pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης στο εργοτάξιο κατασκευής της 5ης Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης

στο εργοτάξιο κατασκευής της 5ης Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Η 5η λιγνιτική μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας της Δ.Ε.Η. βρίσκεται υπό κατασκευή, ενώ για την ανέγερση της η Δ.Ε.Η. χρηματοδοτεί την ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ, η οποία με τη σειρά της, δίνει τμήματα της κατασκευής σε υπεργολάβους. Στην ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ εργάζονται κυρίως μηχανικοί, τοπογράφοι χειριστές αλλά και οικοδόμοι, ο μεγάλος όμως όγκος των εργαζόμενων βρίσκεται στις διάσπαρτες υπεργολαβίες.

Το αποτέλεσμα είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο να είναι κερδισμένο εκμεταλλευόμενο τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους αυτούς και διαφέρουν ανάλογα με την εργολαβία, αλλά συνοψίζονται ως εξής, οι συμβάσεις που υπογράφουν, όποιας μορφής και αν είναι δεν ξεπερνούν τα 33 ευρώ μεροκάματο, λαμβάνουν μειωμένα ένσημα, δεν πληρώνονται για τις υπερωρίες, ούτε τον μισθό που αντιστοιχεί στην εργασία του Σαββατοκύριακου, για τα περισσότερα ατομικά μέσα προστασίας πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενώ επιβαρύνονται και με το κόστος μεταφοράς τους από και προς τον χώρο εργασίας. Φυσικά όλα αυτά έχουν στη στήριξη τον νόμων που έχουν ψηφιστεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μέσα από αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι προσπαθώντας να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους, να υπερασπιστούν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής, οργανώθηκαν και συγκρότησαν Σωματείο.

Να θυμίσουμε ότι για το θέμα των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας που επικρατούν, το Κόμμα μας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 2152-20.12.2016, η οποία παραμένει αναπάντητη από τα Υπουργεία.

Η εργοδοσία, προκειμένου να επιβάλλει τις συνθήκες που την συμφέρουν και να συνεχίσει να επικρατεί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που προκαλεί δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους εργαζόμενους, ασκεί πιέσεις με διάφορους τρόπους στα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, ώστε να κάνουν πίσω. Μάλιστα με διάφορες δικαιολογίες αρκετά από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου τέθηκαν εκτός δουλειάς, ενώ πίεσε και προς την κατεύθυνση ορισμένα από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου να πάρουν πίσω την υπογραφή τους. Ασκεί ουσιαστικά τρομοκρατία στο σύνολο των εργαζόμενων εκμεταλλευόμενη την υψηλή ανεργία, τον φόβο ότι δεν θα βρουν ξανά δουλειά.

Απαράδεκτη στάση τηρεί και ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας στην Κοζάνη, που στις μαρτυρίες των συναδέλφων του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης και του επιχειρησιακού Σωματείου απαντάει λέγοντας, ότι δεν είναι νόμιμη η ίδρυση του επιχειρησιακού Σωματείου, επειδή στο έργο της κατασκευής της 5ης μονάδας ΑΗΣ Πτολαμαΐδας εμπλέκονται πολλές κατασκευαστικές εταιρείες.

Θέτουμε ιδιαίτερα σε γνώση σας, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για την ασφάλεια των εργαζομένων. Σε συνδυασμό με μια τέτοια αντίληψη που εκφράζεται από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εργασίας Κοζάνης και με δεδομένη την υποστελέχωσή της, εγκυμονούν κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπίσετε με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα.

Επειδή όμως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των εργαζόμενων να έχουν το Σωματείο τους και να παλεύουν μέσα από αυτό, ερωτάται η κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη άσκηση όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων
  • Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων διασφάλισης των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προστασίας των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα