ACSORIZONTIO

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Εορδαίας: Για τον απολογισμό του Δήμου Εορδαίας για το έτος 2016

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο απολογισμός του Δήμου Εορδαίας συζητήθηκε σε μια περίοδο που η εργατική λαϊκή οικογένεια δέχεται ανελέητη επίθεση και από τη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

όπως και από τις προηγούμενες. Η φοροληστεία θα συνεχιστεί για τα λαϊκά στρώματα ενώ αντίθετα τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η ΝΔ υπόσχονται στο μεγάλο κεφάλαιο (όπου φορολογούνται μόνο τα κέρδη τους) μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Με απόφαση της κυβέρνησης προβλέπεται να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και στους δανειστές. Πρέπει να επιμένουμε στην προηγούμενη απόφαση που πήραμε να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα. Να καταγγείλουμε το αίτημα της κυβέρνησης να περικοπεί μέρος ή ολόκληρη η ΚΑΠ σε περίπτωση άρνησης στο παραπάνω αίτημα.

Είναι γνωστό ότι ο οικονομικός απολογισμός αποτελεί μεταξύ άλλων πρακτικά την πιστοποίηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος του Δήμου και των τροποποιήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία υπενθυμίζουμε ότι δεν τα ψηφίσαμε.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά, όπως και στο παρελθόν ότι η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολιτική και σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε το έργο των εργαζομένων στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, που γνωρίζουμε ότι μοχθούν να ανταποκριθούν με ελλείψεις σε προσωπικό, σε μια διαδικασία που δεν την επέλεξαν οι ίδιοι και είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού το πλεόνασμα είναι περίπου 3.500.000€ το οποίο προέρχεται από περικοπές δαπανών. Τα στοιχεία του ταμειακού απολογιστικού πίνακα του 2016 και οι οικονομικές καταστάσεις αποτυπώνουν και επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση προς τα κάτω της κρατικής χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εξακολουθεί να προέρχεται από «ίδια έσοδα», δηλαδή από επιπλέον δημοτική φορολογία για να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο ενόψει της νέας κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2018, με εγκύκλιο του Ιουλίου, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση κράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Αυτό κύρια αφορά, όπως η ίδια η εγκύκλιος αναφέρει, δαπάνες προσωπικού και δαπάνες που αφορούν επιχορηγήσεις νομικών προσώπων, βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους.

Το πλεόνασμα που υπάρχει δεν συνοδεύεται από αύξηση ή βελτίωση των υπηρεσιών, από μείωση των δημοτικών τελών, γενικά από μέτρα και ενέργειες που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα. Μπορεί να μειώθηκαν κατά 30% τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες, οι υπόλοιποι πληρώνουν πανάκριβα δημοτικά τέλη (1,99€/τμ). Η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ θα επιφέρει αύξηση στα δημοτικά τέλη από 28€/tn σε 69€/tn στα σκουπίδια χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το τέλος ταφής Στα λόγια η δημοτική αρχή στήριξε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην πράξη όμως θα προσληφθούν οι 24 από τους 31 συμβασιούχους, οι υπόλοιποι θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης.

Κανένα μέτρο δεν πήρε η δημοτική αρχή για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων παρόλο που υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα παιδιά για την τωρινή Δημοτική Αρχή όπως και για τις προηγούμενες εξακολουθούν να είναι κόστος. Τη «σφραγίδα» της συμπολίτευσης και των άλλων παρατάξεων φέρνουν οι υποβιβασμοί των δημοτικών σχολείων Προαστίου και του 7ου Δημοτικού σχολείου, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν «υιοθετούνταν» η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ανακατανομή τομέων.

Όλοι συμφωνούμε ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Τα μισά νηπιαγωγεία της πόλης στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών με άθλιες υποδομές. Οι 2 παιδικοί σταθμοί από τους 3 σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 99 κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αδειοδότηση. Η απαξίωση των δημοτικών παιδικών σταθμών είχε σαν αποτέλεσμα φέτος από τα 311 ωφελούμενα παιδιά με ΕΣΠΑ μόνο τα 26 προτίμησαν τους δημοτικούς στερώντας έτσι βασικούς πόρους από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Καμία στήριξη από την πλευρά του Δήμου στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από το βάρος της αντιλαϊκής επίθεσης. Πολλές φόρες βάλαμε το αίτημα χορήγησης ενός γεύματος (δεκατιανό) στους μαθητές όλων των βαθμίδων. Γι’ αυτή τη δαπάνη μπορούν να αξιοποιηθούν λεφτά από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η δημοτική αρχή της Πάτρας της οποίας ο δήμαρχος είναι κομμουνιστής, να χορηγεί ένα γεύμα σε περίπου 1600 μαθητές.

Καμία πρόσβαση στους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής στον αθλητισμό και στον πολιτισμό καθώς υπάρχουν συνδρομές μηνιαίες και εγγραφές.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε την οικονομικό απολογισμό του 2016. Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες του λαού μας χρειάζεται:

  • Πλήρης, επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
  • Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων από τους ΟΤΑ τους οποίους απεμπόλησε η πρώην ΚΕΔΚΕ και η τωρινή ΚΕΔΕ, γιατί είναι χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους, αφαιρούνται από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους, τέλη, κλπ.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι - παρατασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διαφωνούμε ριζικά με ευέλικτες μορφές εργασίας. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου.
  • Απαιτούμε έργα υποδομής και πόρους από το κράτος που κατευθύνονται για κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως προστασίας από πλημμύρες, προστασία περιβάλλοντος, άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή των έργων να γίνεται από δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
  • Διεκδικούμε δωρεάν Παιδεία, Υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη με κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, σχολικών επιτροπών, παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι εισφορές στους παιδικούς σταθμούς.

Τέλος τονίζουμε ότι η βαθιά αντιδραστική πολιτική και δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί αν ανατραπεί χωρίς την οργάνωση των εργαζομένων και την κοινωνική συμμαχία τους με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα σε δρόμο σύγκρουσης και ανατροπής της σημερινής πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει όφελος για τις λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να συνταχθούν με τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χόλμπα Αντωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Η Egnatia Aviation ζητά προσωπικό στην Κοζάνη. Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις.
www.kozani.tv | Οι «Μέλισσες» από τη Φωτεινή Βελεσιώτου - Ακούστε την ερμηνεία της από την Κοζάνη (video)

www.kozani.tv | Οι «Μέλισσες» από τη Φωτεινή Βελεσιώτου - Ακούστε την ερμηνεία της από την Κοζάνη (video)


Οι «Μέλισσες» είναι το πιο γνωστό τραγούδι της Φωτεινής Βελεσιώτου, στην μακρόχρονη καλλιτεχνική της…

Μάγεψε το κοινό στην αυλή του Φιλοπρόοδου η Φωτεινή Βελεσιώτου. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)

Μάγεψε το κοινό στην αυλή του Φιλοπρόοδου η Φωτεινή Βελεσιώτου. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)


Γεμάτη από κόσμο ήταν το βράδυ της Δευτέρας η αυλή του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης στη συναυλία τ…

Οι φωτογραφίες του www.top-sport.gr που ξεχώρισαν από το «Τιτάν Σερβίων - Μέγας Αλέξανδρος Χαραυγής 3-0»

Οι φωτογραφίες του www.top-sport.gr που ξεχώρισαν από το «Τιτάν Σερβίων - Μέγας Αλέξανδρος Χαραυγής 3-0»


Τη νίκη με σκορ 3-0 πανηγύρισε το απόγευμα του Σαββάτου (15-9-18) η ομάδα του Τιτάν Σερβίων, κόντρα …

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου η 2η Γιορτή Μελιού στην κεντρική πλατεία Κοζάνης. Δείτε τι είπαν οι διοργανωτές στη συνέντευξη τύπου. Δείτε το βίντεο του kozani.tv (video)
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: μια κρίσιμη νομική και πολιτική μάχη

Η δίκη της Χρυσής Αυγής: μια κρίσιμη νομική και πολιτική μάχη


Θανάσης Καμπαγιάννης Αναρτούμε κείμενο του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη που δημοσιεύτηκε …

Θέμης Μουμουλίδης: «Εγκρίθηκαν τρία σημαντικά έργα αθλητικών υποδομών σε Κοζάνη και Εορδαία»

Θέμης Μουμουλίδης: «Εγκρίθηκαν τρία σημαντικά έργα αθλητικών υποδομών σε Κοζάνη και Εορδαία»


Τρία σημαντικά αθλητικά έργα συνολικού ύψους 584.000 ευρώ, εγκρίθηκαν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ…

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας»: Έναρξη εγγραφών και λειτουργίας των τμημάτων

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας»: Έναρξη εγγραφών και λειτουργίας των τμημάτων


Από τη διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας», ανακοινώνεται πως ξεκίνησαν οι εγ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα