pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Γιάννης Δελής: "Η κυβέρνηση να επιλύσει τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών" (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν 28.000 συμβασιούχοι αναπληρωτές που διορίστηκαν για να καλύψουν τα κενά 47.000 εκπαιδευτικών

που υπάρχουν στα σχολεία, έφερε στη Βουλή ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα. 

Υπογράμμισε ότι οι συμβασιούχοι αναπληρωτές προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με πενιχρούς μισθούς ενώ έχουν να διαχειριστούν και τη δύσκολη κατάσταση της ανεργίας και της απληρωσιάς τους 3 μήνες του καλοκαιριού. ;Eφερε ως παράδειγμα τους αναπληρωτές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πήραν κουτσουρεμένο το μισθό του Ιουνίου (κοντά στα 690 ευρώ), καθώς η σύμβασή τους έληξε στις 21/6. Αντίστοιχα, πρόσθεσε, το πενιχρό επίδομα ανεργίας (479 ευρώ) συνήθως μπαίνει αφού έχουν περάσει 2 μήνες από τη μέρα της απόλυσης, ενώ η επόμενη πληρωμή μισθού για τους αναπληρωτές, εφόσον προσληφθούν στην α΄ φάση προσλήψεων, θα είναι στις αρχές του Οκτώβρη με κουτσουρεμένο τον μισθό κατά μία εβδομάδα.

Σε αυτές τις συνθήκες, συνέχισε ο Γ. Δελής, έρχεται να προστεθεί η οξυμένη κατάσταση με την ολοένα και αυξανόμενη ακρίβεια στα βασικά είδη διαβίωσης, τη μετακίνηση και κυρίως το ζήτημα της ανεύρεσης αξιοπρεπούς σπιτιού για τη στέγαση. Οι τιμές των ενοικίων ανεβαίνουν κατακόρυφα. Μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να ξεκινά από τα 350-400 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που οι αναπληρωτές έχουν οικογένεια και χρειάζονται μεγαλύτερο διαμέρισμα, τότε οι τιμές σκαρφαλώνουν στα 550-600 ευρώ και σε κάποιες περιοχές της Αττικής ακόμη και στα 700 ευρώ, τη στιγμή που ο μισθός ξεκινά από τα 904 ευρώ.

Το ΚΚΕ προτείνει να δοθεί επίδομα ενοικίου 300 ευρώ στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι και να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, δωμάτια, εστίες και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση των αναπληρωτών.

Την κατανόηση της κυβέρνησης στα προβλήματα των αναπληρωτών εξέφρασε στην απάντησή της η Δόμνα - Μαρία Μιχαηλίδου, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει φέρει τους εκπαιδευτικούς η κυβερνητική πολιτική.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο της καταβολής επιδόματος, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για αποσπασμένη παροχολογία και επικαλέστηκε ως μέτρο στήριξης την ενισχυμένη μοριοδότηση για όσους πηγαίνουν σε νησιά, λες και με τα μόρια μπορούν να πληρώσουν σπίτι και λογαριασμούς. 

Απέκλεισε ακόμα τις μόνιμες προσλήψεις, δηλώνοντας ότι η διαδικασία προβλέπει την αναπλήρωση των κενών, σε διάφορες φάσεις του χρόνου από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία και οι διευθυντές των σχολείων θα καταμετρήσουν τα κενά. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η μικρή χρονική απόκλιση μεταξύ α' και β' φάσης των αναπληρώσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

«Εδώ δεν μιλάμε για απόκλιση μεταξύ α' και β' φάσης διορισμών, μιλάμε για το χάος», επισήμανε στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής, σημειώνοντας ότι τα κενά που ανέρχονται σε 19.000-20.000 ήταν γνωστά πριν ακόμα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και το αυτονόητο θα ήταν να γίνουν εξαρχής προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε επίσης τη δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευτικών στα σημεία διορισμού τους.

Τέλος, επισήμανε το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα ιδίως για τους αναπληρωτές που μεταβαίνουν σε τουριστικούς προορισμούς, όπου ουσιαστικά γίνονται θύματα του «τουριστικού θαύματος» αφού οι τιμές των ενοικίων είναι δυσθεώρητες. Την ίδια στιγμή, κατέληξε, η κυβέρνηση δεν τσιγκουνεύεται να δίνει απλόχερα δισ. ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους, σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Τέλος, χαρακτήρισε εμπαιγμό την ψηφιακή αναβάθμιση του σχολείου που διαφημίζει η κυβέρνηση, την ώρα που η πλειοψηφία των αναπληρωτών μετά βίας μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ίντερνετ.

 

 

ΠΗΓΗ: www.902.gr

 

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Super Market
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης
Ο καιρός Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Για τον αγώνα του Εοδραϊκού Πτολεμαΐδας της Κυριακής 28 Απριλίου 2024 - Μια ολόκληρη πόλη άνω κάτω ! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανιδης)
«OUT OF LINES» by top-sport.gr: Χρήστος και Γιάννης σχολιάζουν το επεισοδιακό παιχνίδι «Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή» - Όλα όσα έγιναν, στο ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια (video)
Συγκέντρωσες Εργατικών Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνταξιούχων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες - video)
Αίσχος και Ντροπή! Αποφυλακίζουν με βούλευμα τον αρχιναζί αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο