Νίκου Κουτλιάμπα Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Βασίλη Μητσιόπουλου Πρόεδρου Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Χατζησάββα Γιώργου συνεταιρισμού Πτολεμαίδας Δημήτρη Κοσμά Πρόεδρου ΑΣΟΠ Βελβεντού “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Βιβή Καραϊορδανίδου, Σύλλογος παραγωγών αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών και Αιμίλιου Μεντεσίδη Πρόεδρου μελισσοκόμων Κοζάνης, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η περίφημη παγκοσμιοποίηση δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανισότητες και η επιστροφή στη τοπικότητα και τη προτίμηση τοπικών προϊόντων αποτελεί τη πεμπτουσία οργάνωσης των κοινωνιών. Η χαμηλή αποδοτικότητα του γεωργικού τομέα, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που δεκαετίες πριν εφαρμόστηκαν στη χώρα, τόσο εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όσο και εξαιτίας της έλλειψης συνεργατισμού.

Η απαξίωση των αγροτικών συνεταιρισμών, οι κομματικοί εναγκαλισμοί των κυβερνόντων με τις διοικήσεις των συνεταιρισμών για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά και η πλήρης απαξίωση του αγροτικού επαγγέλματος από μια επίπλαστη ευημερία στηριζόμενη σε δανικά, απαξίωσαν τελικά και την ίδια τη παραγωγή και επηρέασαν αρνητικά την αυτάρκεια της χώρας.

Αποκορύφωμα αυτών των πολιτικών ήταν η ψήφιση του πρόσφατου νόμου Βορίδη σχετικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου δίνεται το δικαίωμα σε ιδιώτες και επενδυτικά κεφάλαια να αποκτήσουν τη πλειοψηφία συνεταιριστικών μερίδων, με τη συναίνεση φυσικά των αδύναμων διοικήσεων.

Μετά την απαξίωση λοιπόν της Συνεταιριστικής Οικονομίας στην Ελλάδα λόγω της καθολικής χρεοκοπίας των Γεωργικών Συνεταιρισμών με τον στρεβλό τρόπο που λειτουργούσαν, χρέος και συγχρόνως δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναζωογόνηση της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ, κυρίως για τον Αγροτικό Τομέα σε όλες τις Περιφέρειες.

Η νομαρχιακή επιτροπή Κοζάνης σε συνεργασία με τη βουλευτή έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να βρίσκονται πάντα κοντά στον αγροτικό κόσμο και να προωθούν τα προβλήματα με κάθε τρόπο. Επισκέψεις και συναντήσεις έχουν γίνει επανειλημμένα με φορείς και μεμονωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, γεγονός που το απέδειξε έμπρακτα με την εν λόγω εκδήλωση, όπου συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν δέκα τοπικοί φορείς, τους οποίους ευχαριστεί ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Τα αποτελέσματα της εκδήλωσης έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους και θα αξιοποιηθούν, τόσο στη κατάρτιση θέσεων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του ταμείου ανάκαμψης, όσο και στη κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που σε λίγο καιρό θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…