pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ποιος ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα; Του Γιάννη Τζιουρά

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η χρονική στιγμή κατά την οποία ένας αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης επιλέγει να επισκεφθεί ένα άλλο κράτος, έχει να κάνει με τις πολιτικές συγκυρίες και την εθνική στρατηγική

που εκείνος επιθυμεί να προωθήσει και να εφαρμόσει. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του νέου Γάλλου Προέδρου, E. Macron, στην Αθήνα, στοχεύει κυρίως σε ένα μόνο πράγμα: Στην διερεύνηση των προθέσεων της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην νέα Ευρωζώνη που διαμορφώνεται. Τι σημαίνει αυτό;

Μετά την, καθόλου εύκολη, αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά και στις ΗΠΑ, τα ανεπτυγμένα κράτη εργάζονται προς την κατεύθυνση αποτροπής παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον ενώ επιθυμούν να διασφαλίσουν την ισχνή ανάπτυξη που ξεκίνησε σ’ αυτά, ορθώνοντας φραγμούς σε απερίσκεπτες δημοσιονομικές πολιτικές και θέτοντας αυστηρότερους όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Από την περασμένη άνοιξη, και ιδίως από την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα, ξεκίνησε ο επανασχεδιασμός της νέας Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των επερχόμενων αλλαγών στην Ε.Ε, και κυρίως λόγω της επικείμενης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την τελευταία.

Πρωτεργάτες στο εγχείρημα αυτό είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ φαίνεται πως θα ακολουθούν και άλλα κράτη, και κυρίως οι πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες διήλθαν επιτυχώς από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ποιος ο ρόλος και η πρόθεση της Ελλάδας στο νέο αυτό σχεδιασμό;

Η συμμετοχή της χώρας μας στην κίνηση αυτή ήταν ανύπαρκτη από την αρχή, και ο κύριος λόγος είναι επειδή η Ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει ομοϊδεάτες της στους πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος. Η τακτική που ακολούθησε η χώρα μας ήταν αυτή της αναμονής, με την προσδοκία της αποτυχίας αυτού του εγχειρήματος σε περίπτωση εκλογικής ήττας του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία, Διότι, εμπνευστής και κύριος υποστηρικτής αυτού του σχεδίου είναι η Γερμανική Καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Όμως τα πράγματα δείχνουν πως στις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, θα νικήσει και πάλι ο συνασπισμός της A. Merkel, με αποτέλεσμα οι ανωτέρω σχεδιασμοί να επιταχυνθούν. Κατόπιν αυτών, και ενόψει των Ευρωπαϊκών εκλογών το 2019, οι εμπνευστές της νέας Ευρωζώνης πρέπει να βιαστούν ώστε μέχρι τις εκλογές, στις οποίες θα κληθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποδεχθούν ή να απορρίψουν το νέο αυτό σχέδιο, πρώτον να έχουν διαμορφώσει το σχέδιο της νέας Ευρωζώνης, και ιδίως το θεσμικό πλαίσιο της αυστηρότερης δημοσιονομικής ένωσης, και δεύτερον να έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο της εξόδου χωρών από την Ε.Ε. το οποίο αφενός θα εφαρμοστεί για τη Μεγάλη Βρετανία, αφετέρου θα αποτελέσει το υπόδειγμα για όσα άλλα κράτη της ένωσης επιθυμούν να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε η Μ. Βρετανία.

Η νέα Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισαν επανειλημμένως οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων κρατών της Ευρωζώνης, θα είναι αυτή των πολλαπλών ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει πως η συμμετοχή σε μια από τις διαθέσιμες ταχύτητες θα είναι συνάρτηση των ικανοτήτων (ή και των επιλογών) των συμμετεχόντων, χωρίς όμως τα κράτη που θα βρίσκονται σε μια «χαμηλότερη» ταχύτητα να μπορούν να εμποδίσουν τα κράτη που βρίσκονται σε μια «ανώτερη» να προχωρήσουν γρηγορότερα. Η μέθοδος αυτή ολοκλήρωσης, διαφέρει από την μέχρι τώρα μέθοδο της μεταβλητής γεωμετρίας, σύμφωνα με την οποία ένα κράτος μπορούσε να συμμετάσχει σε μια μορφή συνεργασίας, εφόσον πληρούσε τις προϋποθέσεις, αλλά μπορούσε επίσης και να εμποδίσει μια στενότερη συνεργασία των υπολοίπων.

Η παρεμπόδιση της συνεργασίας μπορούσε να προέλθει, όπως στην περίπτωση σήμερα της χώρας μας, με την αδυναμία εφαρμογής των κανόνων που ισχύουν εντός αυτής και ιδίως με την αποδοχή της κατά παρέκκλιση εφαρμογής των κανόνων από τους συμμετέχοντες. Για να το πω πιο απλά, ακόμη κι αν θέλουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν πιο αυστηρούς κανόνες, η μη τήρησή τους από τη χώρα μας, τα εμποδίζει να τους υιοθετήσουν ενώ δεν μπορεί από τη μια να γίνεται το πλαίσιο ολοένα και πιο αυστηρό και από την άλλη να αποδέχονται οι υπόλοιποι, να μην εφαρμόζεται (και μάλιστα για αόριστο διάστημα) το πλαίσιο αυτό από κάποιον συμμετέχοντα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, ως συνεχιστής αυτής της ιδέας και θεωρώντας σχεδόν βέβαιη την εκλογική νίκη της A. Merkel, επισκέπτεται τη χώρα μας για να διερευνήσει κατ’ αρχήν τις προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και κατά δεύτερον να εκμαιεύσει την συμμετοχή μας στους νέους σχεδιασμούς. Κι αυτό, γιατί μετά τις Γερμανικές εκλογές, οι ανωτέρω διαδικασίες θα επιταχυνθούν με τέτοιο τρόπο ώστε τα περιθώρια κινήσεων των α-μέτοχων κρατών, θα είναι μηδαμινά.

Η Ελλάδα, έχει ως μοναδική ευκαιρία (πέραν της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος και της εφαρμογής μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση) να επιλέξει αν θα μπορεί να βρίσκεται ή όχι στο κέντρο της νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση που επιθυμεί την παραμονή της στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να πληροί μια σειρά προϋποθέσεων στο δημοσιονομικό επίπεδο καθώς και στο αναπτυξιακό. Διαφορετικά θα κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη σύντομα.

Η Γαλλία αποτελεί έναν εγγυητή της παραμονής μας στην Ευρωζώνη, εφόσον επιλέξουμε την συμμετοχή μας σ’ αυτή. Οι εγγυήσεις συνίστανται στην πρόθεση οικονομικής συνεργασίας και την πραγματοποίηση επενδύσεων, υπό τον όρο της επιτυχούς εξόδου της χώρας μας από το πρόγραμμα (και όχι την επιτροπεία, η οποία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια), και την μακροπρόθεσμη τήρηση των προϋποθέσεων συμμετοχής στην νέα δημοσιονομική και νομισματική ένωση που προωθείται.

Επενδύσεις Γαλλικές, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται στην Ελλάδα (επενδυτικό, φορολογικό, περιβαλλοντικό, διοικητικό κτλ.) δεν πρόκειται να έρθουν. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες απλά, στο πλαίσιο των Γαλλικών εγγυήσεων, θα προτείνουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ερχόταν, αν τελικά αποφασίσουμε να συμμετάσχουμε στην νέα Ευρωζώνη. Διαφορετικά επενδύσεις σε μια χώρα στην οποία δεν γνωρίζει κανείς με σιγουριά αν θα αλλάξει νόμισμα σε ένα-δύο χρόνια, είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν. Αυτό άλλωστε, σε συνδυασμό και με την κυβερνητική επιλογή της μη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων, καθιστά τη χώρα μας παράλυτη στο αναπτυξιακό επίπεδο.

Τέλος, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, έρχεται και ο επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Total. Η επίσκεψή του έχει ως στόχο, κατά την άποψή μου, τα δικαιώματα παραχώρησης εξόρυξης υδρογονανθράκων, τα οποία θα περάσουν, υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο που αφορά το Υπερταμείο, στην μία από τις θυγατρικές του, την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών. Για το ζήτημα αυτό, θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο μου. Ωστόσο εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς το πώς ασκούνται οι πολιτικές σε διεθνές επίπεδο.

του Γιάννη Τζιουρά,

Διεθνολόγος- Πολιτικός Επιστήμονας,

Υπ. Δρ. Νομικής ΑΠΘ

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…