pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Πόσες ήταν οι νύφες των Μωμόγερων; (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δύο νύφες ισχυρίζονται οι «ειδήμονες» των Μωμόγερων ότι έχει το θεατρικό αυτό δρώμενο. Και μάλιστα υποστηρίζουν πως οι δυο αυτές νύφες είναι οι θεές Δήμητρα και Περσεφόνη.

Μάλιστα! Η μάνα και η κόρη της μυθολογίας! Αυτές οι δυο τραγικές μορφές που λατρεύονταν στα Ελευσίνια Μυστήρια!

Τώρα, τι σχέση μπορεί να έχουν με το έθιμο των Μωμόγερων που είναι Διονυσιακού τύπου, τι συμβόλιζαν και γιατί οι Μωμόγεροι σατίριζαν αυτές τις δυο τραγικές γυναίκες, που μόνο σάτιρα δεν σήκωνε το ιστορικό τους να τις κάνουν, δεν μπορώ να το καταλάβω!

Αυτοί οι συσχετισμοί είναι προϊόντα λαϊκής φαντασίας δικής τους μάλλον, αλλά αν είναι έτσι, τότε μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε παίρνοντας στοιχεία από τη μυθολογία.

Μπορούμε να πούμε πολλά, όπως το έθιμο συσχετίζεται και με τις Νύμφες, όπως λέγονταν, πως ήταν οι κατώτερες θεές του ελληνικού Πανθέου, τι οποίες η λαϊκή φαντασία τις έχει πλάσει πανέμορφες, ντυμένες πάντα με μακριά – λευκά συνήθως – φορέματα κι εξαιρετικά θελκτικές. Είναι χαρακτηριστικός ο μύθος της Καλυψώς, που τα θέλγητρα της σαγήνεψαν τον Οδυσσέα.

Αν θέλετε μάλιστα να αναφέρουμε για τις Νύμφες από την αρχαία μυθολογία μπορούμε να πούμε για ένα στοιχειό της ελληνικής φύσης, τον Πάνα, τον θεό των βοσκών και των κοπαδιών, με τη μεγάλη σεξουαλική δραστηριότητα που πάντα ήταν έτοιμος να κυνηγήσει τις Νύμφες ή νεαρά αγόρια και να ερωτροποιήσει μαζί τους και να το συσχετίσουμε με τον κλέφτη της νύφης (ή των δύο νυφών, όπως υποστηρίζουν οι «ειδήμονες») στο θεατρικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά ποια είναι η αλήθεια στην πραγματικότητα; Αυτήν μάλλον δεν μπορούν να την πουν οι «ειδήμονες», γιατί κατασκεύασαν ήδη μια δική τους θεωρία, την οποία αναπτύσσουν και αναπαράγουν σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.

Δρουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, όπως φαίνεται! Γιατί; Επειδή δεν μπορούν να πάνε στους Τούρκους, που χορεύουν μαζί τους το συγκεκριμένο έθιμο, (τους το έμαθαν κι αυτούς, βλέπετε, -ενώ μας το απαγόρεψαν αυτό οι παππούδες μας – και γιατί όχι εφόσον παίρνουν τις επιδοτήσεις από την Ελλάδα) να ζητήσουν άδεια  από τις τοπικές αρχές να το χορέψουν και να τους πουν ότι η νύφη απεικονίζει την Ελλάδα, την οποία ήθελαν να παντρέψουν οι Έλληνες Πόντιοι με τον γαμπρό, δηλ. την Ευρωπαϊκή βοήθεια, που περίμεναν να έρθει καβάλα σε ένα ξύλινο άλογο, όπως τον Δούρειο ίππο και ενωμένοι κι οι δυο να καταφέρονταν εναντίον των Τούρκων προσδοκώντας τη νίκη.

Αυτή την άποψη δεν μπορούν να τη δεχτούν ως πραγματική, γιατί οι Τούρκοι θα τους κράξουν και θα τους εκδιώξουν! Γι’ αυτό υιοθέτησαν μια δική τους θεωρία και στάση φιλοτουρκική διαδίδοντας πως το έθιμο είναι ευετηριακό μη δίνοντας άλλες εξηγήσεις. Για το καλό της χρονιάς  το κάνουμε, λένε και … ξεμπερδεύουν.

Πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι η παράδοση δεν μεταδόθηκε μόνο σ’ αυτούς από τους ανθρώπους της πρώτης προσφυγικής γενιάς, αλλά και σε άλλους, οι οποίοι τυχαίνει να μην είναι «επαγγελματίες Μωμόγεροι», αλλά απλοί, γνήσιοι, αυθεντικοί παρατηρητές και μελετητές του εθίμου και παρ’ όλους τους εκφοβισμούς και τις επιθέσεις που τους κάνουν στο διαδίκτυο, θα προσπαθήσουν με κάθε δυνατό μέσο να διαδώσουν την αυθεντική κληρονομιά στις επερχόμενες γενιές, έτσι όπως τους παραδόθηκε από τους προγενέστερους, γνήσια, αληθινή, δίχως πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες και με το οποιοδήποτε κόστος συνεπάγεται σ’ αυτούς.

Όσο για τις δυο νύφες που αναφέρουν οι «ειδήμονες» τους λέω το εξής: Πουθενά μα πουθενά δεν αναφέρεται σε προφορικές και γραπτές πηγές ότι οι νύφες ήταν δύο στο θεατρικό δρώμενο των Μωμόγερων. Η νύφη ήταν μία και μόνο αυτή. Τώρα, αν απεικονίζονται σε κάποιες φωτογραφίες δύο στον αριθμό, αυτό δεν σημαίνει πως έτσι ήταν και το έθιμο.

Τα πράγματα είναι απλά: Είχαν κάποιοι δυο νυφικά και έκαναν δυο νύφες, πράγμα πολύ φυσικό. Θα μπορούσαν να κάνουν και τρεις! Ποιος θα τους έλεγε κάτι; Μεταμφιέζονταν κι έκαναν ό,τι ήθελαν και έβαζαν όσες νύφες ήθελαν! Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει απαγορευτικό! Μπορούν να κάνουν όσες μετατροπές θέλουν! Αν όμως μιλάμε για παράδοση, να ξέρουμε τι λέμε: Η νύφη ήταν μία και συμβόλιζε φυσικά κάτι: Αυτό που ανέφερα παραπάνω: Την Ελλάδα.

Και για να πούμε και μια αλήθεια που θα σας τσούξει πολύ, αγαπητοί μου «ειδήμονες», οι Μωμόγεροι, μέσα από τη σατιρική μεταμφίεση τους ήθελαν να στείλουν στους Έλληνες μηνύματα άμυνας εναντίον των Τούρκων, εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την διαρκή τους ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, που κρατούσε αιώνες πριν. Κυνηγούσαν δηλ. την νύφη (Ελλάδα) για να την κλέψουν από τον γαμπρό (Ευρωπαϊκή βοήθεια), τον Πασιά και τον Αράπη (Τουρκοαιγύπτιοι εχθροί κι οι δυο) και τον Γιατρό (μάγος, αλλόθρησκος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Μωαμεθανισμός), για να την γλιτώσουν απ’ αυτούς και πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα την έσωζαν από όλους τους κινδύνους που την απειλούσαν.

Αυτή είναι η αλήθεια και αυτήν υποστηρίζει ο λαός, απ’ όσο τουλάχιστον συζητώ ακόμη με ανθρώπους της παλιάς και της τωρινής γενιάς και εάν παραποιείτε, διαστρεβλώνετε και μετατρέπετε εσείς την ιστορική μας παράδοση, επειδή φοβάστε ή δεν εξυπηρετούνται τα όποια συμφέροντά σας, αυτό είναι δική σας ευθύνη και φυσικά μετέπειτα θα σας κρίνει η ίδια η ιστορία, η οποία τους βράζει όλους σ’ ένα καζάνι, όπως λέει κι ο λαός, δηλαδή δεν ξεχωρίζει πλούσιους και φτωχούς, αριστοκράτες και ζητιάνους μα ούτε «τρανούς» και «μικρούς». 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Κυβέρνηση κρίνεται αμείλικτα για τα πεπραγμένα της, με κορυφαία τη συγκάλυψη των Τεμπών»
Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.

Ευχαριστήριο της Αριστέας Αδαμίδου για το «Κλάμα Αδικίας»

Ευχαριστήριο της Αριστέας Αδαμίδου για το «Κλάμα Αδικίας»


Τα δάκρυα της αδικίας, μια αντίφαση που αγκαλιάζει τη χ…