IOANNOU banner orizontio

kozani tv a2 829x181

Ποιος ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα; Του Γιάννη Τζιουρά

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η χρονική στιγμή κατά την οποία ένας αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης επιλέγει να επισκεφθεί ένα άλλο κράτος, έχει να κάνει με τις πολιτικές συγκυρίες και την εθνική στρατηγική

που εκείνος επιθυμεί να προωθήσει και να εφαρμόσει. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του νέου Γάλλου Προέδρου, E. Macron, στην Αθήνα, στοχεύει κυρίως σε ένα μόνο πράγμα: Στην διερεύνηση των προθέσεων της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην νέα Ευρωζώνη που διαμορφώνεται. Τι σημαίνει αυτό;

Μετά την, καθόλου εύκολη, αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά και στις ΗΠΑ, τα ανεπτυγμένα κράτη εργάζονται προς την κατεύθυνση αποτροπής παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον ενώ επιθυμούν να διασφαλίσουν την ισχνή ανάπτυξη που ξεκίνησε σ’ αυτά, ορθώνοντας φραγμούς σε απερίσκεπτες δημοσιονομικές πολιτικές και θέτοντας αυστηρότερους όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Από την περασμένη άνοιξη, και ιδίως από την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα, ξεκίνησε ο επανασχεδιασμός της νέας Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των επερχόμενων αλλαγών στην Ε.Ε, και κυρίως λόγω της επικείμενης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την τελευταία.

Πρωτεργάτες στο εγχείρημα αυτό είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ φαίνεται πως θα ακολουθούν και άλλα κράτη, και κυρίως οι πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες διήλθαν επιτυχώς από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ποιος ο ρόλος και η πρόθεση της Ελλάδας στο νέο αυτό σχεδιασμό;

Η συμμετοχή της χώρας μας στην κίνηση αυτή ήταν ανύπαρκτη από την αρχή, και ο κύριος λόγος είναι επειδή η Ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει ομοϊδεάτες της στους πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος. Η τακτική που ακολούθησε η χώρα μας ήταν αυτή της αναμονής, με την προσδοκία της αποτυχίας αυτού του εγχειρήματος σε περίπτωση εκλογικής ήττας του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία, Διότι, εμπνευστής και κύριος υποστηρικτής αυτού του σχεδίου είναι η Γερμανική Καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Όμως τα πράγματα δείχνουν πως στις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, θα νικήσει και πάλι ο συνασπισμός της A. Merkel, με αποτέλεσμα οι ανωτέρω σχεδιασμοί να επιταχυνθούν. Κατόπιν αυτών, και ενόψει των Ευρωπαϊκών εκλογών το 2019, οι εμπνευστές της νέας Ευρωζώνης πρέπει να βιαστούν ώστε μέχρι τις εκλογές, στις οποίες θα κληθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποδεχθούν ή να απορρίψουν το νέο αυτό σχέδιο, πρώτον να έχουν διαμορφώσει το σχέδιο της νέας Ευρωζώνης, και ιδίως το θεσμικό πλαίσιο της αυστηρότερης δημοσιονομικής ένωσης, και δεύτερον να έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο της εξόδου χωρών από την Ε.Ε. το οποίο αφενός θα εφαρμοστεί για τη Μεγάλη Βρετανία, αφετέρου θα αποτελέσει το υπόδειγμα για όσα άλλα κράτη της ένωσης επιθυμούν να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε η Μ. Βρετανία.

Η νέα Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισαν επανειλημμένως οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων κρατών της Ευρωζώνης, θα είναι αυτή των πολλαπλών ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει πως η συμμετοχή σε μια από τις διαθέσιμες ταχύτητες θα είναι συνάρτηση των ικανοτήτων (ή και των επιλογών) των συμμετεχόντων, χωρίς όμως τα κράτη που θα βρίσκονται σε μια «χαμηλότερη» ταχύτητα να μπορούν να εμποδίσουν τα κράτη που βρίσκονται σε μια «ανώτερη» να προχωρήσουν γρηγορότερα. Η μέθοδος αυτή ολοκλήρωσης, διαφέρει από την μέχρι τώρα μέθοδο της μεταβλητής γεωμετρίας, σύμφωνα με την οποία ένα κράτος μπορούσε να συμμετάσχει σε μια μορφή συνεργασίας, εφόσον πληρούσε τις προϋποθέσεις, αλλά μπορούσε επίσης και να εμποδίσει μια στενότερη συνεργασία των υπολοίπων.

Η παρεμπόδιση της συνεργασίας μπορούσε να προέλθει, όπως στην περίπτωση σήμερα της χώρας μας, με την αδυναμία εφαρμογής των κανόνων που ισχύουν εντός αυτής και ιδίως με την αποδοχή της κατά παρέκκλιση εφαρμογής των κανόνων από τους συμμετέχοντες. Για να το πω πιο απλά, ακόμη κι αν θέλουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν πιο αυστηρούς κανόνες, η μη τήρησή τους από τη χώρα μας, τα εμποδίζει να τους υιοθετήσουν ενώ δεν μπορεί από τη μια να γίνεται το πλαίσιο ολοένα και πιο αυστηρό και από την άλλη να αποδέχονται οι υπόλοιποι, να μην εφαρμόζεται (και μάλιστα για αόριστο διάστημα) το πλαίσιο αυτό από κάποιον συμμετέχοντα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, ως συνεχιστής αυτής της ιδέας και θεωρώντας σχεδόν βέβαιη την εκλογική νίκη της A. Merkel, επισκέπτεται τη χώρα μας για να διερευνήσει κατ’ αρχήν τις προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και κατά δεύτερον να εκμαιεύσει την συμμετοχή μας στους νέους σχεδιασμούς. Κι αυτό, γιατί μετά τις Γερμανικές εκλογές, οι ανωτέρω διαδικασίες θα επιταχυνθούν με τέτοιο τρόπο ώστε τα περιθώρια κινήσεων των α-μέτοχων κρατών, θα είναι μηδαμινά.

