pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Μετά τα χειροκροτήματα, διώξεις: Ιστορίες γιατρών που διώκονται επειδή τόλμησαν να μιλήσουν (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η πρόσφατη απόλυση του συνδικαλιστή γιατρού στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» Κώστα Καταραχιά δεν είναι η μοναδική περίπτωση υγειονομικού που έχει βρεθεί να «πληρώνει»

, μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς στις πολύ δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. ΕΔΕ, κλήσεις σε κατάθεση, ποινικές διώξεις αλλά και πρόστιμα έχουν διαταχθεί και ασκηθεί εναντίον και άλλων υγειονομικών, στην πλειοψηφία τους συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα και άλλοι.

«Πρόκειται για μια βιομηχανία διώξεων, χωρίς να κρατούνται ούτε τα προσχήματα», είχε πει η Δάφνη Κατσίμπα στην εκπομπή του tvxs.gr στο Κόκκινο, στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ο απολυθείς συνδικαλιστής γιατρός στον «Άγιο Σάββα» Κώστας Καταραχιάς μίλησε στο tvxs.gr για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης από τη μεριά της κυβέρνησης προκειμένου να μη γίνει δεκτή η αίτηση προσωρινής διακοπής της απόλυσής του.

Είχε προηγηθεί μέσα στο χειμώνα η κλήση για ανωμοτί κατάθεση για μια συγκέντρωση στις 24 Σεπτεμβρίου έξω από το υπουργείο Υγείας στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Αφροδίτη Ρέτζιου. «Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια βιομηχανία διώξεων σε βάρος μας. Υπάρχουν δεκάδες κρούσματα αυταρχισμού, εκβιασμών και απειλών από τις διοικήσεις που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας», είχε πει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου στον ρ/σ «στο Κόκκινο», στις αρχές Φεβρουαρίου. «Γι’ αυτούς κάποιος άλλος φταίει πάντα, ο λαός που δε φοράει τη μάσκα, οι γιατροί που κόλλησαν τον ιό και κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας τους κλπ», είχε προσθέσει η γιατρός.

Για συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στο ίδιο σημείο, λίγες ημέρες αργότερα (30 Σεπτεμβρίου) έχει ασκηθεί δίωξη στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), Μιχάλη Γιαννάκο. «Αναμένουμε την κλήση προκειμένου να πάμε να καταθέσουμε», μας είπε ο κ. Γιαννάκος, σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Οι διώξεις στους γιατρούς - συνδικαλιστές της βόρειας Ελλάδας

Παρά την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν το περασμένο φθινόπωρο για να περιορίσουν τις απώλειες και τον πόνο των ανθρώπων στο ελάχιστο δυνατό, δεδομένων των συνθηκών, γιατροί από τη βόρεια Ελλάδα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των διοικήσεων των νοσοκομείων τους και της Δικαιοσύνης, κυρίως με αφορμή παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ.

Πιο χαρακτηριστική το δίχως άλλο η παρέμβαση του εισαγγελέα που έγινε μετά από δήλωση της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα στον ΣΚΑΪ, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου, στην οποία η γιατρός είχε πει πως η ΕΝΙΘ θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε συγκέντρωση μνήμης για την επέτειο.

Λίγες ώρες αφού είχε λάβει τη σχετική κλήση από τον εισαγγελέα, στις 5 Φεβρουαρίου, η κα. Κατσίμπα είχε μιλήσει στη ραδιοφωνική εκπομπή του tvxs.gr στο Κόκκινο: «Αυτό (σ.σ η ενδεχόμενη συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο) ήταν το πρόσχημα. Ήταν μια σχεδιασμένη και στοχευμένη επίθεση. Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και η ΕΝΙΘ, πολύ τεκμηριωμένα, με συγκεκριμένα στοιχεία κατέρριπταν και καταρρίπτουν ακόμη την ψευδή εικόνα που έδινε η κυβέρνηση για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της βόρειας Ελλάδας. Ήθελαν να συγκαλύψουν τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε. Με όχημα τα κυβερνητικά παπαγαλάκια έγινε αυτή η κίνηση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η πρόεδρος της ΕΝΙΘ έλαβε κλήση από το τμήμα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την προστασία του Κράτους και τους δημοκρατικού πολιτεύματος. Μάλιστα η παρέμβαση του εισαγγελέα φαίνεται ότι έγινε λίγες ώρες μετά την εμφάνισή της στην τηλεόραση. Η κα. Κατσίμπα έχει δώσει κατάθεση και αναμένει την εξέλιξη της υπόθεσης.

