pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Η συμβολή της συγγραφέως Παρθένας Τσοκτουρίδου στον Ποντιακό Ελληνισμό

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η συμβολή της συγγραφέως Παρθένας Τσοκτουρίδου στον Ποντιακό Ελληνισμό.

 

  1. Το 1994 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο «Οι πατρογονικές ρίζες των Κομνηνιωτών», ιστορικό-λαογραφικό, εκδόσεις «Δίπτυχο», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρκετοί ήταν οι φοιτητές που έκαναν τις εργασίες τους βασισμένοι σ’ αυτό το βιβλίο, με σύσταση των καθηγητών του Πανεπιστημίου τους.

     
  2. Από 2000 – 2002 διετέλεσε Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών και δραστηριοποιήθηκε με την οργάνωση και την παρουσίαση Παραδοσιακών Μουσικοχορευτικών Φεστιβάλ, τα οποία παρουσιάστηκαν και σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της Δυτικής Μακεδονίας.

     
  3. Το 2005 παρουσίασε την εικοσάχρονη πολιτιστική της μελέτη: «Ο Μωμόγερος στη σκιά του Μώμου» σε φιλολογική βραδιά της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις των Κομνηνών, η οποία έγινε αποδεκτή απ’ όλο τον κόσμο.

     
  4. Το 2006 εξέδωσε το τρίτο βιβλίο της, ποντιακή θεατρική παραγωγή,  με τίτλο: «Οι Κοτζαμάνοι ιμνύσταν Μωμόγεροι». Η δραστηριότητα αυτή μαζί με το Βιογραφικό της συμπεριλήφθηκε στην Ποντιακή Εγκυκλοπαίδεια του Μαλλιάρη στον 11ο τόμο και στην πανελλαδική εφημερίδα «ΠΟΝΤΟΣ».

     
  5. Στις 16/5/2009 στην εκδήλωση για την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαίου) παρουσίασε την ποιητική της «Προσφυγική ραψωδία (1922)» σε συνεργασία και οργάνωση με την Πρόεδρο της «Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος» κα Ευαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου με αποσπάσματα του ποιητικού της έργου «Προσφυγιά-Αρμονίας κατάλυση» στο θεατράκι της Χηλής 12 (1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς) ως ποιητικό θρήνο.

     
  6. Η ίδια παρουσίαση επαναλήφθηκε στις 18/5/2009 στην Κοζάνη στο θέατρο «Φίλιππος» με οργάνωση της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και των ποντιακών σωματείων του Δήμου Κοζάνης και συνδιοργανωτές: την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και την ΕΛΒΕ. Η σκηνοθεσία της παρουσίασης ήταν δική της και η φωτογραφική επιμέλεια της κας Ε.-Α. Πεχλιβανίδου. Την επιμέλεια της μουσικής είχαν: στη λύρα ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης και στη φλογέρα ο κ. Γρηγόρης Σιδεράς. Στη ψαλτική πήρε μέρος ο θεολόγος κ. Κων/νος Κόττης. Ακούστηκε επίσης το τραγούδι «Αιμάτινα δάκρυα» και «Αιωνία η μνήμη» του ποιητή Θεόδωρου Βουτσικάκη σε μουσική του π. Θεόδωρου Τσαμπαζίδη, από την Αναστασία Παπαδοπούλου. Η εκδήλωση καλύφθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης και της εφημερίδες της Δυτικής Μακεδονίας.

     
  7. Στις 20/11/2010 απέσπασε τον ΕΠΑΙΝΟ «ΝΑΝΑ ΚΟΝΤΟΥ» από την Ένωση Σμυρναίων – Μικρασιατών στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικής Μελέτης με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες Μικρασίας». Η βράβευσή της έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία» (Μητρ. Καλλίδου 108, Καλαμαριά Θεσ/νίκης).

     
  8. Στις 5/3/2011 παρουσίασε το έθιμο των Μωμόγερων στην κωμόπολη Σοφάδες της Καρδίτσας εκ μέρους του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών.

     
  9. Στις 18/5/2011 μίλησε στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης για την Γενοκτονία των Ποντίων κατόπιν πρόσκλησης των Πολιτιστικών Φορέων της περιοχής Ελλησπόντου.

     
  10. Στις 20/5/2011 μίλησε στον τηλεοπτικό Σταθμό Flash, στην εκπομπή «παρακάθ’» του Δημήτρη Τσαβδαρίδη,  για την ποντιακή γενοκτονία και παρουσίασε την ποιητική της «Προσφυγική Ραψωδία (1922)».

