pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Δήλωση της συγγραφέως Παρθένας Τσοκτουρίδου για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Όλοι εμείς σήμερα οι Πόντιοι Έλληνες δηλώνουμε πως μετά την τραγωδία του παρελθόντος μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη

, ισονομία και ισοπολιτεία. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος.

Το Τουρκικό κράτος πρέπει να γνωρίζει ότι σήμερα οι Πόντιοι δεν είναι απομονωμένοι ανάμεσα στη θάλασσα και τα ποντιακά βουνά. Σήμερα ήμαστε σε όλο τον πλανήτη και θα υπερασπιστούμε τα αδέρφια μας που επέζησαν στην ποντιακή γη. Η γενοκτονία των Ποντίων δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Η ιστορική μας πορεία δεν πρέπει να αγνοηθεί και να μηδενιστεί.

Νιώθουμε όλοι μας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός σημαντικού ποντιακού εκπαιδευτικού μηχανισμού και την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής δράσης, η οποία θα υλοποιεί σε μεγάλο βαθμό το αίτημα για σεβασμό της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

Εμείς σήμερα αγωνιζόμαστε να αποκαλύψουμε τους υπεύθυνους της γενοκτονίας μας και πολεμάμε ενάντια σ’ αυτούς που άνοιξαν το δρόμο για την διάπραξη αυτών των μαζικών δολοφονιών.

Τονίζουμε ότι στα εδάφη του Πόντου επί χιλιετίες συνυπήρξαν και άνθισαν διάφοροι πολιτισμοί. Μολονότι δολοφονήθηκαν και εξορίστηκαν, αυτά τα εδάφη ανήκουν στους Πόντιους.

Γνωρίζοντας λοιπόν όλες αυτές τις αλήθειες, υποσχόμαστε να αγωνιστούμε, για να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια, σε ένδειξη σεβασμού στους αγώνες των Ποντίων και προς τη μνήμη των θυμάτων του ποντιακού λαού.

Σήμερα ζητούμε από την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας που διέπραξε εις βάρος του λαού μας για να μπορεί να έχει θέση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Καλούμε και ζητούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων στους Διεθνείς Οργανισμούς ως συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Βουλής για την 19η Μαίου, στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, η οποία ανακήρυξε την ημέρα αυτή «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Δηλώνουμε ότι θα απαιτήσουμε το βασικό μας δικαίωμα στην ιστορική γνώση με το πέρασμα της ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Εμείς θα αγωνιζόμαστε πάντα για την ιστορία μας και θα ήμαστε πρωταγωνιστές με την πολιτισμική μας παρουσία, ζητώντας ηθική δικαίωση στην ιστορική μνήμη.

Ήμαστε ενωμένοι στο ζήτημα της αγωνιστικής διεκδίκησης της γενοκτονίας του λαού μας. Σεβόμαστε τον πόνο, το δράμα του λαού μας, τη μνήμη των νεκρών μας. Ανησυχούμε και έχουμε ευαισθησίες για την ποντιακή υπόθεση.

Το ποντιακό θέμα δεν έχει κλείσει. Όσο υπάρχουν προσφυγικοί πληθυσμοί που εκδιώχθηκαν εξαιτίας εκείνων των γεγονότων από το γενέθλιο χώρο, τόσο η τραγική εκείνη εποχή θα ανακαλείται στη μνήμη και θα απαιτεί νέες ερμηνείες και ορισμούς καινούριων στόχων.

Η συμμετοχή όλων μας στην εκδήλωση της Γενοκτονίας μας είναι μια σημαντική συμβολή για την ενίσχυση της δυναμικής των προσπαθειών μας για την διεθνοποίησή του που αποτελεί πάγιο αίτημα των προσφυγικών οργανώσεων και γενικότερα του Ελληνισμού.

Η σημερινή ημέρα μνήμης της 19ης Μαϊου ας σταθεί αφορμή για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διεθνοποίηση του ποντιακού θέματος με περισσότερη δυναμική, διεκδίκηση, όραμα.

Επειδή, έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία, στους νεκρούς μας, στις νεότερες γενιές, να δώσουμε τις μάχες μας για την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά σαν διαθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, σε ένδειξη φόρου, τιμής και σεβασμού στη μνήμη τους.

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Super Market
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης
Ο καιρός Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Για τον αγώνα του Εοδραϊκού Πτολεμαΐδας της Κυριακής 28 Απριλίου 2024 - Μια ολόκληρη πόλη άνω κάτω ! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανιδης)
«OUT OF LINES» by top-sport.gr: Χρήστος και Γιάννης σχολιάζουν το επεισοδιακό παιχνίδι «Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή» - Όλα όσα έγιναν, στο ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια (video)
Συγκέντρωσες Εργατικών Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνταξιούχων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες - video)
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ M.TETAPTH 10:30πμ παλιό πάρκο Πτολεμαΐδας