pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Κυκλοφόρησε το βιβλίο-λεύκωμα της Μιράντας Παυλίδου: Η ιστορία των λιγνιτών της δυτικής Μακεδονίας (1925-1957) και ο Μικρασιάτης Γεώργιος Ν. Παυλίδης | Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Γεώργιος Παυλίδης γεννήθηκε στην ιωνική Φώκαια, εξήντα χιλιόμετρα βόρεια της Σμύρνης.

Η καταγωγή του και τα συνταρακτικά γεγονότα της εποχής όρισαν την ιστορία της ζωής του: Οι διώξεις και οι σφαγές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους, η προσφυγιά, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο  Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, το Αντάρτικο, ο Εμφύλιος, οι συνθήκες των μεταπολεμικών χρόνων. Ανατροπές, νέες πατρίδες, αγώνας επιβίωσης, σκληρή δουλειά, έντονα συναισθήματα. Η ζωή του Γεωργίου Παυλίδη ήταν ένα κοπιαστικό ταξίδι στην Ιστορία.

Σημαντικό μέρος όμως της ιστορίας της νέας του πατρίδας, της δυτικής Μακεδονίας, το έγραψε ο ίδιος. Με την ευφυΐα του, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, το πείσμα, τη γενναιότητα, την καλοσύνη του. Κυρίως όμως επειδή είχε όραμα:   Όταν ανακάλυψε τον λιγνίτη της Πτολεμαΐδας, οραματίστηκε την Ελλάδα που θα εισερχόταν στην εποχή της ενέργειας και της εκβιομηχάνισης. Το 1925, ίδρυσε το πρώτο λιγνιτωρυχείο της περιοχής Εορδαίας. Το 1938, η δυναμικότητα των κοιτασμάτων υπολογίστηκε σε 6 δισεκατομμύρια τόνους λιγνίτη. Ο Παυλίδης υπήρξε ο προπομπός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

Η συγγραφέας παραδίδει στον μελετητή και τον αναγνώστη μία άρτια μελέτη. Η συστηματική έρευνα και η εξαιρετική ιστορική μεθοδολογία, που ακολούθησε, διαμόρφωσαν ένα αποτέλεσμα βασισμένο σε πλήρη τεκμηρίωση. Σε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου, αξιοποιεί έγγραφα της εποχής και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

                                                ***

Η Μιράντα Παυλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού στον Χρηματοοικονομικό & Διατραπεζικό τομέα, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

 

Προλογικό σημείωμα : Βλάσης Αγτζίδης

Επιμέλεια-Διόρθωση: Κία Σακελλαρίδου

Σελιδοποίηση: Σωτήρης Παπαδήμας

ISBN: 978-618-00-4573-1.

 

Το βιβλίο διατίθεται από την συγγραφέα:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.         &   6972800414

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Πτολεμαΐδα, 24 Σεπτεμβρίου 2023, Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, ώρα 6.30 μ.μ.

Ραφήνα,     4   Οκτωβρίου 2023,   Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας,

ώρα 6.30 μ.μ.

 

Δημοφιλή Νέα

Αίσχος και Ντροπή! Αποφυλακίζουν με βούλευμα τον αρχιναζί αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης
Για τον αγώνα του Εοδραϊκού Πτολεμαΐδας της Κυριακής 28 Απριλίου 2024 - Μια ολόκληρη πόλη άνω κάτω ! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανιδης)
«OUT OF LINES» by top-sport.gr: Χρήστος και Γιάννης σχολιάζουν το επεισοδιακό παιχνίδι «Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή» - Όλα όσα έγιναν, στο ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια (video)
Συγκέντρωσες Εργατικών Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνταξιούχων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες - video)
Η «άριστη» λύση για το Πάσχα: Να πάρετε αρνί πιο ελαφρύ για να σας βγει πιο φθηνό! (video)

Η «άριστη» λύση για το Πάσχα: Να πάρετε αρνί πιο ελαφρύ για να σας βγει πιο φθηνό! (video)


Οι άνθρωποι είναι «αλλού», γενικά. Ειδικά, όμως, όταν μι…

Ο Κώστας Σκρέκας, το αρνί και το παντεσπάνι… Κατά τα άλλα χρόνια πολλά ! (γράφει ο Π. Τσαρτσιανίδης)