pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας: ΟΧΙ στους εκβιασμούς στους εργαζόμενους. Να μην περάσει η «αξιολόγηση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με κάθε τρόπο, προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - με τη στήριξη της ΝΔ, των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος και των ΜΜΕ που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες - να προχωρήσει

την "αξιολόγηση", που οδηγεί στην παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Μπροστά στη μεγάλη επιτυχία της αποχής των εργαζομένων στο Δημόσιο από κάθε διαδικασία "αξιολόγησης" που ξεπέρασε το 80%, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και το "καρότο" και το "μαστίγιο".

Μετά λοιπόν τα δημοσιεύματα για δήθεν "επίδομα - μπόνους" για όσους συμμετέχουν στην "αξιολόγηση" - που τελικά διαψεύσθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης - τώρα έρχονται οι εκβιασμοί.

Σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 4 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται ότι «οι αξιολογητές οφείλουν να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους αξιολόγησης των υφισταμένων τους, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων». Εκβιάζουν δηλαδή με αυτό τον τρόπο συναδέλφους για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, ότι η "αξιολόγηση" τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τις λαϊκές οικογένειες, ούτε στην αντιμετώπιση υπαρκτών φαινομένων λούφας, αδιαφορίας ή διαφθοράς.

Αντίθετα, στόχος της "αξιολόγησης" και της στοχοθεσίας (όπως και όλων των υπόλοιπων αλλαγών στο δημόσιο τομέα π.χ. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ κλπ) είναι η μεγαλύτερη προσαρμογή του κράτους ώστε να υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους (αυτή είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ τους), καθώς και η τρομοκράτηση και χειραγώγηση των εργαζομένων στο δημόσιο.

Έτσι, στον τομέα της υγείας - πρόνοιας, η "αξιολόγηση" και η στοχοθεία στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων και στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Άλλωστε η μείωση του δημόσιου τομέα υγείας με αντίστοιχη μείωση των μόνιμων εργαζομένων είναι κατεύθυνση της Ευρ. Ένωσης και απαίτηση του ΣΕΒ, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

 Ταυτόχρονα, ανοίγουν τον δρόμο για μειώσεις μισθών, διαθεσιμότητες και απολύσεις, αφού προβλέπεται:

1) «μετά από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις (σ.σ. που κρίνουν τον εργαζόμενο "ανεπαρκή") δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική του εξέλιξη» (άρθρο 12, Ν.4354/2015)

2) Υπάλληλοι που έχουν διανύσει τα δύο πρώτα έτη της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους δεν μονιμοποιούνται αν «υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων» (άρθρο 40 υπαλληλικού κώδικα).

3) μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται (...) προς κρίση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο (...) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό» (άρθρα 83, 95 και 152 του υπαλληλικού κώδικα).

Απόδειξη του πραγματικού χαρακτήρα της αξιολόγησης είναι και η έντονη πίεση που ασκείται για την ολοκλήρωση της όχι μόνο από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ αλλά και από κανάλια και εφημερίδες που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και αντικειμενικά προωθούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Πολύτιμη όμως βοήθεια στα κυβερνητικά σχέδια προσφέρουν οι παρατάξεις του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Από τη μια, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ότι μπορούν για να «διαφημίσουν» τη σημερινή αξιολόγηση ως καλύτερη από την αντίστοιχη της ΝΔ και ζητούν την αναβολή της διαδικασίας αξιολόγησης μέχρι να ολοκληρωθούν πρώτα οι νέες κρίσεις για επιλογή προϊσταμένων.

Από την άλλη, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που συναποτελούν την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, δηλώνουν αντίθετοι στην αξιολόγηση γιατί – όπως γράφουν στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ (10/8/2017::

«Όλοι οι Προϊστάμενοι στα Νοσοκομεία (Διευθυντές, Υποδιευθυντές, Τμηματάρχες) 2.100 στο σύνολο κατέχουν τις θέσεις Ευθύνης με ανάθεση από τους Διοικητές των Νοσοκομείων.»

«Εάν συμμετείχαμε στην αξιολόγηση οι Διοικητές των Νοσοκομείων θα παρενέβαιναν στους Προϊσταμένους Αξιολογητές που είναι ευάλωτοι αφού είναι τοποθετημένοι με ανάθεση και όχι με κρίση για να κατηγοριοποιήσουν τους υπαλλήλους όχι με βάση την υπηρεσιακή τους εικόνα, αλλά με κομματικά κριτήρια.»

«Αντιθέτως εάν είχαν κριθεί με τριετή θητεία δεν θα είχαν κανένα λόγο να μην βαθμολογήσουν αντικειμενικά.»

Και καταλήγουν στην ανακοίνωση:

«Όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι.» αποδεχόμενοι ουσιαστικά τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί «διαφορετικής και καλύτερης αξιολόγησης»

Μαζί οι παρατάξεις αυτές (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ, η καθεμιά με το δικό της τρόπο) κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα και τη στόχευση της αξιολόγησης και συνολικά των αλλαγών στο δημόσιο. Γι’ αυτό επικεντρώνουν την κριτική τους στη διαδικασία της αξιολόγησης κι όχι στην ουσία, ότι αποτελεί εργαλείο θωράκισης του αστικού κράτους.

Στην πραγματικότητα συμφωνούν στην ανάγκη προσαρμογής της λειτουργίας και της δομής του κράτους, για να υπηρετεί καλύτερα τα σύγχρονα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον τομέα της υγείας – πρόνοιας, συμφωνούν ουσιαστικά στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή άλλωστε αποτελούσε θέση του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον από το 2009, και την υλοποίηση της προχωρεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ακόμα πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουμε το συλλογικό αγώνα για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, τις αντιλαϊκές αλλαγές στο Δημόσιο. Να δυναμώσουμε το συλλογικό αγώνα ενάντια στη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων και τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Μόνη ελπίδα των εργαζομένων είναι η ενίσχυση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργασιακών δικαιωμάτων, των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να συμβάλλει στο δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, στη συγκέντρωση δυνάμεων για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

7/9/ 2017

 

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας