ioannou weding banner 2

ACSORIZONTIO

Χωρίς μαθήματα για Κεμάλ, θεωρία της εξέλιξης ο Ερντογάν διαμορφώνει την "ευσεβή γενιά" της Τουρκίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα H νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε στην Τουρκία με αλλαγές τόσο κραυγαλέες ώστε η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. 

Ενδεικτικό της πολιτικής Ερντογάν είναι ότι η Θεωρία της Εξέλιξης αφαιρείται από την ύλη, ενώ οι διδακτικές ώρες για τα «κοσμικά ιδεώδη» του Ατατούρκ γίνονται όλο και λιγότερες.

H εκπαιδευτικός Ayşe Kazancı αποφάσισε μετά από 25 χρόνια διδασκαλίας να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.

 

Η Ayşe -δεν πρόκειται για το πραγματικό της όνομα, όπως οι περισσότεροι αντιφρονούντες στην Τουρκία, φοβάται τις διώξεις Ερντογάν- διδάσκει Κοινωνικές Επιστήμες.

Αριστερή, που στηρίζει τα αιτήματα των Κούρδων, η Ayşe έχει αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα εξαιτίας της ακτιβιστικής δράσης της, αφού εκτός των άλλων συμμετείχε στις απεργίες της Ένωσης Δασκάλων. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, βρίσκεται «υπό έρευνα».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σύμφωνα με τον Guardian, ήταν το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Για παράδειγμα, η Εισαγωγή στη Θεωρία της Εξέλιξης έχει αφαιρεθεί από τα σχολικά βιβλία.

Επίσης, ο χρόνος  για τη διδασκαλία των κοσμικών ιδεωδών, που υιοθετήθηκαν από τον ιδρυτή του τουρκικού κοσμικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μειώνεται δραματικά.

Τώρα οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία είναι υποχρεωμένοι να διδάξουν τη τζιχάντ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν η αλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας «να αντιμετωπιστεί η βία που έχει ως δικαιολογία τη θρησκεία».

Οι αλλαγές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κοσμικούς.

Η εκπαίδευση έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα στην Τουρκία, η οποία παραμένει πολωμένη και βαθιά τραυματισμένη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Άλλωστε, οι διώξεις των αντιφρονούντων, στο όνομα των εκκαθαρίσεων μετά και το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα που έδωσε υπερεξουσίες στον Ερντογάν, έχουν ενταθεί. Περίπου 33.000 δάσκαλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι κοσμικοί υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προδίδουν τις θεμελιώδεις αξίες της κοσμικής δημοκρατίας του Ατατούρκ και ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να ενσταλάξουν τις σουνιτικές ισλαμικές θέσεις στη νεολαία. Η κυβέρνηση επιμένει ότι «οι αλλαγές είναι απαραίτητες στην προετοιμασία των μαθητών για μια ανταγωνιστική σταδιοδρομία».

«Είμαστε μετριοπαθείς» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ισμέτ Γιλμάζ, υπερασπιζόμενος τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. «Θέλουμε ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα που να μας βοηθά να κοιτάξουμε προς τα εμπρός».

Η «εξαφάνιση» της Θεωρίας της Εξέλιξης από τα βιβλία του γυμνασίου δικαιολογήθηκε μάλιστα, από στελέχη του τουρκικού Υπουργείου Παιδείας ως εξής: «Το θέμα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο για τους μαθητές, ως εκ τούτου θα το διδαχθούν στο πανεπιστήμιο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, περιέγραψε τη Θεωρία της Εξέλιξης ως μία «’αρχαϊκή’ θεωρία που στερείται αποδείξεων».

Μεταξύ των μουσουλμάνων ιερέων της Μέσης Ανατολής, η Θεωρία της Εξέλιξης δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής, καθώς πιστεύουν ότι έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία της δημιουργίας, στην οποία κατά τας Γραφάς, ο Θεός εμφύσησε τη ζωή στον πρώτο άνθρωπο, Αδάμ. Υποστηρίζεται δε ότι, οι αλλαγές υπογραμμίζουν τη συμβολή των μουσουλμάνων επιστημόνων.

Η έννοια της τζιχάντ προστέθηκε στο μάθημα των θρησκευτικών παράλληλα με άλλες αρχές του Ισλάμ, όπως η προσευχή, η νηστεία και το προσκύνημα στη Μέκκα. Στόχος, λένε αξιωματούχοι, είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο της λέξης, που επί της ουσίας σημαίνει «αγώνας» και να τονίσουμε την ειρηνική φύση του Ισλάμ, έτσι ώστε οι μαθητές να μην θεωρούν ότι η τζιχάντ εμπεριέχει την έννοια της βίας.

«Θα διδάξουμε τη τζιχάντ με τον σωστό τρόπο. Το Ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης» υποστηρίζει ο Γιλμάζ.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, που εμπλέκει τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα, συμπεριελήφθη επίσης, στη διδακτέα ύλη-εννοείται κατά την εκδοχή Ερντογάν.

Ο Γιλμάζ δε, διατείνεται ότι, οι αλλαγές βασίστηκαν σε ευρεία δημόσια διαβούλευση στην οποία γονείς και πολίτες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο.

Οι αλλαγές πάνε μαζί με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των Ιμάμ Χατίπ, ήτοι των ισλαμικών φονταμενταλιστικών γυμνασίων, που διδάσκουν την ενότητα κράτους - Ισλάμ (din-ü-deνlet) και προωθούν την φονταμενταλιστική ιδεολογία.

Η Gaye Usluer, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Παιδεία, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία κάθε σχολείο Ιmam Hatip αντιστοιχεί σε 5.000 πολίτες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, η αντιστοιχία ήταν ένα σχολείο ανά 50.000 πολίτες.

«Το νέο αναλυτικό πρόγραμμα έχει ιδεολογική βάση. Υπό την έννοια ότι θέλουν να αναθρέψουν μία γενιά κοντά στα πιστεύω τους».

«Είναι απλά το πρώτο βήμα στην απόπειρα καθολικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Ο Ερντογάν θέλει μία θρησκευόμενη, ευσεβή, αφοσιωμένη γενιά και οι αλλαγές γίνονται ακριβώς για τον σκοπό αυτό» καταλήγει.

Πηγή: tvxs

Δημοφιλή Νέα

Ένα drone πάνω από την Πτολεμαΐδα 5 – δείτε το video !

Ένα drone πάνω από την Πτολεμαΐδα 5 – δείτε το video !


Ένα drone πάνω από την Πτολε…

Δείτε τώρα την εκπομπή KOZANI TV ONLINE | Η Μάχη του Φαρδύκαμπου στο επίκεντρο !

Δείτε τώρα την εκπομπή KOZANI TV ONLINE | Η Μάχη του Φαρδύκαμπου στο επίκεντρο !


Ο Σωκράτης Μουτίδης και ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης συνομιλούν με τον Μιχάλη Καραπατζιά από το ΚΚΕ.

Πτολεμαΐδα Open,  διεθνές τουρνουά τένις, 22 με 25 Μαρτίου

Πτολεμαΐδα Open, διεθνές τουρνουά τένις, 22 με 25 Μαρτίου


Όλα είναι έτοιμα  για την μεγάλη αθλητική διοργάνωση του διεθνούς τουρνουά του τένις  στην…

Το ρεμπέτικο, ο πολιτισμός, αστική και εργατική τάξη
«Δεν είμαι χαζός, είμαι δυσλεκτικός»

«Δεν είμαι χαζός, είμαι δυσλεκτικός»


«Δεν είμαι χαζός, είμαι δυσλεκτικός», αυτή είναι η κραυγή ενός παιδιού που έχει δυσλεξία και αδυνατε…

 ( Άτιτλο I) του Δημήτρη Βουχάρα

( Άτιτλο I) του Δημήτρη Βουχάρα


( Άτιτλο I) του Δημήτρη &Be…

Πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και πόσοι έχουν το δικαίωμα να φύγουν αλλά δεν τους

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα