pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων - Καφετεριών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας: Υπόμνημα προς το Υπουργείο Εργασίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κύριε Υφυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις του κλάδου μας αντιμετωπίζουν ποικίλα

και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, που έχουν ως συνέπεια την συρρίκνωσή τους, την μετατροπή τους σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις και στο οριστικό κλείσιμό τους. 

Η κατάσταση αναπόφευκτα έχει επιπτώσεις και στους εργαζομένους μας, αφού αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το προσωπικό μας  ή να το υποαπασχολούμε.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας είναι η υποχρέωσή μας να ασφαλίζουμε στο τέως ΙΚΑ ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) την πλειοψηφία των εργαζομένων μας σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόρου, μπάρμαν κλπ) με το αναχρονιστικό, δυσβάστακτο και εκτός οικονομικής πραγματικότητας σύστημα των τεκμαρτών ημερομισθίων.

Αντίθετα ομοειδείς επιχειρήσεις (ταχυεστιατόρια – φαστφούντ) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να ασφαλίζουν το προσωπικό τους βάσει τεκμαρτών ημερομισθίων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν απέναντί μας ανταγωνιστικά και αντιεπαγγελματικά.

Με το σύστημα των τεκμαρτών ημερομισθίων είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε εισφορές επί αποδοχών που το τέως ΙΚΑ ΕΤΑΜ εκτιμούσε ότι εισπράττουν οι εργαζόμενοί μας, έστω και αν είναι γνωστό  σε  όλους ότι η κάθετη πτώση του τζίρου των καταστημάτων μας έχει οδηγήσει και τις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων μας στο επίπεδο των βασικών ημερομισθίων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Επί πλέον επειδή πρέπει να τους παρακρατούμε ασφαλιστικές εισφορές επί των τεκμαρτών και όχι των πραγματικών αποδοχών τους, οι καθαρές τους αποδοχές καταλήγουν να είναι μικρότερες από τις αποδοχές των εργαζομένων που δεν υπάγονται στη τεκμαρτή ασφάλιση.

Αξιοσημείωτο και επαγγελματικά άδικο είναι ότι το ύψος των τεκμαρτών ημερομισθίων παραμένει το ίδιο από το 2008 μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι την περίοδο αυτή (της κρίσης) ο τζίρος των καταστημάτων μας έχει υποχωρήσει πέραν του 50%, αγγίζοντας το 70 %.

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 38 του Νόμου 4387/2016 (ιδρυτικού νόμου του ΕΦΚΑ) προβλέπεται ότι για όλους τους μισθωτούς οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί της πάσης φύσεως αποδοχών τους.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, στις οποίες απευθύνθηκαν εκπρόσωποί μας, δήλωσαν ότι, γνωρίζουν μεν την διάταξη αλλά δεν μπορούν να την εφαρμόσουν  στην περίπτωσή μας, γιατί περιμένουν σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο σας.

Επίσης μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει οδηγίες και για υλοποίηση του νέου (αντικειμενικού συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού εισφορών) που προβλέπει το άρθρο 46 του ίδιου νόμου.

Επειδή είναι σαφές ότι, μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ δεν ισχύει το σύστημα ασφάλισης των σερβιτόρων, βοηθών σερβιτόρων, μπάρμαν κλπ βάσει τεκμαρτών ημερομισθίων, παρακαλούμε όπως:

Α) αποσαφηνίσετε άμεσα το ασφαλιστικό τους καθεστώς, ώστε να προσδιορίσουμε το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεών μας, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Β) Ευελπιστούμε ότι θα κληθούμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας κατά την διαδικασία κατάρτισης του νέου (αντικειμενικού συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού εισφορών), για να βοηθήσουμε στην σωστή αντιμετώπιση του ανωτέρω θέματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ενιαίος ΦορέαςΚοινωνικής  Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)

  1. Γραφείο Διοικητή

Αγ. Κων/νου 8 και Σατωβριάνδου 18  10441 Αθήνα

2.Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχων

Σατωβριάνδου 18 10432  Αθήνα

 3.Διεύθυνση Εισφορών Μισθωτών

Σατωβριάνδου 18 104 32 Αθήνα.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος του  ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.

Γρηγόριος Τσαπατσάρης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί


Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: