pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ναυάγιο στην Πύλο: Το Λιμενικό γνώριζε από νωρίς ότι το σκάφος «κλυδωνιζόταν επικίνδυνα»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Αποκαλύψεις που σοκάρουν φέρνει στο φως ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με το ναυάγιο στην Πύλο που στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

Από τα δύο νέα στοιχεία που δημοσιεύει η «ΕΦΣΥΝ», προκύπτουν ιδιαιτέρως σοβαρά ερωτήματα για το πώς το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν πάνω από 700 πρόσφυγες και μετανάστες, ανατράπηκε και βυθίστηκε, ενώ οι αποκαλύψεις προέρχονται από την αναφορά του Έλληνα πλοιάρχου του δεύτερου εμπορικού πλοίου, με ελληνική σημαία, πετρελαιοφόρου, “Faithful Warrior”, που το Λιμενικό δέσμευσε γύρω στις 9 το βράδυ της Τρίτης.

Από τα όσα είπε ο πλοίαρχος, λοιπόν, προκύπτει ότι το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού γνώριζε εγκαίρως και αρκετές ώρες πριν τη βύθισή του, ότι το μοιραίο αλιευτικό σκάφος των προσφύγων «κλυδωνιζόταν επικίνδυνα λόγω των υπεράριθμων ατόμων σε όλα τα καταστρώματα», ωστόσο, παρά την προειδοποίηση κινδύνου, το πλωτό 920 του Λιμενικού επέλεξε να προσεγγίσει το αλιευτικό «σε απόσταση παροχής βοήθειας», αγνοώντας την προειδοποίηση από το εμπορικό πλοίο, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στο εμπορικό να απομακρυνθεί και στη συνέχεια να αποδεσμευτεί από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να συνεχίσει το ταξίδι του.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και με βάση την αναφορά του πλοιάρχου στις 21:45 «έκανε αναφορά στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ότι το σκάφος κλυδωνιζόταν επικίνδυνα λόγω των υπεράριθμων ατόμων σε όλα τα καταστρώματα και ενημέρωσε για την εξέλιξη της προσπάθειας παροχής εφοδίων και όλων των τεκταινόμενων».

Στις 21:51 «οι επιβάτες του σκάφους άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια που τους δώσαμε κατά μαρτυρία του πληρώματος και ιδίοις όμμασι του πλοιάρχου. Το ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο σχετικώς. Και το πλοίο έλαβε εντολή να παραμείνει στα 5 ν.μ. δυτικά του αλιευτικού σκάφους, ενώ την ίδια ώρα σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος προσέγγισε το σκάφος με τους υπεράριθμους επιβάτες σε απόσταση παροχής βοήθειας όπως φάνηκε στα ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοοίας του πλοίου λόγω και του προχωρημένου της ώρας (είχε πέσει πια για καλά το σκοτάδι)».

Σύμφωνα με την αναφορά στις 00.18 το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης αποδέσμευσε το πλοίο από την επιχείρηση της έρευνας και διάσωσης και δόθηκε εντολή σε αυτό να συνεχίσει το ταξίδι του, ενώ το παρακείμενο σκάφος του λιμενικού ήταν ακόμα δίπλα στο αλιευτικό όπως φάνηκε στα ραντάρ του εμπορικού. Επίσης στις 00.30 το πετρελαιοφόρο συνέχισε το ταξίδι του προς το λιμένα προορισμού του.

Το Λιμενικό παρέλειψε κάθε αναφορά στην προειδοποίηση για τους «επικίνδυνους κλυδωνισμούς λόγω των υπεράριθμων ατόμων»

