pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Πόσο περήφανη μπορεί να νοιώθει η Φλώρινα για τον Ζωολογικό της κήπο; Λέξεις-εικόνες: Χρήστος Ρούσσος

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ανοικτή επιστολή-καταγγελία προς τον Δήμαρχο της πόλης φέρνει στο φως μια ιστορία που δεν τιμά την όμορφη πόλη του Βορρά.

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Φλωρίνης.

Θέμα:  ο Ζωολογικός κήπος της πόλης

Με κοινοποίηση σε φιλοζωικούς φορείς κ.α.

Κύριε Δήμαρχε είχα επισκευθεί την πόλη σας τον Αύγουστο του 1996 και βλέποντας στους ενημερωτικούς χάρτες, ότι η Φλώρινα διαθέτει ζωολογικό κήπο, έκανα και μια βόλτα εκεί.

Αμέσως επιστρέφοντας στην Αθήνα κατήγγειλα με επιστολές μου τον Ζωολογικό  κήπο της πόλης σας ως “Νταχάου” των ζώων.

ΟΙ επιστολές μου δημοσιεύτηκαν εκτός των άλλων στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» 30/8/1996 και «Καθημερινή» 29/8/1996.

Έτσι έκανα γνωστό το ζωολογικό κήπο – Νταχάου της πόλης σας, καθώς και με την άμεση ενημέρωση σε φιλοζωικές οργανώσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα κίνημα με αίτημα το άμεσο κλείσιμο του απαράδεκτου  ζωολογικού κήπου της πόλη σας που απλά την δυσφήμιζε.

Τα ζώα προωθηθήκαν σε κέντρα περίθαλψης. Το κολαστήριο των ζώων στην πόλη σας έκλεισε. Έκλεισε και το απαράδεκτο εκθετήριο με τα ταριχευμένα πουλιά και ζώα που και αυτά ήταν σε άθλια κατάσταση.

Πριν μερικές μέρες επισπεύθηκα και πάλι την πόλη σας και από περιέργεια πήγα και στον ζωολογικό κήπο σας, που μάλιστα εγκαινιάσατε με επισημότητα, τον Αύγουστο του 2016, με νέα ανάπλαση  του χώρο ονομάζοντας τον πάλι ζωολογικό κήπο, άλλα έχοντας στεγασμένα πλέων οικόσιτα ζώα.

Αντικρίζοντας τη νέα εκδοχή του ζωολογικού κήπου της πόλης σας, για άλλη μια φορά με έκανε να εκπλαγώ αρνητικά και να αναρωτηθώ.

Πόσο περήφανοι μπορεί να αισθάνονται οι  άνθρωποι της δημοτικής αρχής και πόσο προάγουν  την ζωοφιλία και την καλή φήμη της πόλης, μερικά φυλακισμένα οικόσιτα πτηνά σε απαράδεκτα, ακαλαίσθητα, τσιμεντομενα κλουβιά  άκρως ακατάλληλα ακόμα και για αυτές τις δύσμοιρες πεινασμένες  κότες που αντίκρισα  και που δεν έχουν λίγο χώμα να πατήσουν;

Πόσο περήφανοι μπορεί να αισθάνονται οι  άνθρωποι της δημοτικής αρχής και πόσο προάγουν την ζωοφιλία και την καλή φήμη της πόλης όταν μερικά αγριογούρουνα τα έχετε να διαβιούν σε συνθήκες Γκουαντάναμο, κάτω από την γη σε ένα τσιμεντένιο υπόγειο μπουντρούμι;

Πόσο περήφανοι μπορεί να αισθάνονται οι  άνθρωποι της δημοτικής αρχής και πόσο προάγει την ζωοφιλία και την καλή φήμη της πόλης μια λίμνη, που έχετε για της πάπιες, της οποίας το εκτρωματικό αρχιτεκτονικό σχέδιο μοιάζει με χαβούζα αποβλήτων και μια δεύτερη, σαν τετράγωνο ασβεστολακο οικοδομής, με μαύρα νερά και οι δυο και που σε τίποτα δεν μιμούντο, έστω στοιχειωδώς μια φυσική λιμνούλα;

Κύριε δήμαρχε, της κατά τα άλλα ωραίας Φλώρινας, έχετε έναν υπέροχο χώρο.  Αντί για ζωολογικό κήπο θα πρέπει να τον μετονομάσετε σε χώρο αναψυχής και να αναθεωρήσετε την σχέση σας με τα ζώα. Αποδεικνύεται, ότι και στην προηγούμενη κατάσταση, ο δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, δεν είχαν την απαιτούμενη εξειδίκευση για την σωστή διαχείριση των ζώων, άλλα και τώρα οι συνθήκες κράτησης των ζώων είναι απαράδεκτες και αφύσικες προς την σωστή διαβίωση, ακόμα και αυτών των οικόσιτων.

Κύριε δήμαρχε, ναι στο ιππικό όμιλο που δημιουργήσατε εκεί.

Ναι στην παιδική χαρά.

Ναι σε κάποια οικόσιτα ζώα που όμως να κυκλοφορούν στο πάρκο ελεύθερα,  άλλα  ζώα και πτηνά με αυτόν τον τρόπο που τα έχετε φυλακισμένα ΟΧΙ!.

Κύριε δήμαρχε, γιατί επιμένετε να έχετε σώνει και καλά, ζωολογικό κήπο στην πόλη;

Δεν αντιλαμβάνεστε, ότι στις συνθήκες που τα έχετε, όπως τα έχετε, αυτά τα δύσμοιρα πτηνά και ζώα, απλά ταλαιπωρούνται;

Δεν κατανοείτε ότι ο όλος σχεδιασμός των εγκαταστάσεων που αφορά την κράτηση ζώων εκεί,  έστω και οικόσιτων είναι απαράδεκτος, είναι τριτοκοσμικός και οι υπερβολή στο τσιμέντο και το σίδερο των κλουβιών , δημιουργεί μια αποστροφή στον επισκέπτη;

Κύριε δήμαρχε φροντίστε για την άμεση απομάκρυνση των αγριογούρουνων από τον τσιμεντένιο λάκκο, που τα έχετε ενταφιασμένα και να πάνε σε ένα κέντρο διαχείρισης να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες.

Κατεδαφίστε και εξαφανίστε τα απαράδεκτα κλουβιά  και αφήστε ελευθέρα τα πτηνά κότες, παγόνια, φραγκόκοτες, να περιφέρονται στο πάρκο.

Κατεδαφίστε την μεγάλη λίμνη που μοιάζει με εργοστασιακό κατάλοιπο αποβλήτων, καθώς και την τσιμεντένια μικρότερη και κατασκάβεστε για τις πάπιες μια λίμνη, με αισθητική άποψη, που να μιμείται την φυσικότητα μιας λιμνούλας.

Εν πάση περιπτώσει, αν σώνει και καλά θέλετε ζωολογικό κήπο στην πόλη σας η κάντε το σωστά η παρατάτε το και μετονομάστε τον χώρο αυτόν σε πάρκο αναψυχής με τον ιππικό όμιλο και την παιδική χαρά, χωρείς ζώα, φυτέψτε και περισσότερα δέντρα και άλλα δασικά φυτά και έτσι θα είναι ότι καλύτερο για την πόλη.

Αυτή η εικόνα που έχει ο ζωολογικός κήπος με τα απαράδεκτα κλουβιά και λοιπές εγκαταστάσεις δημιουργούν αποστροφή, σε ψυχοπλακώνουν και είναι κάτι άσχημο για την πόλη.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Χρήστος Ρούσσος

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr

Δημοφιλή Νέα

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου
Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)