Η Ελλάδα, έχει ως μοναδική ευκαιρία (πέραν της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος και της εφαρμογής μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση) να επιλέξει αν θα μπορεί να βρίσκεται ή όχι στο κέντρο της νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση που επιθυμεί την παραμονή της στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να πληροί μια σειρά προϋποθέσεων στο δημοσιονομικό επίπεδο καθώς και στο αναπτυξιακό. Διαφορετικά θα κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη σύντομα.

Η Γαλλία αποτελεί έναν εγγυητή της παραμονής μας στην Ευρωζώνη, εφόσον επιλέξουμε την συμμετοχή μας σ’ αυτή. Οι εγγυήσεις συνίστανται στην πρόθεση οικονομικής συνεργασίας και την πραγματοποίηση επενδύσεων, υπό τον όρο της επιτυχούς εξόδου της χώρας μας από το πρόγραμμα (και όχι την επιτροπεία, η οποία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια), και την μακροπρόθεσμη τήρηση των προϋποθέσεων συμμετοχής στην νέα δημοσιονομική και νομισματική ένωση που προωθείται.

Επενδύσεις Γαλλικές, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται στην Ελλάδα (επενδυτικό, φορολογικό, περιβαλλοντικό, διοικητικό κτλ.) δεν πρόκειται να έρθουν. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες απλά, στο πλαίσιο των Γαλλικών εγγυήσεων, θα προτείνουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ερχόταν, αν τελικά αποφασίσουμε να συμμετάσχουμε στην νέα Ευρωζώνη. Διαφορετικά επενδύσεις σε μια χώρα στην οποία δεν γνωρίζει κανείς με σιγουριά αν θα αλλάξει νόμισμα σε ένα-δύο χρόνια, είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν. Αυτό άλλωστε, σε συνδυασμό και με την κυβερνητική επιλογή της μη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων, καθιστά τη χώρα μας παράλυτη στο αναπτυξιακό επίπεδο.

Τέλος, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, έρχεται και ο επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Total. Η επίσκεψή του έχει ως στόχο, κατά την άποψή μου, τα δικαιώματα παραχώρησης εξόρυξης υδρογονανθράκων, τα οποία θα περάσουν, υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο που αφορά το Υπερταμείο, στην μία από τις θυγατρικές του, την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών. Για το ζήτημα αυτό, θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο μου. Ωστόσο εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς το πώς ασκούνται οι πολιτικές σε διεθνές επίπεδο.

του Γιάννη Τζιουρά,

Διεθνολόγος- Πολιτικός Επιστήμονας,

Υπ. Δρ. Νομικής ΑΠΘ

Δημοφιλή Νέα

Μεγάλο το ενδιαφέρον των αγροτών στην ημερίδα του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)

Μεγάλο το ενδιαφέρον των αγροτών στην ημερίδα του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)


Σημαντικά στοιχεία για την χρήση των γεωργικών φαρμάκων την Ελλάδα συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώ…

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Χάρρυ Κλυνν

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Χάρρυ Κλυνν


Πέθανε σήμερα σε ηλ&io…

Ουγκαγκα μπουμ μπουμ !!!

Ουγκαγκα μπουμ μπουμ !!!


Σαν ήμουνα κι εγώ μικρό παιδί ρωτούσα για να μάθω καθετί.Ρωτούσα κάθε μέρα τον μπαμπά και τη μαμάνα…

Εκδηλώσεις Κομνηνών 2018

Εκδηλώσεις Κομνηνών 2018


Εκδηλώσεις Κομνηνών 2018

Αναβολή 20ης Ανθοκομικής Έκθεσης Πτολεμαΐδας
«Η Επιβολή του Κράτους. Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» της Βασιλικής Λάζου - Παρουσίαση του βιβλίου Τετάρτη 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη

«Η Επιβολή του Κράτους. Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» της Βασιλικής Λάζου - Παρουσίαση του βιβλίου Τετάρτη 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη


Το βιβλίο της Βασιλικής Λάζου «Η Επιβολή του Κράτους.Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» (εκδόσ…

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας: Εκδήλωση την Πέμπτη 30 Μαΐου στο πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας: Εκδήλωση την Πέμπτη 30 Μαΐου στο πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας


Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας: Εκδήλωση την Πέμπτη 30 Μαΐου στο πνευματικό κέντρ…

Συνελήφθησαν δύο άτομα σε περιοχή της Πτολεμαΐδας για διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών, καθώς και για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και λαθρεμπορίας

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα