pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα | Η 2η Αριλίου στην ιστορία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα 2 Απριλίου - Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

742 Γεννήθηκε ο βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής – αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Καρλομάγνος

1453 Ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής ξεκινά την τελική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

1800 Ο Μπετόβεν παρουσιάζει για πρώτη φορά την 1η Συμφωνία του στη Βιέννη.

1805 Γεννήθηκε ο Δανός παραμυθάς, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

adersen

1840 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Εμίλ Ζολά

zola

1872 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του τηλέγραφου και του ομώνυμου κώδικα σημάτων, Σάμιουελ Μορς

1902 Η πρώτη ποδοσφαιρική τραγωδία. Κατά τη διάρκεια του αγώνα Σκωτίας – Αγγλίας στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, λόγω υπεράριθμων θεατών, με απολογισμό 25 νεκρούς και 168 τραυματίες.

1902 Την ίδια μέρα στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος με το όνομα “Ηλεκτρικό Θέατρο”.

1920 Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση της Σιβηρίας και της σοβιετικής Άπω Ανατολής από τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας

1925 Αποφασίζεται στην Ελλάδα η εφαρμογή του οκταώρου τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιριών.

1927 Γεννήθηκε ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής, Φέρεντς Πούσκας, ο επονομαζόμενος και «καλπάζων συνταγματάρχης», που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ.

1930 Ο Χαϊλέ Σελασιέ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

1941 Πέθανε η Πηνελόπη Δέλτα, συγγραφέας. (Γεν. 1874)

1944 Ξεκινά η ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων στη Μέση Ανατολή, που είχαν ταχθεί υπέρ της ΠΕΕΑ (με το ΕΑΜ τάσσονταν σχεδόν το 90% των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι συσπειρώνονταν στις οργανώσεις Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση –με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά- την Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και Αεροπορίας).

1948 Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μητροπάνος, Έλληνας τραγουδιστής. (Θαν. 17/4/2012)

mitropanos

1958 Το Εθνικό Συμβούλιο Αεροναυτικής των ΗΠΑ μετονομάζεται σε NASA.

1962 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Μετά την απελευθέρωση αρνήθηκε να αναθεματίσει τους κομμουνιστές και διώχτηκε από την Εκκλησία

mitropolitis ioakeim

1972 Ο Τσάρλι Τσάπλιν επιστρέφει στις ΗΠΑ, από όπου είχε φύγει το 1950, όταν είχε χαρακτηριστεί κομμουνιστής, την περίοδο του έντονου αντισοβιετικού κλίματος στη χώρα, γνωστής ως περίοδο του Κόκκινου Τρόμου

1974 Πέθανε ο Γάλλος πολιτικός, Ζορζ Πομπιντού, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

1982 Οι Αργεντινοί εισβάλουν και καταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντ, βρετανικό προτεκτοράτο από το 1832. Η Βρετανία απαντά με στρατιωτική επέμβαση. Η σύγκρουση κατέληξε με βρετανική νίκη στις 14/6.

1986 Βόμβα εκρήγνυνται σε αεροσκάφος της TWA, ενώ πετά πάνω από το Άργος, με αποτέλεσμα τέσσερις επιβάτες να σκοτωθούν και άλλοι πέντε να τραυματιστούν. Τη βόμβα τοποθέτησε η αραβική τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Νιντάλ.

1989 Πέθανε ο Μανώλης Αγγελόπουλος, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής. (Γεν. 8/4/1939)

1990 Λόγω των προβλημάτων λειψυδρίας, η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να προχωρήσει σε διπλασιασμό της τιμής του νερού, προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση.

1991 Στη Γεωργία, το 98,93% των κατοίκων ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας από την ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

1993 Τίθεται υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκιάθο, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κάψει 4.000 στρέμματα δάσους.

1997 Ρωσία και Λευκορωσία υπογράφουν συνθήκη ένωσης, βάσει της οποίας θα διατηρούν τις ξεχωριστές τους κυριαρχίες, δεν θα έχουν κοινό νόμισμα, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα

2005 Πέθανε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, κατά κόσμον Κάρολος Βοϊτίλα

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για ακόμη μία φορά ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στην υγεία... (video - φωτο)
Εργατικά Σωματεία Εορδαίας: Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Έγκλημα στα Τέμπη: Υπολείμματα οστών βρέθηκαν στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν τα μπάζα – Εξετάζεται η προέλευσή τους
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για την επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Κυνική η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας. Στόχος της η ιδιωτικοποίηση» (video)
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά |  ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ  (video)

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά | ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (video)


Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά στο κανάλι του zaraleaks…