pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Λίγα λόγια για το βιβλίο ιστορικής ποίησης “ΙΕΡΑ ΧΝΑΡΙΑ” από την Παρθένα Τσοκτουρίδου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ποίηση της ιστορίας αποτελεί πνευματική αναγωγή και δημιουργία στον ανώτερο λογοτεχνικό κόσμο,

μιας και δεν είναι ρητορική όπως η ιστορία, αλλά εκφράζεται με τη σχετική της ιστορική πείρα μέσω της αισθητικής χροιάς στην τέχνη του λόγου, ταυτίζοντας παράλληλα το όμορφο με την ηθική αξία.

Σκοπός αυτής της αναφοράς στην ιστορική ποίηση είναι να αφυπνιστούν οι μικροί, αλλά και μεγάλοι αναγνώστες στην ιστορική συνείδηση μέσα από τις θύελλες των επιθέσεων των εχθρών της Ελλάδας, τις ηρωικές μας πάλες, τον θάνατο και τον θρήνο γι’ αυτόν, καθώς και τις νίκες, αλλά και τις συντριβές μας από τις δυνάμεις του εχθρού.

Οι περίοδοι της δουλείας των Ελλήνων, η απελευθέρωσή τους απ’ αυτήν και η δικαίωσή τους για τον αγώνα της λευτεριάς είναι τα δείγματα της ιστορίας του ποιητι κού μου έργου μέσα από ενότητες, γεμάτες από φως και δόξα για τους ήρωες, με δυνατή και ορθή διατύπωση, η οποία διηγείται τη δύναμη και το μεγαλείο τους.

Η λεβεντιά, η παλικαριά, η γενναιότητα, η φιλοπατρία και η θυσία των Ελλήνων ηρώων για την Πατρίδα υμνείται και γίνεται αισθητή ακόμη κι από την ίδια τη φύση.

Τα υπερφυσικά στοιχεία και οι συνομιλίες των νεκρών με τους ζωντανούς δίνουν στους αναγνώστες το «ιστορικό γίγνεσθαι» μέσα από τη μνήμη, τη θύμηση, την ανάμνηση, την ιστορία.

Σε όλο το ιστορικό αυτό ποιητικό έργο κυριαρχεί ο ανθρώπινος τόνος συνδυασμένος με την κλασική λιτότητα έτσι ώστε να γίνει ευπρόσδεκτο από την νέα ποιητική γενιά.

Φροντίζοντας τα ποιήματα να έχουν ζωγραφική φαντασία και απεικόνιση, καθώς και εξαιρετική ευαισθησία, μιλούν από μόνα τους απλά, παραστατικά και άμεσα, με σύμβολα ζωντανά και κατανοητά, έχοντας την προσωπική σφραγίδα μου και την επώνυμη παρέμβαση.

Οι ευχές στη νέα γενιά είναι να παίρνει τα παραδείγματα των προγόνων της και να ακολουθεί πρωτοστατώντας τα χνάρια τους για να έχουμε ένα έθνος με θρησκευτικές κι εθνικές ρίζες που πάντα θα βρίσκει το δρόμο του για τη λευτεριά σε αγώνες σκλαβιάς και δουλοσύνης.

 

Η ποιήτρια

Παρθένα Τσοκτουρίδου

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Super Market
Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας / Εορδαίας για την Ανάπτυξη: Επίσκεψη Υπουργού Υγείας στην Πτολεμαΐδα, με δυο ΜΕΘ σε κατάρρευση
Εορδαϊκή Δύναμη Πτολεμαΐδας: Με οκτώ αθλητές μας η συμμετοχή στο 2ο Προκριματικό Πρωτάθλημα TAEKWONDO, στην Θεσσαλονίκη