pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας | Στις 15 Οκτώβρη γιορτάζουν οι αγρότισσες - οι μάνες - οι γιαγιάδες - οι γυναίκες που μεγάλωσαν γενιές και στήριξαν οικογένειες. Τις τιμούμε !!! Τις ευχαριστούμε !!!! Δεν τις ξεχνούμε !!! (της Μάγδας Ανδρονικίδου*)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 στις 15 Οκτώβρη, για να υποστηρίξει τις αγρότισσες ώστε

να βρουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους στην ανάπτυξη, την υγεία, τη διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα μέσω της ενημέρωσης . Η ημέρα αυτή γιορτάζεται για να υπενθυμίσει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει .

Σε παγκόσμια κλίμακα οι γυναίκες είναι αυτές που παράγουν πάνω από τα μισά τρόφιμα, 98% στην Αφρική, 60% στην Ασία, 40% στη Λατινική Αμερική και τις δυτικές χώρες. Με τους κήπους τους, πολυσύνθετα οικοσυστήματα, διαχειριστές ολόκληρου του πλανήτη, φρουροί της βιοποικιλότητας.

Η Ελληνίδα αγρότισσα, νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, κουρασμένη και ταλαιπωρημένη αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά. Ο ρόλος της πολύπλευρος. Διατηρεί στην ύπαιθρο τις παραδόσεις, όμως με την αστικοποίηση, την ερήμωση της υπαίθρου, το κλείσιμο των σχολείων στα χωριά, την συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα, σε λίγο καιρό θα είναι είδος προς εξαφάνιση!!!! Στη χώρα μας λειτουργούν 130 γυναικείοι συνεταιρισμοί που ασχολούνται με την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, την οικοτεχνία και τον αγροτουρισμό .

Στις 15 Οκτώβρη γιορτάζουν οι αγρότισσες - οι μάνες - οι γιαγιάδες - οι γυναίκες που μεγάλωσαν γενιές και στήριξαν οικογένειες .

Τις τιμούμε !!! Τις ευχαριστούμε !!!! Δεν τις ξεχνούμε !!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 

*Η Μάγδα Ανδρονικίδου είναι Γεωπόνος, Επιστημονική Σύμβουλος HERBS & OILS

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Super Market
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης
Ο καιρός Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Για τον αγώνα του Εοδραϊκού Πτολεμαΐδας της Κυριακής 28 Απριλίου 2024 - Μια ολόκληρη πόλη άνω κάτω ! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανιδης)
Αίσχος και Ντροπή! Αποφυλακίζουν με βούλευμα τον αρχιναζί αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο
«OUT OF LINES» by top-sport.gr: Χρήστος και Γιάννης σχολιάζουν το επεισοδιακό παιχνίδι «Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή» - Όλα όσα έγιναν, στο ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια (video)
Συγκέντρωσες Εργατικών Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνταξιούχων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες - video)