pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ανοίγουν τα πανεπιστήμια στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

Πρώτη φορά, για τη στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης - Με έντεκα νέα τμήματα τα μηχανογραφικά των φετινών Πανελλαδικών.

Γράφει η Κωστοπούλου Μίνα

Πρόσβαση για πρώτη φορά στις Ιατρικές σχολές, στις Φαρμακευτικές, στις Αρχιτεκτονικές στα Ναυτιλιακά, στα Οικονομικά τμήματα και τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης, αλλά και σε πολλά τμήματα Θετικών Σπουδών των πανεπιστημίων (Βιολογίες, Βιοχημείες, τμήματα Φυσικής, Πληροφορικές και τμήματα του Πολυτεχνείου), καθώς και σε Στρατιωτικές σχολές και στη Σχολή Πυροσβεστών δίνει στους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών από τα ΕΠΑΛ το υπουργείο Παιδείας, ανάλογα με την ειδικότητα από την οποία προέρχονται.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια σε ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων ανά τμήμα από αυτά που προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ (δημοσιεύεται αναλυτικά στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας). Το ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων - δηλώσεων συμμετοχής στις πανελλαδικές, αφού είναι αναλογικό του συνολικού αριθμού των υποψηφίων.

Ακόμη, για πρώτη φορά ορίζεται κοινή ομάδα σχολών σε ΤΕΙ, πανεπιστήμια και Στρατιωτικές σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ανεξαρτήτως ειδικότητας (βλ. τον πίνακα). “Το υπουργείο Παιδείας με αυτή την απόφαση, μαζί με το σύνολο των αλλαγών που προωθεί στη δομή και το περιεχόμενο των ΕΠΑΛ, υλοποιεί την εκπαιδευτική του πολιτική για την ουσιαστική στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας”, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Για την εισαγωγή των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια σε ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, σε τμήματα των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και για το ειδικό ποσοστό θέσεων 1%, η εξέταση θα γίνει στα εξής μαθήματα:

* Νέα Ελληνική Γλώσσα (συντελεστής 1,5).

* Μαθηματικά (συντελεστής 1,5).

* Δύο μαθήματα ειδικότητας (συντελεστής 3,5 για καθένα από τα δύο).

* Αντίστοιχο ειδικό μάθημα (αν απαιτείται).

Αναλυτικά στο ΦΕΚ που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης των μαθημάτων που εξετάζονται ανά ειδικότητα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Δύο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού στα μηχανογραφικά

“Φέτος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, βγαίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις εκτός του σχολικού χρόνου και κερδίζει το σχολείο δύο εβδομάδες” δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής. Τόνισε ακόμη ότι “έχουμε δύο καινούργια τμήματα πανεπιστημιακά στο μηχανογραφικό, που ασχολούνται με τον τουρισμό”, αναφερόμενος (στην ΕΡΤ) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. “Δεν είχαμε μέχρι σήμερα σε πανεπιστημιακό επίπεδο σχολές που να ασχολούνται με τον τουρισμό. Τα δύο τμήματα που είχαν δημιουργηθεί στις αρχές του 2000 δεν λειτούργησαν και καταργήθηκαν με το “σχέδιο Αθηνά”. Εμείς τα επαναφέρουμε, γιατί πιστεύουμε στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας” είπε ο γενικός γραμματέας. Για φέτος στα δύο αυτά τμήματα δεν απαιτείται η εξέταση στην αγγλική γλώσσα.

Ακόμη, μπαίνουν στα μηχανογραφικά εννέα τμήματα των ΤΕΙ, που -μεταξύ είκοσι- είχαν τεθεί σε καθεστώς μεταβατικότητας λόγω της “Αθηνάς”. “Δεχτήκαμε την πρόταση των προέδρων των ΤΕΙ από τη στιγμή που τα ΤΕΙ δέχτηκαν να ενισχύσουν οικονομικά και με προσωπικό τα τμήματα αυτά” σημείωσε ο Γ. Παντής.

Τέλος, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος η Σχολή Πυροσβεστών και το Λιμενικό Σώμα θα δεχθούν εισακτέους με το σύστημα των Πανελλαδικών.

Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ για 2.000 αποφοίτους

Ανακοινώθηκε χθες η έναρξη της Α΄ φάσης εφαρμογής του μεταλυκειακού έτους “Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ”. Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για “μια εναλλακτική και ασφαλή διαδρομή εισόδου στην αγορά εργασίας” για 2.000 κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου των ΕΠΑΛ (ηλικίας 18 έως 24 ετών).

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου. Η Α’ φάση θα πραγματοποιηθεί σε ΕΠΑ.Λ που βρίσκονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και θα αφορά τις ακόλουθες ειδικότητες:

α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών.

β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων.

γ) Τεχνικός Οχημάτων.

δ) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού.

ε) Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής.

στ) Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, και

η) Βοηθός Νοσηλευτή.

Η διάρκειά της θα είναι εννέα μήνες και θα συνδυάζει 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑΛ ή/και στο Εργαστηριακό Κέντρο (μία φορά την εβδομάδα) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες.

Στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή που ορίζεται στο 75% επί του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας».

Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας θα λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Από την έντυπη έκδοση της Εφημερίας ΑΥΓΗ

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…