Για δηλώσεις του σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε το Νοέμβριο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έχει παραπέμψει στη Δικαιοσύνη η διοίκηση του νοσοκομείου τον γιατρό Θανάση Σιούλη. Ο γιατρός του Νοσοκομείου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ, είχε δηλώσει ότι η εφημερία του ΑΧΕΠΑ ξεκινά χωρίς κανένα ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ covid και ότι γίνεται διαλογή για την είσοδο στη Μονάδα.
br / Όπως είπε ο ίδιος ο κ. Σιούλης μιλώντας στο ΚΟΝΤΡΑ, την ίδια ημέρα η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο διέψευδε τα λεγόμενα του γιατρού, λέγοντας πως η εφημερία ξεκινά με επτά κενές κλίνες ΜΕΘ. «Ο αριθμός δεν ήταν τυχαίος. Αναφερόταν στις σχετικές αποφάσεις που λήφθηκαν ώρες μετά τις πρωινές μας δηλώσεις και τις συσκέψεις που έκαναν με τους αρμόδιους συναδέλφους και υπευθύνους της διαχείρισης. Μία μονάδα, συγκεκριμένα η καρδιοχειρουργική μετατράπηκε κι αυτή σε μονάδα για ασθενείς με κορονοϊό».

Μετά από αίτημα της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ, εις βάρος του κου. Σούλη γίνεται πλέον έρευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ατελή διάπραξη εγκλημάτων.

Ανάλογη είναι η περίπτωση του εκπρόσωπου των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών, Σίμου Φωστηρόπουλου. Ο κ. Φωστηρόπουλος είχε δώσει συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα του νομού Πέλλας στην οποία είχε μιλήσει για τις ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετώπιζε το νοσοκομείο και είχε προβεί σε μια σειρά προτάσεων προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης. «Κι αυτή τη στιγμή σκέφτομαι πώς θα τοποθετηθώ γιατί δεν γνωρίζω το τί θα μου ξημερώσει», είπε στο ΚΟΝΤΡΑ, αφηγούμενος την ιστορία του.

Στον ίδιο νομό αλλά στο νοσοκομείο της Έδεσσας, ΕΔΕ έχει διαταχθεί εναντίον της προέδρου του σωματείου εργαζομένων Ελένης Σταυρουλάκη, επίσης για συνέντευξη που είχε δώσει σε τοπικό Μέσο. «Σε εκείνη τη συνέντευξη εξυμνούσα τις προσπάθειες του προσωπικού και απλά είχα αναφέρει ότι κάποιες υποδομές του νοσοκομείου θα μπορούσαν να είναι καλύτερα προετοιμασμένες», είπε η προϊστάμενη νοσηλεύτρια στο tvxs.gr.

Στον Ευαγγελισμό η διοίκηση κόβει μισθούς
 
Άμεσες πειθαρχικές ποινές που φτάνουν μέχρι και πρόστιμα ύψους 15 ημερομισθίων, χωρίς να προηγηθεί διοικητική εξέταση επιβάλλει η διοίκηση του «Ευαγγελισμού», σύμφωνα με καταγγελία που έκανε στο ΚΟΝΤΡΑ ο ειδικευόμενος γιατρός στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, Νίκος Σκούφογλου.

«Σας επιβάλλουμε ποινή προστίμου ίσου με δεκαπέντε (15) ημερομίσθια, για το παράπτωμα που κληθήκατε σε απολογία για απρεπή κι επιθετική συμπεριφορά προς το πρόσωπο του Αναπληρωτή Διοικητή καθώς και για την απείθεια που επιδείξατε κατά την απολογία σας. Επιπλέον σας συνιστούμε να είστε περισσότερο προσεκτικός στη συμπεριφορά σας προς τους εκπροσώπους της διοίκησης του νοσοκομείου» αναφέρεται σε έγγραφο που παρουσιάστηκε στην εκπομπή ΚΟΝΤΡΑ24 και φέρει την υπογραφή του διοικητή Αναστάσιου Γρηγορόπουλου.

Το έγγραφο αυτό αφορούσε συνάδελφο του κου. Σκούφουγλου, με τον ίδιο να έχει υποστεί ανάλογο πρόστιμο ίσο με πέντε ημερομίσθια. Ο γιατρός περιέγραψε με λεπτομέρεια το περιστατικό για το οποίο επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πάνελ να απορούν για την αυστηρότητα των ποινών. Ο κ. Σκούφουγλου είπε πως ανάλογα πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε καθαρίστριες και τραπεζοκόμους.

Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος υποδιοικητής, Ηρόδοτος Βαμβουρέλης είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε στη θέση του παρά την αλλαγή κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από τον Τελικό Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)


Ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε την μετακίνηση των…

Νίκος Κατακαλίδης - Προπονητής Εορδαϊκού: «Το θέλαμε πάρα πολύ το Κύπελλο, είναι ένας σημαντικός τίτλος για εμάς» (video)
«Εργατικά ατυχήματα(;) και δυστυχήματα(;)»