pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Η Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την κατάσταση των σχολείων της Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η «Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας» εύχεται σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Άλλη μια χρονιά ξεκίνησε με πολλά όνειρα και πολλές απαιτήσεις γιατί πρόκειται για τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας. Τα ερωτήματα που βασανίζουν όλους τους γονείς λίγο πολύ ίδια:

 

       Θα τα καταφέρει το παιδί μου;

       Τελικά τόσος κόπος καταλήγει κάπου;

       Θα μπορέσουμε να τα «φέρουμε βόλτα» και φέτος με τα έξοδα;

       Είναι δυνατόν να περνάνε τα παιδιά τόσες ώρες τη μέρα σε αυτά τα κτίρια;

       Μήπως χρειάζεται φροντιστήριο;

       Τι δραστηριότητες θα κάνουμε το απόγευμα;

       Πώς θα τα κάνουμε να διαβάζουν λίγο περισσότερο, να κόψουν λίγο το κινητό;

Σε αυτές τις αγωνίες όμως και το άγχος γονιών και μαθητών αντί να βρίσκεται δίπλα στο πλευρό τους ένας δήμος αρωγός και υποστηρικτής τι πραγματικά συμβαίνει;

«Με χαμόγελα αισιοδοξίας και δημιουργική διάθεση» αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, ενώ «τα σχολεία της Εορδαίας είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές τους και να τούς προσφέρουν ένα άρτιο και ασφαλές περιβάλλον» τόνισε στο μήνυμα της η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας. Τι ειρωνεία! Τα γεγονότα είναι «μαρτυριάρικα» και την διαψεύδουν.

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία τα κενά σε εκπαιδευτικούς αυτή τη στιγμή είναι 19.000 – 20.000 πανελλαδικά. Να επισημάνουμε επίσης ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συγχωνεύσεις – καταργήσεις – υποβιβασμοί σχολείων με τις ευλογίες της δημοτικής Αρχής. Από τα περισσότερα σχολεία της Εορδαίας λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων παράλληλης στήριξης και στις δύο βαθμίδες και όχι μόνο. Στο ειδικό σχολείο λείπουν ένας δάσκαλος, βοηθητικό προσωπικό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, ενώ ακόμη απουσιάζουν εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής και τις υπόλοιπες ειδικότητες τις μοιράζονται.

Στα παραπάνω προβλήματα έρχεται να προστεθεί και αυτό των υλικοτεχνικών υποδομών. Τα μισά Νηπιαγωγεία της πόλης στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών, χωρίς αύλειους χώρους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών, αλλά και της συναισθηματικής τους ανάπτυξης σε αυτή την τρυφερή ηλικία.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023 δεν προβλέπεται η ανέγερση κανενός Νηπιαγωγείου. Σοβαρό πρόβλημα με το κτηριακό έχει και το 2ο ΕΠΑΛ, το οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει αναδείξει πολλές φορές. Η υποχρηματοδότηση από τη μια πλευρά, μειωμένη κατά 50% από το 2010, η ενεργειακή ακρίβεια η οποία έχει συμπαρασύρει σε αυξήσεις και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία των σχολείων (νερό, τηλεθέρμανση), έχουν «στεγνώσει» τις σχολικές επιτροπές.

ΟΙ 66 καθαρίστριες που προσλήφθηκαν (11 με πλήρη απασχόληση και 55 μερικής απασχόλησης) δεν επαρκούν για να διατηρούνται τα σχολεία επαρκώς καθαρά.

Σε πολλά σχολεία είναι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων που αναλαμβάνει να καλύψει μια σειρά εξόδων (αναλώσιμα, βαψίματα κλπ) γιατί δεν επαρκεί η χρηματοδότηση.

Ούτε λόγος βέβαια για πρωτοβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα χτίστηκαν πριν από το 1980, ελάχιστα σχολεία διαθέτουν Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα από την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους δήμους. Γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει ότι οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια κ.α. πρέπει να παραμένουν στην ευθύνη του κράτους με αυξημένη χρηματοδότηση και έλεγχο.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η κατάσταση γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη για την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών. Γίνεται όλο και πιο συχνά ανυπόφορη, μέχρι και επικίνδυνη, γιατί διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις μπαίνει στην άδικη, αντιπαιδαγωγική και βαθιά ταξική ζυγαριά κόστους – οφέλους.

Αυτή η κατάσταση έχει όνομα: Είναι η πολιτική που μετράει τα πάντα με βάση το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών. Γι’ αυτήν την πολιτική δουλεύουν όλα τα κόμματα. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κ.α., όπως και οι υποψήφιοι τους στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές και η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Παναγιώτη Πλακεντά και ο συνδυασμός του «Ενωμένη Εορδαία».

Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να πάνε καλύτερα. Το έχουμε βιώσει όπου και όποτε μπήκαμε στον αγώνα και τη διεκδίκηση για τις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών. Απέναντι λοιπόν στο σχολείο που βιώνουμε, στο σχολείο της υποχρηματοδότησης, της κατηγοριοποίησης και της υποβάθμισης, η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να παλέψει για το σύγχρονο σχολείο για όλες και για όλους. Το σχολείο όπου όλα τα παιδιά θα μαθαίνουν τα σύγχρονα γράμματα της εποχής μας και δεν θα αποκλείονται από τη μόρφωση.

Για να δυναμώσει ακόμα παραπάνω η διεκδίκηση, μέσα και έξω από τα σχολεία, η μαχητική διεκδίκηση για κάθε πτυχή της ζωής μας.

Για να ανακουφίσουν και όχι να επιβαρύνουν περισσότερο τη ζωή μας. Να ενισχυθούν παντού τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμους και Περιφέρειες.

Για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις γι’ αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα:

  • Nα καλυφθούν άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία της πόλης μας.
  • Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο.
  • Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων.
  • Δωρεάν γεύμα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά.
  • Άμεση έναρξη των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξής.
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Άμεσος, ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων.

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Super Market
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης
Ο καιρός Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Αίσχος και Ντροπή! Αποφυλακίζουν με βούλευμα τον αρχιναζί αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο
Για τον αγώνα του Εοδραϊκού Πτολεμαΐδας της Κυριακής 28 Απριλίου 2024 - Μια ολόκληρη πόλη άνω κάτω ! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανιδης)
Συγκέντρωσες Εργατικών Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνταξιούχων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες - video)
«OUT OF LINES» by top-sport.gr: Χρήστος και Γιάννης σχολιάζουν το επεισοδιακό παιχνίδι «Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή» - Όλα όσα έγιναν, στο ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια (video)