Ωστόσο, το Λιμενικό στην επίσημη αναλυτική ανακοίνωσή του στις 8.36 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης, παρέλειψε κάθε αναφορά στην προειδοποίηση για τους «επικίνδυνους κλυδωνισμούς λόγω των υπεράριθμων ατόμων», όπως παρέλειψε ν’αναφερθεί και στην προσέγγιση του σκάφους 920 του Λιμενικού στο αλιευτικό για παροχή βοήθειας, προσέγγιση και πρόσδεση που αρνούνταν κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Λιμενικού μέχρι την Παρασκευή. Γιατί δεν ενημέρωσε το Λιμενικό για την προσπάθειά του να βρεθεί «σε απόσταση βοήθειας» στο αλιευτικό δένοντας μάλιστα με σχοινί; Κυρίως γιατί προχώρησε σε πρόσδεση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση του εμπορικού ότι μια τέτοια ενέργεια προκαλεί επικίνδυνους κλυδωνισμούς;

Μάλιστα, η αναφορά σε πρόσδεση των δύο σκαφών παραλείπεται και από την αναφορά συμβάντος που έστειλε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η «Αναφορά συμβάντος διάσωσης παράτυπων μεταναστών – σύλληψης διακινητών – βύθισης σκάφους – εντοπισμού και περισυλλογής σορών» σημειώνει: το «ΠΠΛΣ920 εντόπισε προαναφερόμενο αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 500-750 ΠΕΠ και διατάχθηκε από ΕΚΣΕΔ/ΛΣ να το θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση /// Περί ώρα 02:00 πλήρωμα ΠΠΛΣ920 παρατήρησε ότι πολλά από τα άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος είχαν συγκεντρωθεί στη δεξιά του πλευρά με αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει επικίνδυνη κλίση και σε λιγότερο από ένα λεπτό να βυθιστεί σε στίγμα 36 17,6 Β και 021 03.17 Α».

Τι προκάλεσε την συγκέντρωση των επιβατών στα δεξιά του σκάφους δεν το περιλαμβάνει η αναφορά συμβάντος, ούτε αναφέρει τίποτα σχετικό με απόπειρα πρόσδεσης και ρυμούλκησης του αλιευτικού από το σκάφος του Λιμενικού, όπως σημειώνουν οι διαρκώς αυξανόμενες αναφορές από μαρτυρίες επιζώντων.

Τις συνθήκες βύθισης δεν τις διευκρινίζει ούτε η καταγραφή συμβάντων του σκάφους του Λιμενικού, που είχε μείνει μόνο με το αλιευτικό μετά την αποχώρηση του “Faithful Warrior” στις 00:30 την Τετάρτη. Σύμφωνα με την καταγραφή των συμβάντων στο πλωτό του Λιμενικού, στη 1:40 «το σκάφος (Α/Κ) σταμάτησε σε στίγμα φ = 36 17,6 Β και λ = 021 03, έγινε ενημέρωση και από εκεί σχετικά με ακινητοποίηση του Α/Κ σκάφους, το οποίο επαληθεύεται και από σκάφος μας. Γίνεται προετοιμασία σωστικών μέσων από πλήρωμά μας για τυχόν συνδρομή μας».

Στις 2:06, «κατά την προσέγγισή μας σε Α/Κ σκάφος με χρήση φωτιστικού μέσου (προβολέα), παρατηρήθηκε ότι το σκάφος (Α/Κ) έχει πάρει μεγάλη κλίση από τη δεξιά πλευρά[…] Εντός λίγων δευτερολέπτων ανατράπκε με αποτέλεσμα οι μετανάστες που βρίσκονταν στο εξωτερικό κατάστρωμα να πέσουν στη θάλασσα καθώς και την ολική βύθιση Α/Κ […]. Εγινε άμεση ενημέρωση ΕΚΕΔ για έναρξη διαδικασίας περισσυλλογής από σκάφος μας, ρίψη άμεσα βοηθητικού σκάφους Rir με διασώστες».

Πηγή: https://www.efsyn.gr/

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Super Market
Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας / Εορδαίας για την Ανάπτυξη: Επίσκεψη Υπουργού Υγείας στην Πτολεμαΐδα, με δυο ΜΕΘ σε κατάρρευση
Εορδαϊκή Δύναμη Πτολεμαΐδας: Με οκτώ αθλητές μας η συμμετοχή στο 2ο Προκριματικό Πρωτάθλημα TAEKWONDO, στην Θεσσαλονίκη