pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Μανώλης Παναγιωτάκης: "Τιμώντας τη Μάχη της Ηλεκτρικής αποκαθιστούμε την ιστορική μνήμη" (Ηχητικό)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το κράτος έχει το 34% της ΔΕΗ και μπορεί να επιβάλει αλλαγή πολιτικής, αλλά προτιμά το άλλοθι του ιδιωτικού χαρακτήρα της.

«Η Μάχη της Ηλεκτρικής, αυτή η ηρωϊκή σελίδα της Εθνικής Αντίστασης, δεν πρέπει να ξαναθαφτεί στη λήθη» τόνισε σήμερα στο Κόκκινο ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

«Από το 1944 ως το 1948 γίνονταν εκδηλώσεις μνήμης και επιμνημόσυνες δεήσεις για τους έντεκα Ελασίτες και εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν το εργοστάσιο και να μη βυθιστεί η Αττική στο σκοτάδι. Από το 1948 μέχρι το 1974 η Μάχη εξαφανίστηκε” είπε μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη και τον Χρυσόστομο Λουκά.

«Μετά την μεταπολίτευση άρχισαν δειλά δειλά να ξαναγίνονται κάποιες εκδηλώσεις κυρίως από την Αριστερά και συνδικαλιστές, αλλά ποτέ από την επίσημη ΔΕΗ. Οταν αναλάβαμε, ξεχορταριάσαμε το μνημείο των πεσόντων στη Μάχη, που  είχε φιλοτεχνήσει με παραγγελία της εταιρείας ο μεγάλος μας γλύπτης Χρήστος Καπράλος και βρίσκεται στο προαύλιο. Καθιερώσαμε την 13η Οκτωβρίου ως επίσημη αργία για τη ΔΕΗ. Ξεκινήσαμε εκστρατεία ανεύρεσης ντοκουμέντων για τη Μάχη τόσο μέσα στα αρχεία της εταιρείας όσο και σε άλλες πηγές, αντιστασιακές οργανώσεις, αγωνιστές που πήραν μέρος  κλπ Αναθέσαμε σε ιστορικούς επιστήμονες την έρευνα και καταγραφή και δημιουργήσαμε μια έκθεση διαρκείας εξη μηνών που την επισκέφθηκαν χιλάδες πολίτες και δεκάδες σχολεία. Εκδώσαμε ένα πολύτιμο λεύκωμα που λογικά υπάρχει ακόμα στοκ στην εταιρεία. Κάναμε μια μεγάλη εκδήλωση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Ενέργειας και πολλών εκπροσώπων κομμάτων, αλλά και πλήθους πολιτών. Ολα αυτά ανεστάλησαν -πλην της αργίας- με την έλευση της Νέας Δημοκρατίας».

Σχετικά με την σημερινή ενεργιακή κατάσταση της χώρας και το ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τον ιδιωτικό χαρακτήρα της ΔΕΗ για να σηκώνει τα χέρια ψηλά: «Το κράτος έχει τώρα το 34%. Εμείς λέμεότι θα το πάμε στο 51% αλλά μέχρι τότε μια κυβέρνηση που θέλει να ελέγξει την αισχροκέρδεια και ν’ ανακουφίσει τους πολίτες μπορεί να επιβάλει αλλαγή πολιτικής και με το 34%. Λίγο είναι το 34%; Απλώς αφήνουν ασύδοτους τους κερδοσκόπους, όπως άφησαν τις ανανεώσιμες πηγές χωρίς πλαφόν για 3 μήνες και τώρα παριστάνει ο Μητσοτάκης ότι τους βάζει φρένο. Εν τω μεταξύ έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει οι εταιρείες αυτές.»

«Εμείς με το λουρί των μνημονίων στο σβέρκο και δεν αυξήσαμε το τιμολόγιο και κάναμε 2,5 δις επενδύσεις και μειώσαμε κατά 1 δις το δανεισμό της εταιρείας” υπογράμμισε. “Είχαμε σχεδόν έτοιμη την Πτολεμαΐδα 5, που αν λειτουργούσε τώρα ήταν μειωμένη η τιμή της μεγαβατώρας 25-30% θα είχαν εξοικονομηθεί 1.5 δις. Αλλά ο Μητσοτάκης έσπευσε να εξαγγείλει “απολιγνιτοποίηση” και την σταμάτησε…Η μετάβαση έπρεπε να γίνει ομαλά και σταδιακά διότι δεν είναι μόνο ο πόλεμος αλλά από την πανδημία ξεκίνησε η άνοδος του φυσικού αερίου».

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)