IOANNOU banner orizontio

ACSORIZONTIO

Η Εορτή των Νεομαρτύρων στον ιερό ναό νεομαρτύρων Πτολεμαΐδας μετά από την ψευδοσύνοδο του Κολυμβαρίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πλήθος πιστών αδελφών κάθε χρόνο προστρέχουν στον Ιερό Ναό των Νεομαρτύρων για να τιμήσουν τους σύγχρονους αγίους της Εκκλησίας μας, τους Νεομάρτυρες.

Θυμάμαι το λόγο του πρωτοσύγκελου π. Νικηφόρου Μανάδη «επιτέλους έφυγε αυτή η λέρα», φράση παλαιά που επανέλαβε πέρσι στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου και της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής λόγω της απελευθέρωσης της πόλεως Πτολεμαΐδας από τον τουρκικό ζυγό.   

Ο ιερός ναός των Νεομαρτύρων Πτολεμαΐδας  λειτούργησε για πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου το 1981 επί του μητροπολίτη Αυγουστίνου Καντιώτη  και τα εγκαίνιά του τέλεσε ο ίδιος την 1 Σεπτεμβρίου του 1985. Ένα χρόνο μετά, στις 7 Σεπτεμβρίου 1986 στην Πτολεμαΐδα ο αείμνηστος Μητροπολίτης  Φλωρίνης π. Αυγουστίνος, θα πει: «Το σημερινό μνημόσυνο – της Μικρασιατικής  καταστροφής αλλά και των Νεομαρτύρων της Μικράς Ασίας και του Πόντου - δεν είναι ένα κοινό μνημόσυνο. Δεν γίνεται και δεν ενδιαφέρει  μόνο πέντε, δέκα οικογένειες με τους συγγενείς και τους φίλους τους αλλά ενδιαφέρει όλον τον Ελληνικό λαό. Όπου υπάρχει αίσθημα και ένστικτο πατριωτικό. Εκτός αν γίνουμε χαϊβάνια και κτήνη, ανάξιοι να λεγόμαστε Έλληνες και Χριστιανοί»[1].

Πτολεμαΐδα 2017, 31 χρόνια μετά, πλήθος πιστών αδελφών μας δεν θα προστρέξουν όπως κάθε χρόνο στον τόσο αγαπητό Ιερό Ναό των Νεομαρτύρων λόγω της διακοπής του Μνημοσύνου του Ψευδεπισκόπου Θεόκλητου τον οποίο στηρίζει χάρη αγάπης ο αρχιερατικός Εορδαίας και εφημέριος του Ναού ιερομόναχος Αυγουστίνος Αυξωνίδης.  

Αν η Μικρασιατική καταστροφή είναι «μια μεγάλη συμφορά του Ελληνισμού για την οποία πρέπει να την θρηνήσουμε», η καταστροφική «Σύνοδος» του Κολυμβαρίου θα γίνει η μεγάλη συμφορά του 21ου αιώνα και η αιτία πτώσης πολλών αδελφών μας μιας και ζούμε στην εποχή όπου πρόκειται να σωθούν από τους εκλεκτούς οι εκλεκτοί!

Ο Σεβάσμιος Μητροπολίτης Αυγουστίνος τον καιρό εκείνο μετά δακρύων έλεγε, «H Μικρασιατική καταστροφή είναι μια μεγάλη συμφορά του Ελληνισμού για την οποία πρέπει να την θρηνήσουμε. Tι πρώτο, τι δεύτερο, τι τρίτο να θυμηθώμεν την ημέρα αυτή. Xιλιάδες, εκατομμύρια είναι οι σφαγιασθέντες ως αρνία από την μάχαιρα των υιόν της Άγαρ. Eπικεφαλής δε, όλων αυτών των μαρτύρων της φυλής μας είναι ο Aμβρόσιος Kυδωνιών, που τον έθαψαν ζωντανό μέσα στον τάφο»[1]…

Αδελφοί, το σημερινό μνημόσυνο της εορτής των Αγίων  Νεομαρτύρων (αλλά και μνήμης των Εθνομαρτύρων) ας γίνει αφορμή ώστε να μπει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ορθοδοξίας και αίρεσης, μεταξύ όλων αυτών που τιμούν τους αγίους εν τω ουρανώ και αυτών που τιμούν τους «αγίους»  εν τη γη, δηλαδή τους δήθεν πρώτους της Εκκλησίας μας, τους επισκόπους μας, που αξιώνουν για τον εαυτό τους τον τίτλο εξουσίας «Πατέρας επί της γης»!  

Διαβάζοντας για τους Νεομάρτυρες εν σχέσει με τους παλαιούς μάρτυρες  βλέπουμε ότι τότε ως διαχωριστική γραμμή μεταξύ των τέθηκε η άλωση της Βασιλεύουσας από των υιόν της Άγαρ. Από τότε και μέχρι σήμερα όσοι υπογράφουν με το αίμα τους τη μαρτυρία της πίστεως και της αγάπης τους προς τον Χριστό ονομάζονται Νεομάρτυρες. Όμως, «Στην εποχή της Τουρκοκρατίας οι Νεομάρτυρες εκτός από τη Χάρη και ευλογία προς τους πιστούς αναπτέρωναν και στήριζαν τις ελπίδες τους. Ήταν η περίτρανη απόδειξη πως όσο δυνατός και αδυσώπητος να ήταν ο κατακτητής δεν μπορούσε με καμία δύναμη να υποδουλώσει τις ψυχές των Ορθοδόξων Ρωμιών!»[2].

Στην εποχή  μας τώρα, εποχή της επικράτησης των υιών του Οικουμενισμού, οι αποτειχισμένοι πατέρες μας  εκτός από τη Χάρη και ευλογία, προς τους πιστούς που τους συμπαραστέκονται, αναπτερώνουν  και στηρίζουν  την αγία και μεγάλη ελπίδα που υπαγορεύει ο αψευδής λόγος του Θεού (εν σχέσει με τον Υιό του τον Μονογενή) στον Απόστολο Παύλο! Γράφει προς τους Φιλιππησίους:  «ίνα εν τω ονόματι Ιησού παν γόνυ κάμψη επουρανίων και επιγείων και καταχθονίων [Φιλιπισ. 2,10]. Όταν λοιπόν ο Υιός θα νικήσει και θα υποτάξει τα πάντα κάτω από τους πόδας του (όταν θα νικήσει και την παναίρεση του Οικουμενισμού), τότε και ο ίδιος θα υποταγεί εις τον Πατέρα!...  Τότε μόνο και εμείς οι αποτειχισμένοι  θα «υποταχτούμε» στον επίσκοπο που –  ο Θεός γνωρίζει- υπηρετεί τον Οικουμενισμό με ποικίλους  ανέντιμους τρόπους και θέλει να ονομάζεται «πατέρας» με πονηρή έννοια, όπως δηλαδή καλείτε «πατέρας επί της γης» ο Πάπας!  

Δυστυχώς, οι επίσκοποί μας πλανώνται και αυτοί όπως και ο Πάπας ως προς την «Υποταγή του Υιού στον Πατέρα» και γίνονται  άθελά τους υπέρμαχοι της  γνωστής νεοεποχίτικης ιδέας  ότι  ο Ι.Χ.Θ.Υ.Σ, ο Ιησούς Χριστός , στις μέρες μας «παύει να βασιλεύει»! Για το λόγο αυτό είναι αδύνατο να πείσεις ένα ψευδεπίσκοπο - ψευδοδιδάσκαλο  ότι «παύει να βασιλεύει» ο ίδιος  όταν αποδέχεται αιρετικές «Συνόδους»! Και είναι πάλι ανόητο το να θέλεις να πείσεις τον επίσκοπό σου να διακόψει το μνημόσυνο του αρχιαιρετικού πατριάρχη Βαρθολομαίου όταν αυτός ο ίδιος δεν είναι πεπεισμένος ότι η καθαίρεση από πατριάρχη που κηρύττει αίρεση είναι το αληθινό ‘’πρωτείο’’ τιμής που τον συγκαταλέγει με τους Νεομάρτυρες…  

«Μέχρις ότου» λοιπόν  ο επίσκοπος  αναγνωρίζει  και επικαιροποιεί την ψευδοσύνοδο της Κρήτης - ευτυχώς γι’ αυτόν - ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ, παύει δηλαδή να ακούγεται το όνομά του την ιερότερη στιγμή της Θείας Λειτουργίας, αμήν. Και για να μην θεωρηθεί ότι οι κληρικοί και οι λαϊκοί που ξεσηκωθήκαν εναντίον του πατέρα τους - επισκόπου, ξεσηκώθηκαν με σκοπό να πάρουν την βασιλεία του!  ας λάβουμε σοβαρά υπόψη τα παρακάτω που σχετίζονται με την «υποταγή του Υιού στον Πατέρα».

«Ας σημειώσουμε κάτι εδώ που είναι άγνωστο στους πολλούς, επειδή είναι άλλη η αντίληψη η δική μας των συγχρόνων ανθρώπων του 21ου αιώνα και άλλη των ανθρώπων του 1ου μ.Χ. αι. γύρω από τα θέματα του Θεού και της θρησκείας, ας δούμε με περισσότερη προσοχή τα ακόλουθα: «επειδή δε πάλιν έγραφε προς Έλληνας, οι οποίοι είχαν την δοξασία ότι ο Ζευς εσηκώθη εναντίον του πατρός του Κρόνου και επήρεν από αυτόν την βασιλεία, εφοβήθη μήπως υποπτευθούν οι Κορίνθιοι και για τον Υιό ένα τοιούτο, ότι δηλαδή εσηκώθη εναντίον του Πατρός Του, δια τούτο ακολούθως λέγει ότι όλα υπετάχθησαν εις τον Υιό έξω μόνον από τον Πατέρα, διότι ο Πατήρ μάλλον υπέταξε εις τον Υιό όλα τα άλλα».  (…)Έτσι, έγραψε ο απόστολος Παύλος στους Κορινθίους ότι, όταν ο Υιός θα νικήσει και θα υποτάξει τα πάντα κάτω από τους πόδας του, τότε και ο ίδιος θα υποταγεί εις τον Πατέρα, για να αφαιρέσει έτσι οποιαδήποτε υπόνοια είχαν οι Κορίνθιοι ότι θα μπορούσε ο Υιός να είναι διαφορετικής φύσεως, διαφορετικής ουσίας, αλλά και βουλήσεως από τον Πατέρα. Βλέπουμε να χρησιμοποιεί αυτόν τον έντονο τρόπο εκφράσεως, να χρησιμοποιεί τη λέξη «υποταγή». Ας σημειώσουμε όμως ότι, η υποταγή αυτή είναι σωτηριώδης προς τους υποτασσομένους κατά τον Νύσσης Γρηγόριο που λέγει: «σαφώς επ’ αυτών η σωτηρία τω ονόματι της υποταγής ερμηνεύεται» «Μιχάλης Μαυροφοράκης» [3]

Αδελφοί, η υποταγή στην προσταγή του επονομαζόμενου 15ου Ιερού κανόνα της ΑΒ επί Μ. Φωτίου είναι επί των ημερών μας  σωτηριώδης και τα όσα αναφέραμε  ενδιαφέρουν όλον τον Ελληνικό λαό, όλες τις ψυχές των Ορθοδόξων Ρωμιών, αμήν.

 

Μετά τιμής

Δημήτριος Β. Εμμανουήλ

Ιεροψάλτης, Εκπαιδευτικός

Πτολεμαΐδα 10 Σεπτεμβρίου 2017

 

Δημοφιλή Νέα

Εφημερίες φαρμακείων Πτολεμαΐδας

Εφημερίες φαρμακείων Πτολεμαΐδας


Εφημερίες φαρμακείων Πτολεμαΐδας

Συνδικάτο – Επίδοξοι αγοραστές μονάδων, σημειώσατε 1

Συνδικάτο – Επίδοξοι αγοραστές μονάδων, σημειώσατε 1


Τηρώντας κατά γράμμα αυτό που από την αρχή είχαν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δηλαδή δεν θα …

Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας: Βεγορίτδα - Η Πρόληψη άργησε… μια ΔΕΚΑΕΤΙΑ!

Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας: Βεγορίτδα - Η Πρόληψη άργησε… μια ΔΕΚΑΕΤΙΑ!


Από την πρώτη μέρα ίδρυσης του Συλλόγου μας δίναμε διαρκώς αγώνες για την προστασία μιας πολύπαθης λ…

Έναν μήνα νωρίτερα ξεκινάει η έκδοση αδειών θήρας

Έναν μήνα νωρίτερα ξεκινάει η έκδοση αδειών θήρας


Ξεκινά αυτή τη βδομάδα η έκδοση των αδειών θήρας για την επερχόμενη κυνηγετική περίοδο 2018-2019. Εί…

80 χρόνια Μάνος Ελευθερίου: Μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου στην Πτολεμαΐδα
Προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων

Προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων


Από  το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επισημαίνεται  ότι  την  Δε…

Τι να τρώτε για να μην σας τσιμπούν τα κουνούπια

Τι να τρώτε για να μην σας τσιμπούν τα κουνούπια


Κάθε βράδυ μέχρι το ξημέρωμα στα περισσότερα σπίτια ξεκινάει το μαρτύριο. Σμήνη κουνουπιών περιμένου…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα