pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

«Πατροκτονία»... κατόπιν εορτής από τον Θάνο Πλεύρη (Γράφει ο Γιάννης Μπασκάκης)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οσο και αν όψιμα και υποκριτικά ο νυν υπουργός Υγείας κατήγγειλε τον πατέρα του, Κώστα Πλεύρη, δεν είναι απλώς βιολογικός αλλά και πνευματικός γιος του

, κάνοντας καριέρα ως πολιτικός διάδοχός του και έχοντας ομολογήσει την ταύτιση με τις ιδέες του.

Kάποιοι πείστηκαν από την κίνηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη να καταγγείλει για «αποκτήνωση» τον πατέρα του Κώστα Πλεύρη, για την αθλιότητά του να χαιρετά ναζιστικά απέναντι στη Μάγδα Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μόνο που πρόκειται για μια κίνηση όχι μόνο όψιμη, αλλά και υποκριτική. Γιατί βέβαια ο Θάνος Πλεύρης δεν είναι απλά ο βιολογικός γιος ενός παλαίμαχου ναζιστή που υπερασπίζεται σήμερα ως συνήγορος στο δικαστήριο τον ταγματάρχη εφόδου Ιωάννη Λαγό. Ο Θάνος Πλεύρης είναι ταυτόχρονα και πνευματικός γιος του Κώστα Πλεύρη. Μοιράζεται μαζί του τις ίδιες ιδέες, με αυτές πορευόταν και μπήκε στην πολιτική όχι ως κάτι διαφορετικό, αλλά ως ο πολιτικός διάδοχος του πατέρα του, κάνοντας καριέρα χάρη στην πολιτική δράση του τελευταίου.

Μας τα ’χει πει ο παλιός αρχηγός του στον ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος, όταν έκρινε ότι πρέπει να κρύψει τον Κώστα Πλεύρη, προσπαθώντας να καμουφλάρει τη σκληρή ακροδεξιά ιδεολογία του κόμματός του, τοποθέτησε τον Θάνο Πλεύρη στα ψηφοδέλτια (2007) ως μια λιγότερο στιγματισμένη εκδοχή του πατέρα του: «Μπήκε νερό στο κρασί, δηλαδή, για παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης υπήρξε μέλος του κόμματος, στη συνέχεια απομακρύνθηκε και μπήκε στη θέση του ο γιος του» (Γ. Καρατζαφέρης, «Real FM», 27.1.2008). Αλλά τα ξέρουμε και από τον άλλο παλαίμαχο εθνικοσοσιαλιστή, ηγετικό στέλεχος του ΕΝΕΚ και εκδότη επί χρόνια του πατέρα Πλεύρη, Ιωάννη Σχοινά, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο ίδιος έδωσε γραμμή να ψηφιστεί ο γιος το 2007 («Ελεύθερος Κόσμος», 7.10.2007).

Και φυσικά τα γνωρίζουμε και από τον ίδιο τον Θάνο Πλεύρη που ταυτίστηκε με τον πατέρα του και μέσα από το –γεμάτο αντισημιτική προπαγάνδα– μηνιαίο δελτίο «Ελλήνιον Σάλπισμα», το οποίο εξέδιδε ο Κώστας Πλεύρης μέσω του στενού του συνεργάτη Χρήστου Κοσσιώρη. Εκεί ο γιος Πλεύρης όχι μόνο αποδίδει στις «γονικές καταβολές» του την απόφαση να πολιτευθεί (τχ. 63), αλλά αποδίδει στους αναγνώστες του δελτίου, και άρα στους οπαδούς του πατέρα του, την εκλογική του επιτυχία (τχ. 73) και εκφράζει τον ιδιαίτερο «ψυχικό δεσμό» μαζί τους (τχ. 75).

Και βέβαια ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης έχει ομολογήσει την ταύτισή του με τις ιδέες του πατέρα του. Το ’χει κάνει σε μια συνέντευξή του, πριν από τις εκλογές του 2007, το βίντεο της οποίας έχει αποκαλύψει ο Δημήτρης Ψαρράς. Εκεί ο σημερινός υπουργός Υγείας λέει λοιπόν με τον πιο ρητό τρόπο ότι: «Αυτή τη στιγμή ο περισσότερος κόσμος με ξέρει ως γιο του Κώστα Πλεύρη. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ, επειδή ο πατέρας μου υπήρξε, και είναι, ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον εθνικό χώρο και έκανε πολλούς αγώνες για τις εθνικές ιδέες, σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.

Ο πατέρας μου σε όλη του τη διαδρομή κατάφερε να έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς, αλλά οπωσδήποτε κατάφερε να έχει την αναγνώριση όλων ότι είναι ιδεολόγος κι ότι αγωνίζεται πραγματικά για τις ιδέες του. Αυτό είναι το βαρύτερο φορτίο για μένα. Δεν είναι απλώς ένα όνομα. Είναι ότι γνωρίζω ότι ο πατέρας μου αγωνίστηκε για ιδέες. Και αυτές τις ιδέες θέλω κι εγώ να υπηρετήσω. Δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο, ο καθένας θα κάνει τη δική του διαδρομή, σε πολλά πράγματα συμφωνούμε, σε πολλά διαφωνούμε, αλλά οπωσδήποτε έχουμε και οι δύο μέσα μας –και εγώ το έχω πάρει από τον πατέρα μου αυτό, μου το έχει εμφυτεύσει– τις εθνικές ιδέες και γι’ αυτές τις εθνικές ιδέες επιθυμώ να αγωνιστώ».

Αυτές λοιπόν τις «εθνικές ιδέες» που ο γιος Πλεύρης ομολογούσε ότι θέλει να υπηρετήσει, δεν τις είδαμε βέβαια μόνο πρόσφατα στη δίκη της Χρυσής Αυγής με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του πατέρα του. Είναι ξεκάθαρες καθ’ όλη τη μακροχρόνια πολιτική δράση του Κώστα Πλεύρη και ασφαλώς παρουσιάζονται αναλυτικά και στο ανοιχτά φιλοχιτλερικό και αντισημιτικό λιβελογράφημά του, «Εβραίοι, όλη η αλήθεια», το οποίο μεταξύ άλλων λέει:

● «Ετσι θέλουν οι Εβραίοι, διότι μόνον έτσι καταλαβαίνουν: εντός 24 ωρών και εκτελεστικό απόσπασμα».

● «Εβραίος και άνθρωπος είναι έννοιες αντιφατικές, δηλαδή η μία αποκλείει την άλλη».

● «Η όλη των εγκληματική συμπεριφορά δικαιολογεί τας πράξεις των Ναζί εναντίον των και κάτι περισσότερον. Τας δικαιώνει».

● «Η ιστορία της ανθρωπότητος θα καταλογίση στον Αδόλφο Χίτλερ τα εξής: Δεν απήλλαξε, ενώ ηδύνατο, την Ευρώπη από τους Εβραίους».

Ο διαφημιστής Αδωνης

Τη διαφημιστική προβολή του άθλιου ναζιστικού βιβλίου θυμίζουμε ότι είχε αναλάβει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δεν έκανε μόνο αυτό, αλλά κατέθεσε και ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του ιστορικού ηγέτη του σύγχρονου ελληνικού εβραϊσμού Μωυσή Κωνσταντίνη και υπέρ του Κώστα Πλεύρη στη μήνυση που υπέβαλε ο παλαίμαχος ναζιστής.

Και βέβαια ο Θάνος Πλεύρης είχε αναλάβει ως δικηγόρος την υπεράσπιση του πατέρα του για το διαβόητο αυτό βιβλίο, χωρίς τότε να βλέπει κάποια «αποκτήνωση» στον τελευταίο και μάλιστα στην αγόρευσή του υιοθετούσε τις απόψεις του συγγραφέα, με φράσεις όπως: «Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Οτι ο κατηγορούμενος εννοεί: “Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Αουσβιτς”. Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι “θέλω να εξοντώσω κάποιον”;».

Τις ίδιες ιδέες υπηρετούσε ο γιος Πλεύρης και όταν καλούσε (2011) να έχουμε «νεκρούς στα σύνορα» και ζητούσε, για να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, «η κόλαση να φαντάζει παράδεισος» μπροστά σ’ αυτά που θα περνούν εδώ οι πρόσφυγες. Αλλά βλέπετε οι ιδέες αυτές, σήμερα, όταν εκδηλώνονται τόσο ανοιχτά όσο στη δίκη της Χρυσής Αυγής προκαλούν πολιτική ζημιά στον νυν υπουργό Υγείας, η οποία δεν ξεπερνιέται όσες φορές και αν ο Κώστας Πλεύρης αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ηγέτη», όπως έχουμε δει να κάνει για χάρη του γιου του. Εξού και ο Θάνος Πλεύρης αναγκάστηκε να καταγγείλει τον πατέρα του και τις ιδέες που ο τελευταίος του έχει «εμφυτεύσει».

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Super Market
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης
Ο καιρός Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Για τον αγώνα του Εοδραϊκού Πτολεμαΐδας της Κυριακής 28 Απριλίου 2024 - Μια ολόκληρη πόλη άνω κάτω ! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανιδης)
«OUT OF LINES» by top-sport.gr: Χρήστος και Γιάννης σχολιάζουν το επεισοδιακό παιχνίδι «Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή» - Όλα όσα έγιναν, στο ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια (video)
Συγκέντρωσες Εργατικών Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνταξιούχων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες - video)
Αίσχος και Ντροπή! Αποφυλακίζουν με βούλευμα τον αρχιναζί αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο