pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Πετυχημένη η εκδήλωση και συναυλία φορέων ενάντια στο ρατσισμό και τη φτώχεια, αλλά και η όλη καμπάνια στην περιοχή μας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Αλέξης Λιοσάτος, για την τοπική Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό».

To Σ/Κ 18-19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις κι εκδηλώσεις σε αρκετές περιοχές σε όλη την Ελλάδα,

στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας κατά του Ρατσισμού, με τη συμμετοχή εκατοντάδων σωματείων, κινήσεων και φορέων και την στήριξη από μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕΔΗΝ κ.ά. Συγκεντρώσεις κι εκδηλώσεις έγιναν και στην περιοχή του νομού Κοζάνης. Κεντρικό γεγονός του διημέρου ήταν η εκδήλωση που συνδιοργάνωνε στην Πτολεμαΐδα η τοπική Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό μαζί με το Κοινωνικό Φαρμακείο Πτολεμαΐδας, τον Αθλ.Σ. Ελπίδα Περδίκκα, το Σωματείο «Εργατική Αλληλεγγύη» , την Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας και το Σύλλογο Ενάντια στις Εξαρτήσεις . Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Σε μια εκδήλωση με πλούσιο πρόγραμμα και διάρκεια περίπου 5 ωρών, αρκετές δεκάδες κόσμου επέλεξαν να αφιερώσουν αρκετό  από το χρόνο τους κι όμως ένιωσαν δικαιωμένοι για τη επιλογή τους . Συνολικά η προσέλευση ξεπέρασε τα 120 άτομα με μεγάλη τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, σε μια από τις πιο μαζικές σχετικές εκδηλώσεις της πόλης.

Ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία της εκδήλωσης είχε το γεγονός ότι πάνω από 50 άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι και νέες, συνέβαλαν στο στήσιμο και τη γνωστοποίησή της. Η εκδήλωση έγινε αφορμή για μια πλατιά τοπική παρέμβαση ενάντια στο ρατσισμό, τα μνημόνια, τη φτώχεια και το φασισμό, με το κοινό κάλεσμα των φορέων να μοιράζεται σε πάνω από 1500 αντίτυπα στους κατοίκους και ιδιαίτερα στη νεολαία της πόλης.

Την εκδήλωση άνοιξε η συζήτηση πάνω στη συγκυρία, τα προβλήματα των προσφύγων , την ανάλυση του ρατσιστικού φαινομένου και τη συσχέτισή του με το σύστημα που βρίσκεται σε κρίση, την άνοδο της ακροδεξιάς διεθνώς, την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, για τη σημασία των κοινωνικών αγώνων, της αλληλεγγύης και του κοινού μετώπου πάλης ντόπιων και προσφύγων/μεταναστών  για να χτυπηθεί τόσο ο ρατσισμός και ο φασισμός όσο και οι πολιτικές της φτώχειας και της ανεργίας. Για την αντιμεταναστευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων/κομμάτων που συνεχίζει κι η σημερινή κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά το δόγμα της «αποτροπής». Για τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν μετατραπεί σε κρατητήρια, για την υποστελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και τις όλο και περισσότερες απορρίψεις των αιτήσεων για άσυλο, για τις απελάσεις και την ΜΚΟποίηση/ιδιωτικοποίηση της αλληλεγγύης. Τα αιτήματα των διοργανωτών στρέφονταν ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ζητώντας ανοιχτά σύνορα, ανοιχτά –και αξιοπρεπή- κέντρα φιλοξενίας, ανοιχτά σχολεία για τα προσφυγόπουλα και όλα τα παιδιά, διεκδικώντας να γίνει πράξη το σύνθημα «ίσα δικαιώματα για πρόσφυγες και μετανάστες, καλύτερη ζωή για όλους».

Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης περιελάμβανε μια ισορροπημένη εναλλαγή μεταξύ σύντομων αντιρατσιστικών προβολών, ανάγνωση αντιρατσιστικών κειμένων κι απαγγελία ποιημάτων –μάλιστα ένα ποίημα μεταφράστηκε στη νοηματική- και ένα πολύ δυνατό φινάλε μιας σύντομης θεατρικής παράστασης. Η παράσταση μιλούσε για την τραγική ιστορία μιας προσφυγικής οικογένειας Σύριων και προκάλεσε πολύ έντονη συγκίνηση.

Ακολούθησαν οι όμορφες μουσικές των Β.Παμπόρη-Γ.Βασιλειάδη, Μπ.Συντάκη, Fiasco, Smash (μαθητική μπάντα του Μουσικού Λυκείου), Musix, Λύκος Δέλτα, Startis-Περιθώριο. Όλοι οι καλλιτέχνες παίξανε υπέροχα σε ήχους πολιτικού, έντεχνου, ροκ, πανκ και χιπ-χοπ τραγουδιού, με κατεξοχήν αντιρατσιστικές και γενικότερα αντι-συστημικές επιλογές σε στίχο. Και τους ευχαριστούμε πολύ. Ιδιαίτερα ευχαριστήρια πρέπει να δώσουμε και σε μια ομάδα μαθητών της τοπικής θεατρικής ομάδας «Βόρειο Πεδίο» που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του καλλιτεχνικού σκέλους της εκδήλωσης. Τέλος ευχαριστούμε θερμά και είμαστε υποχρεωμένοι στην υπάλληλο του Δήμου Β.Γ., που χτύπησε άλλη μια ...απλήρωτη διπλοβάρδια -και μάλιστα Κυριακή μέρα-,  για χάρη μας.

Κάποιοι –λίγοι,  είναι η αλήθεια- φίλοι και φίλες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης . Τα συγκεντρωμένα είδη έχουν ήδη διανεμηθεί σε οικογένειες συμπολιτών μας - τόσο ντόπιων όσο και μεταναστών-  , που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η εκδήλωση κατάφερε να καλύψει τα έξοδά της και οι περισσότεροι από τους παρεβρισκόμενους δήλωσαν πρόθυμοι και πρόθυμες να ξαναβρεθούμε και να ξανασυνεργαστούμε το επόμενο διάστημα για παρόμοιου χαρακτήρα δράσεις. Αναμφίβολα επρόκειτο για ένα σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στην πόλη, από αυτά που δίνουν τη δύναμη στις μικρές οργανωμένες δυνάμεις του αντιρατσιστικού κινήματος να συνεχίσουν την προσπάθεια σε μια εποχή που ο κόσμος μοιάζει δύσκολο  να αλλάξει. Αλλά , όπως έγινε προσπάθεια να δείξουμε σε όλη την εκδήλωση, είναι εφικτό και αναγκαίο να αλλάξει. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γινει η δυνατότητα πραγματικότητα.

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί


Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: