IOANNOU banner orizontio

kozani tv a2 829x181

Θέμης Μουμουλίδης: «Η επιτυχία του αναπτυξιακού σχεδίου για την Δυτική Μακεδονία, απαιτεί συναίνεση και υπερβάσεις»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Θέμης Μουμουλίδης: «Η επιτυχία του  αναπτυξιακού  σχεδίου για την Δυτική Μακεδονία, απαιτεί συναίνεση και υπερβάσεις»

(Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αντώνη Μαυρίδη  στην ΕΡΑ Κοζάνης)

  • Η κυβέρνηση βρίσκει δυναμικό βηματισμό.
  • Κορυφαίο πρόβλημα στην περιοχή μας παραμένει η ανεργία. Ντρέπομαι όταν συναντώ ανθρώπους να επαιτούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία.
  • Σημαντική η τροπολογία για απαλλαγή των μηχανικών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όταν δεν εργάζονται.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι μεγάλοι αδικημένοι της κρίσης.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης στην ΕΡΑ Κοζάνης και στον δημοσιογράφο  Αντώνη Μαυρίδη.

Παραθέτουμε αποσπάσματα με τα βασικότερα  θέματα της συζήτησης:

Σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Μακεδονίας ο βουλευτής τόνισε:

«O Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά σημαντικών έργων για την περιοχή. Για την πραγματοποίησή τους απαιτείται άριστος συντονισμός της περιφερειακής αρχής, των δημοτικών αρχών και του πολιτικού προσωπικού της περιοχής. Ωστόσο, η εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου για την Δυτική Μακεδονία, απαιτεί συναίνεση και υπερβάσεις. Ζητούμενο λοιπόν είναι η σύγκλιση, η συλλογικότητα και η διαμόρφωση κουλτούρας συνύπαρξης. Ο στόχος είναι κοινός. Οι ανταγωνισμοί δεν βοηθούν. Άλλωστε και η Ελλάδα έχει ανάγκη την συλλογικότητα και την συναίνεση περισσότερο από ποτέ. Κορυφαίο ζήτημα παραμένει για την περιοχή μας, η δημιουργία παράλληλου με την ΔΕΗ σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης.

Εντοπίζοντας τις προτεραιότητες για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο Θέμης Μουμουλίδης ανέφερε ενδεικτικά ως πλέον σημαντικά:

  • Το πρόβλημα των ελευθέρων επαγγελματιών. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι μεγάλοι αδικημένοι σε αυτή την κρίση. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά ευεργετικών ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Χωρίς την δημιουργία «τοπίου» φορολογικής και οικονομικής ενθάρρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, η πραγματική ανάπτυξη θα καθυστερεί για χρόνια».
  • Απαλλάσσονται οι μηχανικοί από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όταν δεν εργάζονται.  «Αυτή η τροπολογία επιφέρει μία πολύ γενναία αλλαγή από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες μηχανικοί. Μετά από αίτημα του προέδρου του ΤΕΕ  Δυτ. Μακεδονίας  κ. Δ. Μαυροματίδη, κάναμε παρέμβαση στον Υφυπουργό Εργασίας κ. Α. Πετρόπουλο, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα. Έτσι αποκαθίσταται άλλη μια αδικία. Στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες διορθωτικές ρυθμίσεις»
  • Πως αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη όταν η ανύπαρκτη οδική σύνδεση σημαντικών  πόλεων οδηγεί στην απομόνωση καθώς δεν έχει σχεδιαστεί εδώ και δεκαετίες; Στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης υπάρχουν σημαντικές περιοχές οι οποίες δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ενδεικτικά αναφέρω ως απαράδεκτη, τη μη σύνδεση του Βοίου [από Γαλατινή] με την Εορδαία, των Σερβίων [από Ελάτη] με την Δεσκάτη. Υπάρχει σειρά οδικών συνδέσεων, λίγων χιλιομέτρων, οι οποίοι θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Αν δεν αντιδράσουμε θα ερημώσουν οι τοπικές κοινότητες. Συμφέροντα τοπικών παραγόντων και «πολιτικές» σκοπιμότητες θέλανε απομονωμένες διάφορες περιοχές για να ευεργετηθούν κάποιες άλλες και αυτό είναι εξαιρετικά αναχρονιστικό. Αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική ανάπτυξη, θα πρέπει να βγάλουμε από την απομόνωση αυτές τις περιοχές. Πρόκειται για σοβαρή πολιτική επιλογή που δεν μπορεί να καθυστερήσει.
  • Για την παροχή γης σε ανέργους και νέους αγρότες και τη δημιουργία αγροκτήματος καλλιέργειας αρωματικών φυτών. Πολύ σημαντική επιλογή για την αντιμετώπιση της ανεργίας που οδεύει στην τελική φάση υλοποίησής της. Θα δημιουργήσει τουλάχιστον 300 πραγματικές θέσεις εργασίας. Κάποιοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πρόταση που παρουσίασα ολοκληρωμένη, μετά από σειρά συζητήσεων με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σειρά αγροτών και επιστημόνων που ασχολούνται με τα αρωματικά. Σήμερα έχει ήδη ανακοινωθεί  η παραχώρηση εδαφών από την ΔΕΗ σε νέους αγρότες αλλά και σε ανέργους. Το υπουργείο προχώρησε στην συγκρότηση επιτροπής, που θα ολοκληρώσει το σχέδιο και θα θέσει το πλαίσιο λειτουργίας του εγχειρήματος, καθώς και τις προϋποθέσεις συμμετοχής ανέργων, νέων αγροτών και ακτημόνων. Στο τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο ανάπτυξης. 5.000 στρέμματα –ουσιαστικά για πρώτη φορά - επαναποδίδονται στην κοινωνία. Τα εν λόγω εδάφη ανήκουν στις περιοχές των δήμων Εορδαίας και Κοζάνης.

Παράλληλα, με τη δημιουργία του μεγαλύτερου αγροκτήματος καλλιέργειας αρωματικών φυτών, δημιουργούμε και νέα πλεονεκτήματα για την περιοχή, καθώς ενισχύεται και ωφελείται  η μελισσοκομία, δημιουργείται Κέντρο Έρευνας και καλλιέργειας αρωματικών φυτών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια με την συγκροτημένη και επιστημονικά σχεδιασμένη αποκατάσταση εδαφών, οι περιοχές των ορυχείων σταδιακά περνάνε στην επόμενη μέρα της Π.Ε. Κοζάνης, αλλάζοντας τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής.

-Το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.  «Η ανεργία παραμένει το κορυφαίο πρόβλημα της περιοχής και δεν θα αντιμετωπιστεί με ευχές, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Σ’ αυτό εντάσσονται και τα αρωματικά φυτά. Είναι σημαντικό –και υποχρέωσή μας-, κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται από δημόσιο οργανισμό, να καλύπτεται με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο. Ντρέπομαι όταν βλέπω ανθρώπους να επαιτούν για το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία».

  • Τέλος, για την κυβέρνηση, ο κ. Μουμουλίδης τόνισε: «Νομίζω ότι θα δούμε την κυβέρνηση να παρουσιάζει εμφανές έργο με δυναμικό πρόσημο. Αφού «πιέστηκε» από τον έλεγχο, την καθοδήγηση και τις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση εκτιμώ πως βρίσκει τρόπους να παρουσιάσει ένα έργο βαθειά μεταρρυθμιστικό, που  θα δώσει ανάσα και ανάταση στην ελληνική κοινωνία, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης. Η Κυβέρνηση βρίσκει πλέον σταθερό βηματισμό και νομίζω ότι μόνο αισιόδοξα μπορούμε να βλέπουμε το έργο της. Το επόμενο διάστημα βγαίνουμε στις αγορές, ενώ είναι ήδη εμφανές το κυβερνητικό έργο στους νευραλγικούς τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πολιτικής, των υποδομών. Είναι σημαντικό να αρχίσει να ευημερεί και να ανακάμπτει η αισιοδοξία στην Ελληνική κοινωνία, η οποία γνωρίζει καλά πως η επιστροφή το φαύλο πολιτικό παρελθόν, είναι αδιανόητη και πως η πορεία σε ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον, που εγγυάται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μόνη επιλογή».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμη Μουμουλίδη

Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Π.Ε. Κοζάνης

Μέλους Διαρκών Επιτροπών

Μορφωτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Δημοφιλή Νέα

Μεγάλο το ενδιαφέρον των αγροτών στην ημερίδα του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)

Μεγάλο το ενδιαφέρον των αγροτών στην ημερίδα του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)


Σημαντικά στοιχεία για την χρήση των γεωργικών φαρμάκων την Ελλάδα συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώ…

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Χάρρυ Κλυνν

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Χάρρυ Κλυνν


Πέθανε σήμερα σε ηλ&io…

Ουγκαγκα μπουμ μπουμ !!!

Ουγκαγκα μπουμ μπουμ !!!


Σαν ήμουνα κι εγώ μικρό παιδί ρωτούσα για να μάθω καθετί.Ρωτούσα κάθε μέρα τον μπαμπά και τη μαμάνα…

Εκδηλώσεις Κομνηνών 2018

Εκδηλώσεις Κομνηνών 2018


Εκδηλώσεις Κομνηνών 2018

Αναβολή 20ης Ανθοκομικής Έκθεσης Πτολεμαΐδας
«Η Επιβολή του Κράτους. Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» της Βασιλικής Λάζου - Παρουσίαση του βιβλίου Τετάρτη 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη

«Η Επιβολή του Κράτους. Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» της Βασιλικής Λάζου - Παρουσίαση του βιβλίου Τετάρτη 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη


Το βιβλίο της Βασιλικής Λάζου «Η Επιβολή του Κράτους.Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» (εκδόσ…

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας: Εκδήλωση την Πέμπτη 30 Μαΐου στο πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας: Εκδήλωση την Πέμπτη 30 Μαΐου στο πνευματικό κέντρο Πτολεμαΐδας


Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας: Εκδήλωση την Πέμπτη 30 Μαΐου στο πνευματικό κέντρ…

Συνελήφθησαν δύο άτομα σε περιοχή της Πτολεμαΐδας για διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών, καθώς και για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και λαθρεμπορίας

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα