pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Υπογραφές στήριξης: "Στηρίζουμε τον Στέφανο Πράσσο και την Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Γνωρίζουμε τη Δυτική Μακεδονία απ' τις ομορφιές της, από την Κοζάνη και την Καστοριά, από τη Βάλια Κάλντα και τα Γρεβενά, από τις Πρέσπες και τη Φλώρινα.

Την γνωρίζουμε από τον πολιτισμό της, τα μακεδονικά χάλκινα και τα εργαστήρια ποντιακής λίρας, σε αυτό το χωνευτήρι γλωσσών, τραγουδιών, γεύσεων και ανθρώπων.

Την γνωρίζουμε από την ιστορία μας, από τις ηρωικές μάχες του ΕΑΜ και του ΔΣΕ στα βουνά της. 

Την ξέραμε σαν το παγκόσμιο κέντρο της γούνας με τους ξακουστούς τεχνίτες και τεχνίτριες της Καστοριάς και της Σιάτιστας.

Πάνω από όλα, γνωρίζαμε ότι η Πτολεμαΐδα ήταν το κέντρο ηλεκτρενέργειας της χώρας για πάνω από 50 χρόνια που την παρήγαγε μια περήφανη και αγωνιζόμενη εργατική τάξη και που το πλήρωνε η ίδια με αίμα στα ορυχεία και ολόκληρη η περιοχή με καρβουνόσκονη στα πνευμόνια της.

Σαν ανταμοιβή όλων αυτών που μας χάρισε και μας χαρίζει, η Δυτική Μακεδονία και οι κάτοικοί της έλαβαν από όλες τις κυβερνήσεις, με πρώτη από όλες την τωρινή κυβέρνηση, την εγκατάλειψη, την ερημοποίηση, την αποβιομηχάνιση, την ανεργία, τη φτώχεια και τη σύγχρονη ξενιτιά. 

Μια δήθεν «πράσινη μετάβαση» από το λιγνίτη στα «βιομηχανικά πάρκα» των γιγάντιων ανεμογεννητριών και στις απέραντες εκτάσεις φωτοβολταϊκών καταστρέφει αυτή την πανέμορφη γωνιά της χώρας για χάρη των κερδών του αμερικανικού LNG, των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των ελληνικών ομίλων.

Μαθαίνουμε όμως και τον επίμονο αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας στα βουνά, στους κάμπους και στις πόλεις για τη σωτηρία της φύσης, για ζωή και δουλειά, για πολιτισμό και μάθηση. 

Ξέρουμε ότι ο αντίπαλος είναι δυνατός, ότι έχει μαζί του το χρήμα και την εξαγορά, την αστυνομία και τον εκφοβισμό. Μαθαίνουμε όμως και τις μεγάλες νίκες των αγώνων στην Καλαμιά και τα Πιέρια, στο Νυμφαίο, στα Σέρβια και τον Βελβεντό. Που δίνουν κουράγιο και δύναμη σε όλο το λαό και ανοίγουν το δρόμο για να περάσουμε επιτέλους από την άμυνα στην αντεπίθεση. Για κατακτήσεις που θα βελτιώσουν αποφασιστικά τη ζωή μας, εδώ και τώρα, σε αυτή τη χώρα.

Θέλουμε να εκφράσουμε, με αυτή την επιστολή, τη συμπαράστασή μας σε όλες τις δυνάμεις του αγώνα. Από αυτές θα έρθει η ελπίδα, όχι από μεσσίες.

Και θέλουμε, ιδιαίτερα, να εκφράσουμε τη στήριξή μας στο περιφερειακό σχήμα «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία». Σε όλα τα μέλη του, στους υποψηφίους συμβούλους και στον υποψήφιο περιφερειάρχη, στον μαχητή Στέφανο Πράσσο. 

Για την ακάματη προσφορά τους στη γνώση και στην προοπτική αυτού του αγώνα, για την αφοβιά και την απλοχεριά τους.

Γιατί έκαναν ένα σχήμα αυθεντικά αριστερό και μαζί λαϊκό. Ένα σχήμα μετωπικό και ταυτόχρονα ανατρεπτικό. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η «πολύ δημοκρατία», όταν είναι αληθινή, όχι μόνον δεν βλάπτει, αλλά ενισχύει τον πραγματικά ανιδιοτελή και αντισυστημικό αγώνα.

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καλούμε να υπερψηφιστεί με νου, με γνώση και με ζεστή καρδιά, η «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Στέφανο Πράσσο.

Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος, διδάκτωρ Οικονομολόγος, δημοσιογράφος

Κάτια Γέρου, ηθοποιός

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Γιώργος Μεράντζας, τραγουδιστής, συνθέτης

Όλγα Μοσχοχωρίτου, δικηγόρος, κριτικός θεάτρου

Θανάσης Σκαμνάκης, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Γιώτα Σταθά, ΔΣ Συλλ. Διπλ/χων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ, Ενέργειας & Δικτύων

Δημοφιλή Νέα

Αίσχος και Ντροπή! Αποφυλακίζουν με βούλευμα τον αρχιναζί αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης
Για τον αγώνα του Εοδραϊκού Πτολεμαΐδας της Κυριακής 28 Απριλίου 2024 - Μια ολόκληρη πόλη άνω κάτω ! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανιδης)
«OUT OF LINES» by top-sport.gr: Χρήστος και Γιάννης σχολιάζουν το επεισοδιακό παιχνίδι «Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή» - Όλα όσα έγιναν, στο ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια (video)
Συγκέντρωσες Εργατικών Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνταξιούχων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες - video)
Ανακοίνωση της Ε.Π.Σ. Καστοριάς για το
Αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας για τον Νίκο Πλακοπίτη από το Συνδικάτο οικοδομών Κοζάνης στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης  (video)