pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1522 ολοκληρώθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης

periplous

1666  10.000 κτίρια, συμπεριλαμβανομένου και του Καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου, καταστράφηκαν, από μεγάλη πυρκαγιά στο Λονδίνο αλλά ελάχιστοι άνθρωποι ‑μόνο έξι είναι καταγραμμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

1698 Σε μία προσπάθεια να απομακρύνει το λαό του από τα ασιατικά έθιμα, ο τσάρος Πέτρος Α’ της Ρωσίας φορολογεί, όσους αφήνουν γενειάδα.

1735 Γεννήθηκε ο Γερμανός συνθέτης, Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ, γιος του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

1774 Συγκαλείται για πρώτη φορά το Ηπειρωτικό Κογκρέσο, στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα, δύο μήνες μετά την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, το Κογκρέσο μετονομάζει τις Ηνωμένες Αποικίες σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1782 Δολοφονείται η Bartolina Sisa Vargas, ιθαγενής ηγέτιδα της Aymara (αυτόχθονες πληθυσμοί στις περιοχές των Άνδεων και των οροπεδίων — Altiplano της Νότιας Αμερικής και ανέρχονται σε περίπου 2,3 εκατομμύρια) επικεφαλής εξέγερσης εναντίον του ισπανικού στέμματος στο έδαφος της σημερινής Βολιβίας.
Προς τιμή της καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα των Αυτόχθονων Γυναικών στη 2η  Συνάντηση  Οργανώσεων και Κινήσεων της Αμερικής, το 1983 στο Tiahuanaco (Βολιβία).

1840  Κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου η “Μια Μέρα βασιλείας” (un giorno di regno) του Τζουζέπε Βέρντι, σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία.

1850  Γεννήθηκε ο Τζάσπερ Νιούτον «Τζακ» Ντάνιελ, αμερικανός ποτοποιός, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ουίσκι «Jack Daniel’s». (Θαν. 10/10/1911)

1857 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ογκίστ Κοντ, «πατέρας» της κοινωνιολογίας και του θετικισμού.

1877 Πέθανε σε ηλικία 27 ετών το “Τρελό Άλογο”, ο τελευταίος αρχηγός των Σιού

1887 Φωτιά στο Βασιλικό Θέατρο του Έξετερ στην Αγγλία σκοτώνει 186 άτομα.

1905 Γεννήθηκε  ο Ούγγρος συγγραφέας, Άρθουρ Κέστλερ

1905 Υπογράφεται η Συνθήκη του Πόρτσμουθ με την οποία λήγει ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος.
Η ηττημένη Ρωσία παραχωρεί στη νικήτρια Ιαπωνία τη νήσο Σαχαλίνη και τα λιμενικά — σιδηροδρομικά προνόμια που διατηρούσε στην κινεζική επαρχία της Μαντζουρίας.

1906 Πέθανε ο Αυστριακός φυσικός Λούντβιχ Μπόλτσμαν, γνωστός για την ανακάλυψη της στατιστικής μηχανικής

1910 Στη Γαλλία, η Μαρία Κιουρί ανακοινώνει τις νέες της ανακαλύψεις περί μεταβολής του ραδίου.

1914 Ξεκινά η μάχη του Μάρνη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας από τη μια μεριά και Γερμανίας από την άλλη. Πρόκειται για τη μάχη με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά ημέρα στο δυτικό μέτωπο στο σύνολο του Α’ παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αγγίζουν τις 500.000 στη διάρκεια μιας μόλις εβδομάδας.

1915 Συνέρχεται στο Τσίμερβαλντ της Ελβετίας διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος 37 αντιπρόσωποι από 12 χώρες της Ευρώπης.
Η συνδιάσκεψη του Τσίμερβαλντ, όπου την πλειοψηφία είχαν οι «κεντριστές» (Κ. Κάουτσκι, κλπ.), χαρακτήρισε μεν τον πόλεμο ως ιμπεριαλιστικό και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσής του με την προοπτική του σοσιαλισμού, ωστόσο, ούτε έθιξε τα αίτια που οδήγησαν στην προδοσία της Β’ Διεθνούς, ούτε έθεσε θέμα ρήξης με τις δυνάμεις του σοσιαλσωβινισμού. Οι μειοψηφούντες εκπρόσωποι της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας (8 τον αριθμό) συγκρότησαν την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», ενώ εξέλεξαν και ξεχωριστό Γραφείο με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν. Στο Τσίμερβαλντ ρίχτηκε ο σπόρος για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Γ’ Διεθνούς 4 χρόνια αργότερα (902.gr).

1926 Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ γίνεται στον Πειραιά συλλαλητήριο για την υποστήριξη του συστήματος της απλής αναλογικής.

1929 Σποραδικά κρούσματα πανώλης εμφανίζονται στην Αθήνα.

1930 Στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία εξεγείρονται οι αγρότες, οι οποίοι απειλούν ότι θα βαδίσουν ένοπλοι εναντίον των Αθηνών.

1930 Οι αστυνομικές αρχές (κυβέρνηση Βενιζέλου) απαγορεύουν την κυκλοφορία του περιοδικού της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας(ΟΚΝΕ) «Νεολαία».

1939 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση στον Β’ παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που μόλις έχει ξεσπάσει.

1942 Το Λαϊκό Επιτροπάτο Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης εκδίδει διαταγή «Για τους σκοπούς του παρτιζάνικου κινήματος». Το παρτιζάνικο κίνημα στην ΕΣΣΔ ήταν το μεγαλύτερο της Ευρώπης, μετρώντας πάνω από μισό εκατομμύριο άντρες και γυναίκες το 1943, ενώ συνέδραμε τα μέγιστα στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο δρώντας στα μετόπισθεν του φασίστα εισβολέα.

1943 Δημιουργείται το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Ανάμεσα στους πρώτους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εκεί από το στρατόπεδο της Λάρισας ήταν και οι κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες που είχαν απομείνει μετά τις εκτελέσεις του Κουρνόβου.

stratopedo xaidariou

1944 Η ΕΣΣΔ κηρύσσει τον πόλεμο στη Βουλγαρία.

1944  Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο δημιουργούν την οικονομική ένωση Μπενελούξ.

1944 Η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής μαζί με άλλους 49 αγωνιστές στην Καισαριανή. Δύο φορές είχε συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί. Την τρίτη φορά, τον Ιούλη του 1944, οι χιτλερικοί, με τα ελληνόφωνα όργανά τους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της, στην οδό Βεΐκου 57 και την οδήγησαν στο άντρο των βασανιστηρίων της οδού Μέρλιν.
Η Ηρώ φτύνει κατάμουτρα και μπατσίζει τον Έλληνα μεταφραστή. Δε μίλησε. Την έστειλαν στο Χαϊδάρι, στην απομόνωση και σε συνέχεια στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Κι απ’ εκεί στο ηρωικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ανά πεντάδες μπροστά απ’ τις κάννες των πυροβόλων. Δεκαεφτά σφαίρες καρφώνονται στο κορμί της απ’ τους φασίστες, για τα δεκαεφτά της χρόνια, για «παραδειγματισμό», είπαν οι χιτλερικοί…  (902.gr)
«Εσύ δε θα μου πεις ευχαριστώ, | όπως δε λες ευχαριστώ στους χτύπους της καρδιάς σου | που σμιλεύουν το πρόσωπο της ζωής σου.
Όμως εγώ θα σου λέω ευχαριστώ | γιατί γνωρίζω τι σου λέω ευχαριστώ | γιατί γνωρίζω τι σου οφείλω… | Αυτό το ευχαριστώ είναι το τραγούδι μου». (Γιάννης Ρίτσος)

hro

1945 Ο Κόρουιν Χίνσαου και ο Γουίλιαμ Φέλντμαν της κλινικής Μάγιο των ΗΠΑ ανακοινώνουν την πρώτη επιτυχή χρήση στρεπτομυκίνης στη θεραπεία της φυματίωσης στους ανθρώπους.

1958 Ανακοινώνεται η ίδρυση του κόμματος Δημοκρατική Ένωση, με πρόεδρο και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Η. Τσιριμώκο. Η ίδρυση έγινε σε συμφωνία με την ΕΔΑ.

1960 Ο Κάσιους Κλέι, μετέπειτα Μοχάμεντ Αλι κερδίζει το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

1962 Θεμελιώνεται το Γκολφ της Γλυφάδας.

1967 Δολοφονείται με ριπή όπλου από όργανα της χούντας ο γραμματέας Επταλόφου των Λαμπράκηδων Γιάννης Χαλκίδης .

xalkidis3

1972 Παλαιστίνιοι του “Μαύρου Σεπτέμβρη” κάνουν επίθεση στο κατάλυμα της ισραηλινής ολυμπιακής αποστολής στο Μόναχο, όπου συλλαμβάνουν εννέα αθλητές και συνοδούς ως ομήρους και σκοτώνουν άλλους δυο επί τόπου. Στη συνέχεια οχυρώνονται στο κατάλυμα και προβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διακόπτονται. Τελικά το βράδυ της ίδιας μέρας οι Παλαιστίνιοι και οι όμηροι μεταφέρονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου ύστερα από νέο επεισόδιο σκοτώνονται και οι εννιά όμηροι, πέντε τρομοκράτες και ένας αστυνομικός.

1980 Καίγεται το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Τελευταία στιγμή σώζεται το Πατριαρχείο.

1980 Στην Ελβετία, δίνεται στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου, το τούνελ του Σαν Γκοτάρντ, το οποίο έχει μήκος 16,32 χμ και φτάνει από το Γκοσενέν στο Ερολό.

1983 Το “Sports Illustrated γίνεται το πρώτο εβδομαδιαίο περιοδικό που έχει τετράχρωμες φωτογραφίες σε κάθε σελίδα.

1984 Προσγειώνεται το διαστημικό σκάφος Discovery.

1992 Πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους και σπίτια καίγονται από μεγάλη φωτιά στην Αττική.

1992 Ο Πρινς γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος τραγουδιστής της Αμερικής, καθώς υπογράφει συμβόλαιο 100.000.000 δολαρίων με την εταιρία Warner Bros.

1993 Αποθεώνονται στην Επίδαυρο οι Χοσέ Καρέρας και Μονσεράτ Καμπαγιέ.

1995  Η Γαλλία ξεκινά στη νήσο Μουρουρόα του Ειρηνικού σειρά πυρηνικών δοκιμών προκαλώντας κύμα παγκόσμιας διαμαρτυρίας.

1997 Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ανακοινώνει ότι, η Αθήνα είναι η πόλη, που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

1997  πέθανε η Μητέρα Τερέζα, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Γιουγκοσλάβα καλόγρια, που αφιέρωσε τη ζωή της στους άπορους της Καλκούτα.

2001 Το ντεμπούτο του Οτο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας συνοδεύεται από μια ήττα 5–1 από τη Φινλανδία στο Ελσίνκι.

2002 Παραδίνεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο Δημήτρης Κουφοντίνας για να αναλάβει, όπως λέει, την πολιτική ευθύνη για όλες τις ενέργειες της 17Ν. Ο “Λουκάς” της 17Ν πηγαίνει στη Γ.Α.Δ.Α. με ταξί από τον Πειραιά, παρουσιάζεται στον αξιωματικό υπηρεσίας και λέει ότι είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλει να παραδοθεί.

2004 Σε κλίμα έντονου φανατισμού διεξάγεται στα Τίρανα ο αγώνας των Εθνικών Ομάδων Αλβανίας και Ελλάδας για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Μετά τη λήξη του αγώνα, όπου η Εθνική μας ηττάται με 2- 1, σκηνές βίας μεταξύ φανατικών Αλβανών και Ελλήνων εξελίσσονται σε ελληνικές πόλεις, αλλά και στα Τίρανα. Στη Ζάκυνθο ένας 22χρονος Έλληνας χάνει τη ζωή του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται τραυματισμοί και ακολουθούν συλλήψεις. Τα επεισόδια καταδικάζουν η ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα.

2007 Πεθαίνει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκος Νικολαΐδης.

2011 Πεθαίνει  ο Γεώργιος — Αλέξανδρος Μαγκάκης.

 

ΠΗΓΗ: www.atexnos.gr

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Super Market
Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο