pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Βιβλίο: Εγκληματικότητα και ΜΜΕ / Συγγραφέας: Θεολόγη Βασιλική

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Βιβλίο: Εγκληματικότητα και ΜΜΕ / Συγγραφέας: Θεολόγη Βασιλική

Εκδότης: Νομική Βιβλιοθήκη

Αριθμός Σελίδων: 520

Έτος Έκδοσης: 2011

Το έργο Εγκληματικότητα και ΜΜΕ έχει ως αντικείμενο το ζήτημα της προβολής της εγκληματικότητας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και συγκεκριμένα μέσα από τις ειδησεογραφικές εκπομπές, τις εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου και τον Τύπο.

Διαρθρώνεται σε τέσσερα Μέρη: ΜΜΕ και θεωρίες για το έγκλημα, Προβολή της εγκληματικότητας από τα ΜΜΕ και οι επιπτώσεις της στους δικαιικούς κλάδους της Νομικής Επιστήμης, Έρευνα, Αξιοποίηση ευρημάτων.

Ειδικότερα, στο Πρώτο μέρος εξετάζονται θέματα, όπως αυτά της προβολής του εγκλήματος στον Τύπο, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο (internet), οι θεωρίες για το έγκλημα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η έννοια της είδησης, η παρουσίαση της είδησης από τους δημοσιογράφους, το αστυνομικό  και δικαστικό ρεπορτάζ, οι πηγές πληροφόρησης των δημοσιογράφων, ο ρόλος της Αστυνομίας στην πληροφόρηση, τα reality shows και τα talk shows.

Στο δεύτερο Μέρος, μετά την παρουσίαση του συνταγματικού πλαισίου σχετικά με τον τρόπο προβολής των εγκλημάτων από τα ΜΜΕ (δικαίωμα στην πληροφορία, προσωπικά δεδομένα, συνταγματικό καθεστώς ραδιοτηλεόρασης, απόρρητο επικοινωνιών), γίνεται εκτενής αναφορά στις Ανεξάρτητες Αρχές και ειδικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), όπου παρατίθενται σχετικές αποφάσεις του, που αφορούν στην επιβολή προστίμου σε τηλεοπτικούς σταθμούς λόγω παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας, προσβολής του ιδιωτικού βίου, παραβίασης της νομοθεσίας περί ανηλίκων, κ.ά.

Τα εγκλήματα Τύπου (εγκλήματα κατά της τιμής, παραβίαση απορρήτων, άσεμνα δημοσιεύματα, πορνογραφία ανηλίκων) και τα εγκλήματα διά του Τύπου, εξετάζονται στη συνέχεια και το δεύτερο Μέρος ολοκληρώνεται με την επίδραση των ΜΜΕ στην ποινική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στα ζητήματα που δημιουργούνται από την τηλεοπτική μετάδοση της ποινικής δίκης, τη μυστικότητα της προανάκρισης και την κρυφή κάμερα. Χαρακτηριστικά, όπως το αξιόποινο της πράξης, ο Τύπος ως μέσο, η δημοσίευση της είδησης, ο ειδικός δόλος του συντάκτη της είδησης κατά τη δημοσίευσή της, αποτελούν επίσης αντικείμενα επεξεργασίας στο αντίστοιχο Κεφάλαιο.

Η έρευνα και η μεθοδολογία της αποτελούν αντικείμενο του Τρίτου Μέρους, όπου εκτός από κάποιες θεωρητικές επισημάνσεις και αναλύσεις παρατίθενται στατιστικά στοιχεία σχετικά με την προβολή της εγκληματικότητας από τα τοπικά ΜΜΕ και τον τοπικό Τύπο.

Το έργο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των συμπερασμάτων σχετικά με την προβολή του εγκλήματος από τα ΜΜΕ και την παράθεση κάποιων προτάσεων σχετικά με τη συμμετοχή των ΜΜΕ στην  άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής.

Συμπληρώνεται με χρηστικές υποσημειώσεις, βιβλιογραφία (ελληνική - διεθνή), καθώς και δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών.

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…