pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ισλαμικός σκοταδισμός στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και παιγνίδια Ερντογάν για το Κυπριακό στη Γενεύη (του Μιχάλη Ψύλου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα "Εχουμε ήδη "χάσει" την Κύπρο πολιτιστικά! Πρέπει να ενισχυθεί η ισλαμική ταυτότητα στη βόρεια Κύπρο» κραυγάζει ο γνωστός Τούρκος σχολιαστής Γιουσούφ Καπλάν στην επίσημη

, ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak .«Τα νέα είναι ανατριχιαστικά: Το “Συνταγματικό Δικαστήριο” της Βόρειας Κύπρου αποφάσισε να σταματήσει τα Μαθήματα Κορανίου με το επιχείρημα ότι είναι αντίθετο με την αρχή του κοσμικού κράτους.Οι δραστηριότητες των μαθημάτων Κορανίου σταμάτησαν επίσημα» διαμαρτύρεται ο Καπλάν ,που θεωρείται εκ των πιο φιλικά προσκείμενων δημοσιογράφων στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Είναι απίστευτο! Ούτε οι Ελληνες δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο! Αυτό που γίνεται είναι μίσος κατά της θρησκείας! Είναι άρρωστοι! Βραχίονες των ιμπεριαλιστών! Αν αφαιρέσαμε το Ισλάμ θα χάσουμε την Κύπρο μέσα από τα χέρια μας!» διακηρύσσει σε απειλητικούς τόνους ο Τούρκος αρθρογράφος. Και εδώ δεν πρόκειται για υπεράσπιση του θρησκευτικού συναισθήματος των μουσουλμάνων Κυπρίων , το οποίο ποτέ δεν αμφισβήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γιουσούφ Καπλάν και κατ` επέκταση το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκουν να επιβάλουν στους Τουρκοκύπριους έναν θρησκευτικό σκοταδισμό. Έναν εθνικιστικό ισλαμο-συντηρητισμό προκειμένου το νέο καθεστώς στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο να ενισχύσει την εξουσία του, σε μια κοινωνία που -παρά τις ιδιομορφίες της-είχε μάθει στην πλειονότητά της να ζει με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες . «Μέχρι τώρα οι Τουρκοκύπριοι είχαν φτάσει στο χείλος της … αυτοκτονίας, δεν υπήρχαν πνευματικοί δεσμοί με την Τουρκία!» ωρύεται ο Καπλάν και ζητάει…αντίμετρα για επιτευχθεί και πολιτισμικά η διχοτόμηση . Γράφει χαρακτηριστικά : «Δεν μπορέσαμε να δούμε και να καταλάβουμε ότι με την εκκοσμίκευση των Τουρκοκυπρίων, τους παρομοιάζουμε με τους…Έλληνες. Γνωρίζω τους Τουρκοκύπριους καλά από το Λονδίνο. Ενώ σχεδόν κανένας Έλληνοκύπριος δεν μπορεί να μιλήσει Τουρκικά, σχεδόν όλοι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν Ελληνικά χωρίς εξαίρεση! Γνωρίζουν καλύτερα τα ελληνικά από τα τουρκικά!».Να το «έγκλημα για την Αγκυρα: Η κοινότητα και η αδελφοσύνη του κυπριακού λαού- Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών. Αυτούς τους δεσμούς θέλει να σπάσει τώρα το καθεστώς Ερντογάν για ορθώσει με τον θρησκευτικό φανατισμό νέα ,τεχνητά τείχη… Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί κατήγγειλε άλλωστε τη στάση αυτή , τονίζοντας σε ανάρτησή του στο facebook ότι το καθεστώς Ερντογάν «βλέπει σαφώς τη βόρεια Κύπρο ως επαρχία της Τουρκίας» . Σχολιάζοντας μάλιστα δήλωση του Τούρκου προέδρου για «επιπτώσεις» στο “συνταγματικό δικαστήριο” για την απόφαση, ο Ακιντζί τόνισε : «Αν εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να δουν την ωμή παρέμβαση (της Αγκυρας) στα θεσμικά όργανα και στις εκλογές μας πριν από έξι μήνες, σήμερα πρέπει τελικά να το έχουν καταλάβει»!

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ,που μετέβη εσπευσμένα για επίδειξη δύναμης στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο μετά την ήττα που υπέστη από τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια , δεν δίστασε να καταγγείλει την πρόσφατη απόφαση του “συνταγματικού δικαστηρίου” του ψευδοκράτους για την απαγόρευση των μαθημάτων Κορανίου. «Πρόκειται για μια ιδεολογικά καθοδηγούμενη απόφαση», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την λεγόμενη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Οι πολιτικοί έχουν το δικαίωμα να επικρίνουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου» είπε προκλητικά , προδικάζοντας ότι θα ακυρωθεί. Οσο για τον Τατάρ; Ανακάλυψε «νίκη» του Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια: «Μπράβο είπαμε όλοι μας σε σας κύριε Υπουργέ», δήλωσε με μπόλικη δόση κολακείας ο Ερσίν Τατάρ.

Σκοταδιστική αντεπίθεση

Εχοντας την πλήρη κάλυψη της Αγκυρας, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, που λειτουργεί απλά ως αχυράνθρωπος του Ερντογάν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, έδωσε το σύνθημα της σκοταδιστικής αντεπίθεσης: «Εμείς, ως μουσουλμάνοι, έχουμε αγωνιστεί σε αυτά τα εδάφη για την πίστη μας από το 1573. Δεν μπορούμε ποτέ να ανεχτούμε τη διακοπή των μαθημάτων του Κορανίου». Ο Τατάρ πιστεύει ότι βρήκε το εργαλείο για να ξεκινήσει την μεγάλη ισλαμο-συντηρητική «επανάσταση» στα κατεχόμενα. Να ξεριζώσει τη δημοκρατική λογική ,το κράτος δικαίου και να επιβάλει στην τουρκοκυπριακή κοινωνία δόγματα και προκαταλήψεις ενάντια στην κοσμικότητα και στην ιδέα της Δημοκρατίας. Με στόχο; Όλοι οι τουρκοκύπριοι να αναγκαστούν να λατρεύουν τον Πρόεδρο Ερντογάν και κατ` επέκταση τον Τατάρ ως το μακρύ του χέρι στο μαρτυρικό νησί. «Αν η Τουρκία αναπτύξει μια έξυπνη στρατηγική για την ενίσχυση της ισλαμικής ταυτότητας στην Κύπρο, αυτό θα είναι ένα μεγάλο ατού για να ανοίξει ο δρόμος της τουρκοκυπριακής κοινότητας προς τις ισλαμικές χώρες» λέει χαρακτηριστικά ο Τούρκος δημοσιογράφος, δείχνοντας και τον δρόμο που ακολουθεί η Αγκυρα για να πετύχει την ενδεχόμενη αναγνώριση τουρκοκυπριακού «κράτους».

«Το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί βάσει της «κυριαρχικής ισότητας» και οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν κυριαρχία και ανεξαρτησία, με την υποστήριξη και τις εγγυήσεις της Τουρκίας», ισχυρίστηκε Τατάρ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη Παρασκευή.

Το παιγνίδι της Αγκυρας στη Γενεύη

«Εμείς δεν θα σπαταλήσουμε το χρόνο για ομοσπονδιακή λύση,» επανέλαβε ο Τσαβούσογλου στην ίδια συνέντευξη Τύπου, δείχνοντας σαφώς τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Αγκυρα και στην άτυπη σύνοδο «5+1» υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 και 29 Απριλίου στη Γενεύη.

«Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης το να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Η Αγκυρα προσπαθεί να ξορκίσει άλλωστε το φάντασμα του Κράν Μοντανά, αφού στις συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο τον Ιούλιο του 2017 , ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υιοθέτησε τις βασικές ελληνικές θέσεις που στηρίζονται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ: Ότι δεν νοείται κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ να βρίσκεται υπό καθεστώς εγγυήσεων τρίτων. Ούτε να υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα ή άλλα ξένα στρατεύματα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολύ σωστά ο τότε υπουργός Εξωτερικών ,Νίκος Κοτζιάς επισημαίνει ότι «στο Κραν Μοντανά για πρώτη φορά αντιστρέψαμε την ιστορική πορεία των πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία «κάθε επόμενη διαπραγμάτευση» ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης όπως τα συνόψισε ο ΓΓ του ΟΗΕ στα έξη σημεία του, ήταν καλύτερα από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις».

Ο Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά, ενώ είχε συμφωνήσει η Τουρκία στην κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και την απόσυρση του κατοχικού στρατού, όπως είχε ενημερώσει επίσημα ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τελικά υποχώρησε υπό την πίεση και του ακροδεξιού εταίρου του Ερντογάν ,Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στη Γενεύην, η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη να μην συζητήσει τίποτα άλλο από τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Δημοσιογραφικές πηγές στη Γείτονα εκτιμούν όμως ότι η Αγκυρα βάζει σαν τον …Χότζα τη μαξιμαλιστική αυτή θέση στο τραπέζι , για να εξασφαλίσει κάτι άλλο : Μια δήθεν συμβιβαστική λύση για «συνομοσπονδία» που θα βαπτιστεί όμως «ομοσπονδία» για να «ικανοποιήσει» και την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι Τούρκοι προσπαθούν πάντως να διαμορφώσουν ήδη το απαραίτητο συγκρουσιακό κλίμα ενόψει της Γενεύης και ανασύρουν ακόμη και γαλλικά …λεξικά πριν από 90 χρόνια!

Ο σχολιαστής της ιστοσελίδας Habertürk, Μουράτ Μπαρντακσί γράφει επικαλούμενος το λεξικό Petit Larousse του 1931 ότι η λέξη "Grec" ήταν συνώνυμη των εκφράσεων "απατεώνας" , “πορτοφολάς” και ”κλέφτης»…..

Ο Ισμαήλ Καπάν της Turkiye εκτοξεύει επίσης χολή κατά του Νίκου Δένδια κατηγορώντας τον για «αλαζονεία» και «Θέατρο».Τον απειλεί ότι «η έλλειψη σεβασμού που επέδειξε στις κοινές δηλώσεις με τον Τσαβούσογλου δεν θα διαγραφεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη …μνήμη της Αγκυρας»!

Ο Νεντέτ Ερσανέλ σε άρθρο του επίσης στην Yeni Safak με τίτλο «Είδαμε τον Νίκο, αλλά υπάρχει και ο Μητσοτάκης» , προσπαθεί να αποδομήσει τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και ισχυρίζεται ότι για την πραγματική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να περιμένουμε να δούμε μια «κοινή συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ….

Οι Τουρκοι πάντα έπαιζαν και παίζουν παιγνίδια και η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη. Ιδού η …Γενεύη ,ιδού και το πήδημα, για να παραφράσουμε την γνωστή ρήση ,που προέρχεται από τον περίφημο μύθο του Αισώπου "ο Πενταθλητής κομπαστής": Για τον Αθηναίο αθλητή του Πεντάθλου, ο οποίος καυχιόταν ότι είχε πραγματοποιήσει ένα τεράστιο άλμα στη Ρόδο. Να δούμε τώρα στη Γενεύη "πόσα απίδια βάζει ο σάκος"...

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Κυβέρνηση κρίνεται αμείλικτα για τα πεπραγμένα της, με κορυφαία τη συγκάλυψη των Τεμπών»