     
  11. Στις 22/5/2011 μίλησε στο Δρέπανο Κοζάνης για την Γενοκτονία των Ποντίων κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού τους Φορέα και την ίδια μέρα παρουσίασε στο Μητροπολιτικό Ναό Καλαμαριάς-Κρήνης στη Θεσ/νίκη την «Προσφυγική της Ραψωδία (1922)» συγχωνευμένη με την «Προσφυγιά-Αρμονίας κατάλυση» της Ευαγγελίας Πεχλιβανίδου. Συμπαρουσιαστής στην ψαλτική ήταν ο Κόττης Κων/νος και μια καλλιτεχνική μουσική ομάδα με υψίφωνο στο τραγούδι.

     
  12. Στις 13/5/2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00΄π.μ. μίλησε στην Ξάνθη με θέμα: «Η καρδιά της μάνας» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης (Πάροδος Θερμοπυλών 8), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, που διοργανώνει ο Σύλλογος καθιερωμένα με θέματα για τη μάνα της Προσφυγιάς. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης και ακολούθησε προσφορά καφέδων με ποντιακών παραδοσιακών εδεσμάτων από το τμήμα γυναικών του Συλλόγου.

     
  13. Στις 4/6/2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.30' μ.μ., στις εκδηλώσεις "ΚΟΜΝΗΝΙΩΤΙΚΑ 2012", βραβεύτηκε από τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά της τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου της.

     
  14. Στις 10/1/2013 έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη για το έθιμο των Μωμόγερων στην Ποντιακή εκπομπή του Κώστα Περτσινίδη στο τηλεοπτικό κανάλι του FLASH-TV .

     
  15. Στις 23/1/2013, Πέμπτη, ώρα 7.00’ μ.μ., σε τηλεοπτική Ποντιακή εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Περτσινίδη στο κανάλι FLASH-TV Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε συνέντευξη μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κομνηνών Εορδαίας Μπάμπη Κουλουμπρίδη για θέματα της τοπικής λαογραφίας και πολλά άλλα τοπικά της Κοινότητας. Έκανε αναφορά στο νοσταλγικό παρελθόν με θύμησες και αναφορές (βιντεοσκοπικές και λεκτικές) στους ανθρώπους της Α’, Β’ και Γ’ γενιάς, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης στα Κομνηνά, καθώς επίσης και αναφορές στη σημερινή Δ’ και Ε’ γενιά, που διατηρούν την παράδοση έως τις μέρες μας. 

     
  16. Στις 12/5/2013 παρουσίασε την ομιλία της με θέμα: ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΑΝΑ, μαζί με την Απαγγελτική της Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ» στον Πολιτιστικό χώρο του Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών. Στις απαγγελίες πήραν μέρος οι: Βούλα Κόκλη-Τσοκτουρίδου, Μαρία Τσιλφίδου Σμυρόγλου, Νόπη Τεληγιαννίδου, Μαρία Σεράση, Μαρία Παπαδοπούλου-Νικηφορίδου Σοφία Καραμανλίδου-Μποζ.

     
  17. Στις 19/5/2013 μίλησε ως κεντρική ομιλήτρια στα Κομνηνά στην εκδήλωση που διοργάνωσε μαζί με τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και συντόνισε με την Απαγγελτική Ομάδα της με τίτλο: «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ», το ποιητικό της έργο με τίτλο: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ (1922). Πήραν μέρος στην απαγγελία οι: Βούλα Κόκλη-Τσοκτουρίδου, Μαρία Τσιλφίδου Σμυρόγλου, Νόπη Τεληγιαννίδου και Σοφία Καραμανλίδου-Μποζ.

     
  18. Στις 21/5/2013 στα πλαίσια της μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μίλησε σε επίσημη τελετή στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, όπου και τιμήθηκε για την συμβολή της στην ανάδειξη της ιστορίας μας.

     
  19. Στο τεύχος ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 του μηνιαίου περιοδικού ιστορίας και πολιτισμού «Ποντιακά» συμπεριλήφθηκε Βιογραφικό της. Έκτοτε στο περιοδικό εκείνο πάμπολλες ήταν οι γραπτές αναφορές της για το ποντιακό ζήτημα.

     
  20. Στις 13/12/2013 παρουσίασε το βιβλίο της «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο» στην Παγκρήτεια Αδελφότητα Μακεδονίας με διοργάνωση της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ομιλητές τους κ.κ. Κώστα Νίγδελη και Θεόδωρο Σαντά και ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από την ηθοποιό Δήμητρα Σαντά.

