IOANNOU banner orizontio

ACSORIZONTIO

Πόσες ήταν οι νύφες των Μωμόγερων; (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δύο νύφες ισχυρίζονται οι «ειδήμονες» των Μωμόγερων ότι έχει το θεατρικό αυτό δρώμενο. Και μάλιστα υποστηρίζουν πως οι δυο αυτές νύφες είναι οι θεές Δήμητρα και Περσεφόνη.

Μάλιστα! Η μάνα και η κόρη της μυθολογίας! Αυτές οι δυο τραγικές μορφές που λατρεύονταν στα Ελευσίνια Μυστήρια!

Τώρα, τι σχέση μπορεί να έχουν με το έθιμο των Μωμόγερων που είναι Διονυσιακού τύπου, τι συμβόλιζαν και γιατί οι Μωμόγεροι σατίριζαν αυτές τις δυο τραγικές γυναίκες, που μόνο σάτιρα δεν σήκωνε το ιστορικό τους να τις κάνουν, δεν μπορώ να το καταλάβω!

Αυτοί οι συσχετισμοί είναι προϊόντα λαϊκής φαντασίας δικής τους μάλλον, αλλά αν είναι έτσι, τότε μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε παίρνοντας στοιχεία από τη μυθολογία.

Μπορούμε να πούμε πολλά, όπως το έθιμο συσχετίζεται και με τις Νύμφες, όπως λέγονταν, πως ήταν οι κατώτερες θεές του ελληνικού Πανθέου, τι οποίες η λαϊκή φαντασία τις έχει πλάσει πανέμορφες, ντυμένες πάντα με μακριά – λευκά συνήθως – φορέματα κι εξαιρετικά θελκτικές. Είναι χαρακτηριστικός ο μύθος της Καλυψώς, που τα θέλγητρα της σαγήνεψαν τον Οδυσσέα.

Αν θέλετε μάλιστα να αναφέρουμε για τις Νύμφες από την αρχαία μυθολογία μπορούμε να πούμε για ένα στοιχειό της ελληνικής φύσης, τον Πάνα, τον θεό των βοσκών και των κοπαδιών, με τη μεγάλη σεξουαλική δραστηριότητα που πάντα ήταν έτοιμος να κυνηγήσει τις Νύμφες ή νεαρά αγόρια και να ερωτροποιήσει μαζί τους και να το συσχετίσουμε με τον κλέφτη της νύφης (ή των δύο νυφών, όπως υποστηρίζουν οι «ειδήμονες») στο θεατρικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά ποια είναι η αλήθεια στην πραγματικότητα; Αυτήν μάλλον δεν μπορούν να την πουν οι «ειδήμονες», γιατί κατασκεύασαν ήδη μια δική τους θεωρία, την οποία αναπτύσσουν και αναπαράγουν σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.

Δρουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, όπως φαίνεται! Γιατί; Επειδή δεν μπορούν να πάνε στους Τούρκους, που χορεύουν μαζί τους το συγκεκριμένο έθιμο, (τους το έμαθαν κι αυτούς, βλέπετε, -ενώ μας το απαγόρεψαν αυτό οι παππούδες μας – και γιατί όχι εφόσον παίρνουν τις επιδοτήσεις από την Ελλάδα) να ζητήσουν άδεια  από τις τοπικές αρχές να το χορέψουν και να τους πουν ότι η νύφη απεικονίζει την Ελλάδα, την οποία ήθελαν να παντρέψουν οι Έλληνες Πόντιοι με τον γαμπρό, δηλ. την Ευρωπαϊκή βοήθεια, που περίμεναν να έρθει καβάλα σε ένα ξύλινο άλογο, όπως τον Δούρειο ίππο και ενωμένοι κι οι δυο να καταφέρονταν εναντίον των Τούρκων προσδοκώντας τη νίκη.

Αυτή την άποψη δεν μπορούν να τη δεχτούν ως πραγματική, γιατί οι Τούρκοι θα τους κράξουν και θα τους εκδιώξουν! Γι’ αυτό υιοθέτησαν μια δική τους θεωρία και στάση φιλοτουρκική διαδίδοντας πως το έθιμο είναι ευετηριακό μη δίνοντας άλλες εξηγήσεις. Για το καλό της χρονιάς  το κάνουμε, λένε και … ξεμπερδεύουν.

Πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι η παράδοση δεν μεταδόθηκε μόνο σ’ αυτούς από τους ανθρώπους της πρώτης προσφυγικής γενιάς, αλλά και σε άλλους, οι οποίοι τυχαίνει να μην είναι «επαγγελματίες Μωμόγεροι», αλλά απλοί, γνήσιοι, αυθεντικοί παρατηρητές και μελετητές του εθίμου και παρ’ όλους τους εκφοβισμούς και τις επιθέσεις που τους κάνουν στο διαδίκτυο, θα προσπαθήσουν με κάθε δυνατό μέσο να διαδώσουν την αυθεντική κληρονομιά στις επερχόμενες γενιές, έτσι όπως τους παραδόθηκε από τους προγενέστερους, γνήσια, αληθινή, δίχως πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες και με το οποιοδήποτε κόστος συνεπάγεται σ’ αυτούς.

Όσο για τις δυο νύφες που αναφέρουν οι «ειδήμονες» τους λέω το εξής: Πουθενά μα πουθενά δεν αναφέρεται σε προφορικές και γραπτές πηγές ότι οι νύφες ήταν δύο στο θεατρικό δρώμενο των Μωμόγερων. Η νύφη ήταν μία και μόνο αυτή. Τώρα, αν απεικονίζονται σε κάποιες φωτογραφίες δύο στον αριθμό, αυτό δεν σημαίνει πως έτσι ήταν και το έθιμο.

Τα πράγματα είναι απλά: Είχαν κάποιοι δυο νυφικά και έκαναν δυο νύφες, πράγμα πολύ φυσικό. Θα μπορούσαν να κάνουν και τρεις! Ποιος θα τους έλεγε κάτι; Μεταμφιέζονταν κι έκαναν ό,τι ήθελαν και έβαζαν όσες νύφες ήθελαν! Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει απαγορευτικό! Μπορούν να κάνουν όσες μετατροπές θέλουν! Αν όμως μιλάμε για παράδοση, να ξέρουμε τι λέμε: Η νύφη ήταν μία και συμβόλιζε φυσικά κάτι: Αυτό που ανέφερα παραπάνω: Την Ελλάδα.

Και για να πούμε και μια αλήθεια που θα σας τσούξει πολύ, αγαπητοί μου «ειδήμονες», οι Μωμόγεροι, μέσα από τη σατιρική μεταμφίεση τους ήθελαν να στείλουν στους Έλληνες μηνύματα άμυνας εναντίον των Τούρκων, εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την διαρκή τους ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, που κρατούσε αιώνες πριν. Κυνηγούσαν δηλ. την νύφη (Ελλάδα) για να την κλέψουν από τον γαμπρό (Ευρωπαϊκή βοήθεια), τον Πασιά και τον Αράπη (Τουρκοαιγύπτιοι εχθροί κι οι δυο) και τον Γιατρό (μάγος, αλλόθρησκος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Μωαμεθανισμός), για να την γλιτώσουν απ’ αυτούς και πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα την έσωζαν από όλους τους κινδύνους που την απειλούσαν.

Αυτή είναι η αλήθεια και αυτήν υποστηρίζει ο λαός, απ’ όσο τουλάχιστον συζητώ ακόμη με ανθρώπους της παλιάς και της τωρινής γενιάς και εάν παραποιείτε, διαστρεβλώνετε και μετατρέπετε εσείς την ιστορική μας παράδοση, επειδή φοβάστε ή δεν εξυπηρετούνται τα όποια συμφέροντά σας, αυτό είναι δική σας ευθύνη και φυσικά μετέπειτα θα σας κρίνει η ίδια η ιστορία, η οποία τους βράζει όλους σ’ ένα καζάνι, όπως λέει κι ο λαός, δηλαδή δεν ξεχωρίζει πλούσιους και φτωχούς, αριστοκράτες και ζητιάνους μα ούτε «τρανούς» και «μικρούς». 

Δημοφιλή Νέα

Πόρτα
Εικόνες εγκατάλειψης στη μοναδική παιδική χαρά στο Μεσόβουνο του Δήμου Εορδαίας ! (φωτογραφίες)

Εικόνες εγκατάλειψης στη μοναδική παιδική χαρά στο Μεσόβουνο του Δήμου Εορδαίας ! (φωτογραφίες)


Εικόνα θλίψης και πλήρους εγκατάλειψης μεταφέρουν κάτοικοι του Μεσοβούνου

Πολιτιστικός σύλλογος Ποντοκώμης: Μεγάλη Ποντιακή βραδιά την Παρασκευή 27 Ιουλίου
Κώστας Καρυωτάκης:
Οδοιπορικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Πρέσπες από τον Γιώργο Κουβαρά την Δευτέρα 23 Ιουλίου (video)

Οδοιπορικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Πρέσπες από τον Γιώργο Κουβαρά την Δευτέρα 23 Ιουλίου (video)


Νέα δυναμική αποκτά η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών από το καλό κλίμα στις σχέσεις τη…

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος δημιουργός Μάνος Ελευθερίου

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος δημιουργός Μάνος Ελευθερίου


Πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 80 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της ΕΕ.

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της ΕΕ.


Με έναρξη ισχύος από την 25η Μαΐου 2018, ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων»(ΓΚΠΔ) της ΕΕ ενα…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα