figourini banner 1 2021

banner3

Από το Big Bang στον Covid-19 (Γράφει ο Ευάγγελος Καρλόπουλος)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οι μεγαλύτεροι εξ ημών θυμόμαστε τα ενοχλητικά «χιόνια» στις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις μας, όταν τη δεκαετία του 1970 ανεβοκατεβαίναμε στις ταράτσες προσπαθώντας

να γυρίζουμε τις κεραίες στη σωστή θέση.

Προφανώς, ουδόλως φανταζόμασταν τότε ότι τα «χιόνια» που βλέπαμε στην τηλεόραση και φέρουν σήμερα τον βαρύγδουπο χαρακτηρισμό «Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου», ήταν και είναι ο απόηχος της Μεγάλης Έκρηξης, γνωστής και ως Big Bang, που φέρεται ως η απαρχή της Δημιουργίας.

Τα πάντα λοιπόν ξεκίνησαν πριν από περίπου 14 δις εκατομμύρια χρόνια όταν ένα σωματίδιο απείρως θερμό και πυκνό, άρχισε να διαστέλλεται με ταχύτητα πολλαπλάσια του φωτός, δημιουργώντας το Χρόνο και το Χώρο. Δημιουργώντας το ορατό μας Σύμπαν.

Περίπου ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη ξεκίνησε η Μάχη των Μαχών μεταξύ ύλης και αντιύλης, η οποία διήρκησε ελάχιστα, αλλά ήταν καθοριστική για το μέλλον μας. Αν επικρατούσε η αντιύλη, το Σύμπαν θα ήταν σήμερα καθαρή Ενέργεια. Δεν θα υπήρχαν τα άστρα και οι γαλαξίες, η Γη και η Σελήνη, οι άνθρωποι και οι Θεοί. Δεν θα υπήρχαν βέβαια ο κορωνοϊός ή ο καρκίνος. Αυτό είναι το τίμημα της ύπαρξής μας.

Πριν από 4 δις εκατομμύρια χρόνια δημιουργήθηκε η Γη μας, αρχικά τελείως αφιλόξενη για κάθε μορφή Ζωής. Με το πέρασμα του χρόνου εμφανίζονται οι πρώτοι οργανισμοί. Εξελίσσονται αλλά αφανίζονται μαζικά και χωρίς έλεος. Προσπαθούν ξανά, δημιουργούν πρωτόκολλα επιβίωσης αλλά αφανίζονται και πάλι σε μια ακατάληπτη διαδικασία εξέλιξης από την οποία απουσίαζε παντελώς ο σεβασμός απέναντι στη Ζωή. Με τα ανθρώπινα τουλάχιστον δεδομένα.

Πολύ αργότερα, σχεδόν 700 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα, τα πάντα φαίνεται να αλλάζουν. Κάπου στην Αφρική, μια οικογένεια πρωτανθρώπων συλλέγει αμέριμνη καρπούς. Ξαφνικά, εκρήγνυται το κοντινό ηφαίστειο και η ομάδα τρέχει πανικόβλητη να σωθεί.

Το κυρίαρχο αρσενικό απομακρύνθηκε γρήγορα από τη ζώνη κινδύνου. Το DNA του έδωσε «εντολή» να σώσει τον εαυτό του. Όμως, το θηλυκό και τα δύο παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Τα αποτυπώματα του αρσενικού πάνω στην τέφρα δείχνουν ότι γύρισε πίσω, απομακρύνθηκε ξανά, αλλά τελικά επέστρεψε. Πήρε στην πλάτη του το θηλυκό και τα δύο παιδιά τους, προσπάθησε να τους σώσει, αλλά βρέθηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από τη λάβα.

Εκείνη τη στιγμή, αντήχησε η ΗΘΙΚΗ στο απέραντο αλλά ΑΝΗΘΙΚΟ Σύμπαν. Η ύλη, σε έναν μικρό γαλάζιο πλανήτη απέκτησε ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Η εκούσια θυσία του πρωτανθρώπου μάλλον «τρόμαξε» τους άτηκτους Θεούς. Χιλιάδες χρόνια μετά, θα τον μιμηθούν...!

Τα χρόνια περνούν, ο Πρωτάνθρωπος σηκώθηκε όρθιος. Τροφοσυλλέκτης στην αρχή, μαθαίνει σταδιακά να καλλιεργεί τη γη και να εκτρέφει ζώα. Αντιμετωπίζει σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, ξηρασίες, παγετώνες και πανδημίες. Πληρώνει βαρύ τίμημα αλλά σταδιακά, γίνεται σοφός. Αποδίδει τιμή στους νεκρούς. Δημιουργεί γράμματα και αριθμούς. Δίνει συναίσθημα στην ύλη και την μετατρέπει σε τέχνη. Κατανοεί ότι είναι εφήμερος και τραγικά ευάλωτος αλλά, τολμά να αναμετρηθεί με την Αιωνιότητα.

Αναζητά σκοπό στην ύπαρξή του. Στην πορεία του προς το άγνωστο δημιουργεί χιλιάδες Θεούς. Αλήθεια, που να βρίσκονται ο Ρά και ο Οσιρις, ο Αχούρα Μάζντα, ο Μίθρας, ο Οντίν, ο Μάρντουκ αλλά και ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος του τόπου μας Δίας; Πανίσχυροι Θεοί κάποτε, παραμένουν σήμερα ιστορικές αν όχι γραφικές αναμνήσεις.

Σήμερα, εν έτη 2021 και με την πανδημία του κορωνοιού να στραγγαλίζει την υφήλιο, η παγκόσμια Θρησκευτικότητα εκφράζεται μέσα από 3500 διαφορετικές θρησκείες και δόγματα, ενώ περίπου 1,5 δις εκατομμύρια συνάνθρωποι μας δηλώνουν άθεοι ή αγνωστικιστές.

Όμως, ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Καμία Θρησκεία δεν ήταν «θωρακισμένη» απέναντί του. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές, Βουδιστές, άθεοι η αγνωστικιστές, παραμένουμε εξίσου ευάλωτοι.

Με κάθε σεβασμό στις θρησκευτικές ευαισθησίες των συμπολιτών μας, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η Μάχη απέναντι στον κορωνοϊό δεν δίνεται πλέον στους χώρους λατρείας αλλά στα Κέντρα Έρευνας, στα Εργαστήρια και στα Πανεπιστήμια. Με ξεκάθαρους όρους Ορθολογισμού.

Ακόμη και η πλέον σκληροπυρηνική Θρησκεία αυτή των Ορθόδοξων Εβραίων, κάτω από την πίεση του κορωνοϊού διακήρυξε ότι η προστασία της Ζωής είναι η υπέρτατη υποχρέωση απέναντι στον Θεό. Ερμηνεύοντας με ανανεωτική ματιά την Τορά και αναστέλλοντας λατρευτικές πρακτικές 3000 ετών.

Σε είκοσι χρόνια από σήμερα, οι ανά τη Γη σημερινοί 16άρηδες και αυριανοί ενεργοί πολίτες ή κυβερνήτες, θα ανατρέψουν τα πάντα. Θα αμφισβητήσουν Θρησκείες και θα απογειώσουν τον Ορθολογισμό.

Σύμφωνα με την τοπική μας παράδοση, ο Όσιος Νικάνορας έσωσε την πόλη της Κοζάνης από τη φονική γρίπη του 1918. Οι τότε 16άρηδες ανδρώθηκαν και πορεύτηκαν με συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες και αντιλήψεις. Απολύτως σεβαστές.

Τα σημερινά 16χρονα θα μεγαλώσουν γνωρίζοντας ότι τον κορωνοϊό τον αναχαίτισαν η Astra Zeneca και η Pfizer. Τον «συνέτριψαν» επιστήμονες, εγγόνια του ταπεινού Πρωτανθρώπου, απογειώνοντας τη Λογική, αντιπαλεύοντας Θεούς και Δαίμονες.

Τα πάντα θα αλλάξουν, πιο γρήγορα και περισσότερο ανατρεπτικά από ότι φανταζόμαστε.

Ευάγγελος Καρλόπουλος

Χημικός Μηχανικός

Δημοφιλή Νέα

«Δίκαιη μετάβαση» το μεγάλο κόλπο…  (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)

«Δίκαιη μετάβαση» το μεγάλο κόλπο… (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)


Από οπού και να το πιάσεις το πράγμα βρωμάει. Ποιος αμφ…

Ο Γιάννης Ασφαλτίδης για τις ζημιές από την παγωνιά στις δενδροκαλλιέργειες του Μεσοβούνου. Ποιες τεχνολογικές λύσεις μπορούν να αναπτυχθούν ώστε να προστατευθούν κερασιές και μηλιές (video)
Που εντοπίστηκαν τα 61 κρούσματα κορωνοϊού της Παρασκευής στην Π.Ε. Κοζάνης

Που εντοπίστηκαν τα 61 κρούσματα κορωνοϊού της Παρασκευής στην Π.Ε. Κοζάνης


Που εντοπίστηκαν τα 61 κρούσματα κορωνοϊού της Παρασκε…

thepressproject.gr | Ανασκόπηση S07E27: ΠΟΜΟΛΑ | Τι συνέβη όσο κοίταζες την πανδημία (video)

thepressproject.gr | Ανασκόπηση S07E27: ΠΟΜΟΛΑ | Τι συνέβη όσο κοίταζες την πανδημία (video)


Λέγεται πολλές φορές ότι «αυτοί θα φάνε και τα πόμολα π…

Κυριακή 18 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ ο Θόδωρος Καρυπίδης στο kozani.tv

Κυριακή 18 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ ο Θόδωρος Καρυπίδης στο kozani.tv


Η διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση και την Π…

“ΕΚΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ” SKY fm 99.7  | Ακούστε τώρα τη ραδιοφωνική εκπομπή του Π. Τσαρτσιανίδη - Καλεσμένοι: Θόδωρος Καρυπίδης, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Παπαδάκης (ηχητικό)
Διαδικτυακή εκδήλωση των Νομαρχιακών Επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία Δυτικής Μακεδονίας «Συζητάμε και διαμορφώνουμε με την κοινωνία το Πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» (video)
Η Ελληνοφρένεια στο kozani.tv | Ακούστε την χθεσινή εκπομπή της Παρασκευής (16-04-21) {Ηχητικό}

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα