pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Εκλογές 2023: «Καμπανάκι» το ρεκόρ αποχής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ανοιχτά σε ερμηνείες τα μεγάλα ποσοστά αποχής στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η κόπωση εξαιτίας των πολλαπλών αναμετρήσεων και η απογοήτευση για ένα μέρος του εκλογικού σώματος πιθανόν συντέλεσαν στα τεράστια ποσοστά αποχής τόσο πανελλαδικά όσο κυρίως στην μεγαλύτερη Περιφέρεια και το μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για τις 13 περιφέρειες και τους 332 δήμους καταγραφόταν σε ποσοστό κατά τι μεγαλύτερο του 52%, δηλαδή μικρότερο από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου όπου η συμμετοχή έφτασε στο 53,74%, με την αποχή να καταγράφει το μεγαλύτερο ρεκόρ στη Μεταπολίτευση.

  • Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 η συμμετοχή είχε φτάσει το 58,28%, ενώ στις σημερινές εκλογές μόλις στο 52, 46% (99,34% της ενσωμάτωσης)
  • Στις δημοτικές εκλογές του 2019 η συμμετοχή ήταν 58,96%, ενώ το 2023 (στο 99,44% της ενσωμάτωσης) έφτασε μόλις στο 52,45%.

Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αθηναίων

Τεράστια ποσοστά αποχής καταγράφονται στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων.

  • Στην Αττική, στο 99% της ενσωμάτωσης η αποχή έφτασε στο 57,5%, δίνοντας τη νίκη από τον α΄ γύρο στον υποψήφιο της Ν.Δ. Ν. Χαρδαλιά. Υπενθυμίζεται ότι στον α΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2019, το ποσοστό της συμμετοχής στην Περιφέρεια Αττικής είχε φτάσει το 58,38%.
  • Στον Δήμο Αθηναίων, η αποχή έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη. Στο 100% της ενσωμάτωσης η αποχή έφτασε το 68%! Στον α΄ γύρο στις εκλογές του 2019, το ποσοστό της συμμετοχής στο Δήμο Αθηναίων είχε φτάσει το 46,76%.

Στο δρόμο προς τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία οδεύει με στόχο να «βαφτούν» στα «γαλάζια» και οι 13 Περιφέρειες. Ωστόσο, ο στόχος αυτός δείχνει να θολώνει, καθώς στον πρώτο γύρο 6+1 Περιφέρειες έκλεισαν από τον α' γύρο με πολλά ντέρμπι να αναμένονται στον β' γύρο. 

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Super Market
Ο καιρός Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης
Αίσχος και Ντροπή! Αποφυλακίζουν με βούλευμα τον αρχιναζί αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο
Για τον αγώνα του Εοδραϊκού Πτολεμαΐδας της Κυριακής 28 Απριλίου 2024 - Μια ολόκληρη πόλη άνω κάτω ! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανιδης)
Συγκέντρωσες Εργατικών Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνταξιούχων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες - video)
«OUT OF LINES» by top-sport.gr: Χρήστος και Γιάννης σχολιάζουν το επεισοδιακό παιχνίδι «Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή» - Όλα όσα έγιναν, στο ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια (video)