     
  21. Τον Οκτώβρη του 2014 βραβεύτηκε το βιβλίο της «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο» από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών» στα πλαίσια του 30ου Πανελληνίου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας που διεξήχθη στη Σαλαμίνα, με τη συνεργασία του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

     
  22. Στις 10/5/2015 παρουσίασε την παραμυθο-ιστορία της «Η μάνα της προσφυγιάς» στο Δημοτικό Σχολείο Κομνηνών στη γιορτή της μάνας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών με την Απαγγελτική της Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ». Απήγγειλαν ποιήματα οι εξής: Μαρία Σεράση, Χριστίνα Χαρούνη, Μαρία Τσιλφίδου, Νατάσα Μποζ και Βούλα Χουρεμίδου. Τραγούδησε ποντιακά τραγούδια η Σοφία Καραμανλίδου με τη συνοδεία της λύρας του μουσικού καλλιτέχνη Άκη Παντζούρη.

     
  23. Στις 17/05/2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30 π.μ. παρουσίασε σε συνεργασία με τον Δήμο Εορδαίας, την Απαγγελτική της Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ», τον Πολιτιστικό Φορέα «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Κομνηνών, το ποιητικό διασκευασμένο έργο της στην Ποντιακή διάλεκτο που αφορά το Μνημόσυνο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε,  ακολουθήθηκε από τρισάγιο, καταθέσεις στεφάνων, ομιλία του καθηγητή - συγγραφέα Κώστα Νίγδελη και τέλος τον Ποντιακό ποιητικό της θρήνο. Στις απαγγελίες συμμετείχαν οι εξής: Καραμανλίδου Σοφία, Κατωτοικίδου Σοφία, Κόκλη Βούλα, Μπόζ Νατάσα, Πουλτίδου Βαλεντίνη, Σεράση Μαρία, Σμυρλόγλου Άννα, Τσιλφίδου Μαρία, Τσοκτουρίδου Παρθένα, Χαρούνη Χριστίνα και Χουρεμίδου Βούλα. Στη λύρα και στο τραγούδι συμμετείχε ο Γιάννης Κατωτοικίδης. Έκτακτη συμμετοχή: Ντάνα Λυκίδου και (21) μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κομνηνών. Φωτογράφιση: Ελένη Νικηφορίδου. Την εκδήλωση κάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός WEST, η εφημερίδα Διαφάνεια κ.α.

     
  24. Τον Μάρτιο του 2016 παρέλαβε από το «Καφενείο των Ιδεών» το βιβλίο «ΑΛΜΑΝΑΚ» ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΝΘΟΣ των εκδόσεων «ΙΑΝΘΟΣ», όπου συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα του βραβευμένου μου βιβλίου «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο».

     
  25. Στις 19/5/2016 παρουσίασε την ομιλία της ως κεντρική ομιλήτρια στην κεντρική πλατεία Πτολ/δας που διοργάνωσαν οι Ποντιακοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ποντίων πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες-Η διεθνοποίησή της πάγιο αίτημα του Ελληνισμού».

     
  26. Στις 20/1/2017 αφηγήθηκε δύο παραμύθια στην κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Πτολ/δας – το ένα σε μετάφραση στην ποντιακή διάλεκτο δική της και το άλλο παρμένο από την ποντιακή παράδοση.

     
  27. Τον Απρίλιο του 2017 εξέδωσε την παραμυθο-ιστορία μου: «Η μάνα της προσφυγιάς».

     
  28. Στις 14/5/2017 παρουσίασε την παραμυθο-ιστορία της: «Η μάνα της προσφυγιάς» στο Γερακαριό του Κιλκίς σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Γερακαριού. Συνόδευσαν την παρουσίαση νέοι και νέες με απαγγελίες ποιημάτων και συνοδεία λύρας και τραγουδιού. Ακολούθησε δεξίωση με τοπικά εδέσματα και καφέ. Απαγγελία ποιημάτων:Παρασκευή Ελευθεριάδου, Μάρθα Ορφανίδου, Νίκος Ορφανίδης, Αδάμ Χριστοδουλίδης, Γιάννης Τσιγκουρλάς.

     
  29. Στις 18/5/2017 μίλησε στην κεντρική πλατεία Κομνηνών Εορδαίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών με τέλεση τρισάγιου και δεξίωσης με τοπικά εδέσματα και καφέ.

Στις 20/5/2017 μίλησε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας στην Άρνισσα Έδεσσας σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Άρνισσας «Οι Αργοναύτες» με τέλεση τρισάγιου και δεξίωσης με τοπικά εδέσματα και καφέ.

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.